Μάκης Βορίδης: Από τα «χουντικά» τσεκούρια στο υπουργείο Μετανάστευσης – Όλη η πορεία

Μάκης Βορίδης: Από τα «χουντικά» τσεκούρια στο υπουργείο Μετανάστευσης – Όλη η πορεία

Στον προχθεσινό ανασχηματισμό που προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία αλλαγή που έχει προκαλέσει τεράστια κουβέντα είναι η ανάληψη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τον ακροδεξιό Μάκη Βορίδη, ο οποίος φρόντισε από την τελετή παράδοσης-παραλαβής να πει ότι “έχω σαφείς, συγκεκριμένες και ισχυρές ιδεολογικές απόψεις για το μεταναστευτικό”.

Όταν λέει ο κ. Βορίδης για συγκεκριμένες απόψεις με ιδεολογικό πρόσημο, αυτό μεταφράζεται σε περαιτέρω “τσεκούρωμα” των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων. Άλλωστε ο ίδιος πριν δύο μήνες έλεγε «ο κ. Τραμπ να έλθει στην Ελλάδα να διδαχθεί τι κάνουμε για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης».

Ποιός όμως είναι ο κ. Βορίδης που θέλει να διδάξει στον ακροδεξιό και υπερεθνικιστή Ντόναλντ Τραμπ τι σημαίνει μεταναστευτική πολιτική; Ας δούμε λίγο την πορεία και τις μετατοπίσεις του “τσεκουράτου” υπουργού που έλεγε πριν λίγα χρόνια για “ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς” και για την ανάγκη της θεσμικής της απομόνωσης.

Δημιουργός του εθνικιστικού κινήματος Ελεύθεροι Μαθητές

Ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης, γεννηθείς το 1964, ήδη από τα μαθητικά του χρόνια οργανώθηκε σε ακροδεξιά σχήματα με βίαιες και αντιδημοκρατικές πρακτικές. Το 1979 δημιούργησε το εθνικιστικό μαθητικό σχήμα “Ελεύθεροι Μαθητές”, που γνώρισε μεγάλη απήχηση στα βόρεια προάστια απ’ όπου στρατολογούσαν τα (ανήλικα) μέλη τους από ένα οργανωμένο δίκτυο στα σχολεία των περιοχών αυτών. Μάλιστα, σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι στις στρατολογήσεις συμμετείχαν και οπαδικές οργανώσεις με σκληροπυρηνικό πρόσημο. Ο Μάκης Βορίδης διετέλεσε και πρόεδρος του 15μελούς σε αυτό το φυτώριο αυριανών πολιτικών και επιχειρηματικών προσωπικοτήτων. Οι δράσεις της μαθητικής παράταξης είχαν θορυβήσει γονείς και καθηγητές, καθώς σε αυτά τα σχολεία φοιτούσαν παραδοσιακά τα παιδιά των λεγόμενων “καλών οικογενειών”. Ο πρώτος πυρήνας τους, όπως αναφερόταν σε δημοσιεύματα των «Νέων» της περιόδου εκείνης, αποτελούνταν από μέλη της ΟΝΝΕΔ Κολωνακίου και όχι μόνο.

Καταγγελίες για πρακτικές βίας και εκφοβισμού

Εκείνα τα χρόνια υπήρχαν καταγγελίες για τους “Ελεύθερους Μαθητές” για απειλές και πρακτικές βίας και εκφοβισμού, ενώ σε εκλογικές διαδικασίες (1982), άλλα σχήματα μιλούσαν για νοθεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ξυλοδαρμοί και τραμπουκισμοί. Εκείνη την εποχή ο νεαρός τότε Μάκης Βορίδης μιλούσε για “αριστερή πρόκληση” και όπως έγραφε στο περιοδικό της οργάνωσης «Νέο Σχολείο» με τίτλο «Ιδεολογικό υπόστρωμα και πολιτικός προσδιορισμός των Ε.Μ. “αγωνιστικά (σ.σ.: οι Ελεύθεροι Μαθητές) είναι συντονισμένοι και δυναμικοί. Μέσα στην έκδηλη αριστερή πρόκληση και τρομοκρατία απαντούν έντονα, άμεσα, αδέσμευτα. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται ο δεξιός μαθητής ότι και η δεξιά έχει μεγάλα αποθέματα ενεργητικότητας που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Αυτή η αγωνιστικότητα μέσα στο σχολείο εκδηλώνεται καθημερινά και μεθοδικά”.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε αναφέρει εκείνη την εποχή ο πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών του Κολλεγίου Αθηνών Δημήτρης Καραχάλιος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Όπως είχε υπενθυμίσει το Documento πριν λίγα χρόνια είχε καταδικάσει τις πράξεις των Ελεύθερων Μαθητών με σκληρά λόγια, μιλώντας έμμεσα για ενέργειες με φασιστικό και ναζιστικό περιεχόμενο.

“Όλοι οι φορείς του σχολείου στάθηκαν αντιμέτωποι και αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσουν τέτοιες αντιπαιδαγωγικές και αντικοινωνικές ενέργειες. Ας μην ξεχνάμε ότι απευθύνονται σε νέους μιας ευαίσθητης ηλικίας. Πρέπει ακόμη να επισημάνω ότι και αυτά τα παιδιά που έφτασαν σε τέτοιες πράξεις δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ναζιστές. Οι πράξεις τους μπορεί να έχουν τέτοιο περιεχόμενο αλλά οι ίδιοι φτάνουν σε αυτές από αντίδραση, από μιμητισμό, από άρνηση. Ελάχιστοι είναι οι συνειδητοί» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γραμματέας της νεολαίας ΕΠΕΝ του χουντικού Παπαδόπουλου

Όμως, οι “ακροδεξιές ανησυχίες’ του Μάκη Βορίδη βάθυναν στα φοιτητικά του χρόνια, καθώς στα μέσα της δεκαετίας του 80’ έγινε γραμματέας της φιλοχουντικής οργάνωσης ΕΠΕΝ, την οποία είχε ιδρύσει ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος μέσα από τη φυλακή. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη θέση ο φοιτητής τότε της νομικής διαδέχτηκε τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον μετέπειτα αρχηγό της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Οι ΕΠΕΝίτες αναπτύσσουν έντονη φασιστική δράση και ο ξυλοδαρμός φοιτητών και αντίπαλων παρατάξεων είναι πλέον συχνό φαινόμενο. Μάλιστα, μία από τις πρακτικές που έχει “απαθανατιστεί” είναι και η επίθεση μελών της ΕΠΕΝ τον Μαΐο του 1985 σε κατοίκους που διαμαρτύρονταν για την εκτεταμένη καταστολή στην περιοχή των Εξαρχείων.

Η επίθεση των ΕΠΕΝιτών και ο Βορίδης με το τσεκούρι

Ένας από τους συμμετέχοντες στην επίθεση ήταν και ο Μάκης Βορίδης, που είχε στο χέρι του ένα τσεκούρι, ενώ άλλα μέλη κρατούσαν ρόπαλα και κράνη. Υπενθυμίζεται, ότι στις 12 Μαΐου 1985, είχε λάβει χώρα η περίφημη “επιχείρηση Αρετή” από τον υπουργό Αντώνη Δροσογιάννη και εκτελεστή την Αστυνομία, με την “εκκαθάριση των Εξαρχείων”.

Μετά την προκλητική επίθεση των ΕΠΕΝιτών το πρωτοσέλιδο των «Νέων» στις 13 Μαΐου 1985 με τίτλο «Επίθεση φασιστών» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ωρα 10.45: Επίθεση φασιστών: Μεγάλη προβοκάτσια με στόχο τη γενίκευση των επεισοδίων και τη δημιουργία χαώδους κατάστασης επιχείρησε να κάνει χθες το βράδυ ομάδα φασιστών της ΕΠΕΝ. Φορώντας μαύρα κράνη και κρατώντας ασπίδες, οι φασίστες επιτέθηκαν στις 10.45 το βράδυ στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Εμ. Μπενάκη εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την αστυνόμευση των Εξαρχείων και την αστυνομική βία. Ομάδα διαδηλωτών, ξεριζώνοντας υποστηρίγματα δέντρων, απώθησαν τους φασίστες στα γραφεία τους. Ανάμεσα στους φασίστες διακρίναμε τον γνωστό Μάκη Βορίδη».

Μάλιστα για την ιστορία την πολυσυζητημένη φωτογραφία τράβηξε ο Τάσος Κωστόπουλος το βράδυ της Κυριακής 12 Μαΐου 1985 κατά τη διάρκεια μιας απόλυτα ειρηνικής διαδήλωσης μερικών εκατοντάδων νέων, ως επί το πλείστον αντιεξουσιαστών. Οπως έχει γράψει σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» ο Κωστόπουλος, συνθήματα του Βορίδη και των συντρόφων του ήταν «ο Μάλλιος (σ.σ.: βασανιστής της χούντας, δολοφονηθείς από τη 17Ν) ζει, αυτός μας οδηγεί» και «Πινοσέτ – Πινοσέτ (σ.σ.: δικτάτορας της Χιλής)».

Η διαγραφή Βορίδη από τον σύλλογο φοιτητών Νομικής και ο ρόλος Χατζηδάκη

Δύο μήνες πριν το συμβάν με το τσεκούρι, στις 14 Μαρτίου ο Μάκης Βορίδης είχε διαγραφεί παμψηφεί από τον σύλλογο φοιτητών της Νομικής λόγω φασιστικής δράσης. Μάλιστα, πολύ σημαντικό ρόλο στη διαγραφή του είχε διαδραματίσει ο αντιπρόεδρος πλέον της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ως στέλεχος της ΔΑΠ Νομικής τότε. Για την ιστορία δίπλα στο Μάκη Βορίδη, αριστερά είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στέλεχος τότε της Πανσπουδαστικής (φοιτητικός φορέας του ΚΚΕ) και δεξιά του ο νυν ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Τσιόδρας. Σημειώνεται ότι ο Μάκης Βορίδης ήταν επικεφαλής και ιδρυτής της ακροδεξιάς φοιτητικής οργάνωσης “Φοιτητική Εναλλακτική”.

Νέα αιματηρή επιδρομή ΕΠΕΝιτών το 1986

Στις 22 Απριλίου 1986, θα πραγματοποιηθεί νέα αιματηρή επιδρομή ΕΠΕΝιτών στη Νομική με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί φοιτητές. Όπως αναφερόταν στο ρεπορτάζ της “Ελευθεροτυπίας”: “επιδρομή από φασιστοειδή στοιχεία και μέλη της ΕΠΕΝ οπλισμένα με στιλέτα και λοστούς έγινε χθες το πρωί στη Νομική Σχολή της Αθήνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννιά φοιτητές και να προκαλέσουν ζημιές στο κτίριο. Την ίδια ώρα συνεδρίαζε το κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ, που αποφάσισε να υποβάλει μήνυση κατά του Μάκη Βορίδη (πρόκειται για φοιτητή της Νομικής σχολής που έχει διαγραφεί από τον φοιτητικό σύλλογο για φασιστική δράση) που ηγείτο της ομάδας των φασιστών”.

Οι ακροδεξιές αντιθέσεις και το Ελληνικό Μέτωπο

Τα επόμενα χρόνια ο Μάκης Βορίδης παρέμενε στη ηνία της νεολαίας της ΕΠΕΝ μέχρι το 1990, όπου ενώ προχώρησε στις μεταπτυχιακες του σπουδές, έβλεπε τις επόμενες κινήσεις του. Έτσι το 1994 ίδρυσε το κόμμα Ελληνικό Μέτωπο, ενώ υπήρχαν στενές σχέσεις με το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος ήταν για δεκαετίες πολιτικός εκφραστής της γαλλικής ακροδεξιάς. Μπορεί το συγκεκριμένο κόμμα να είχε χαμηλά εκλογικά ποσοστά, αλλά ο νυν υπουργός Μετανάστευσης μετέφραζε και προωθούσε κείμενα όπως το «Φιλελευθερισμός: Ο Εχθρός των Λαών» του Αλαίν ντε Μπενουά, ενός θεωρητικού της γαλλικής Νέας Δεξιάς. Επίσης, έχουν γραφτεί πολλά δημοσιεύματα για τις υπόγειες σχέσεις του Μάκη Βορίδη τη δεκαετία του 90’ με τη ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου), που ήταν μία παραστρατιωτική οργάνωση που έδρασε στη δεκαετία του ‘90 και η οποία ήταν υπεύθυνη για μία σειρά επιθέσεων σε Αλβανία και Ελλάδα. Σημειώνεται, ότι ο Φρέντι Μπελέρης πλέον είναι ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Βασικό στοιχείο στη πολιτική γραμμή του Μάκη Βορίδη ήταν το αντιμεταναστευτικό του μένος, το οποίο αποτυπωνόταν σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν αφίσες του “Ελληνικού Μετώπου” που έγραφαν για “κόκκινη κάρτα στους λαθρομετανάστες” ενώ σε άλλη η Ελλάδα παρομοιάζεται με πλοίο που “γέμισε».

Μεταγραφή στο ακροδεξιό ΛΑΟΣ

Το 2005 μεταπήδησε στο ακροδεξιό κόμμα του ΛΑΟΣ, που είχε σαν επικεφαλής τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Μάλιστα, ο Μάκης Βορίδης θεωρούνταν τόσο ακραίος, που ακόμη και ο Γιώργος Καρατζαφέρης τον είχε αποκλείσει από το να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης λέγοντας στο Έθνος το 2010 ότι «Φοβήθηκα, απλώς, ότι ο Βορίδης έχει μια ιστορία που με πάρα πολλή τέχνη την έχω καλύψει».

– Τι εννοείτε “ιστορία”;

– «Με τον Λεπέν, τα τσεκούρια και τα σχετικά. Όλα αυτά, λοιπόν, λέω, για φαντάσου, ξαφνικά, 30 Οκτωβρίου, κάποιο “καλό παιδί” από τη Ν.Δ. ή από την ομάδα του Τσίπρα, να μου πετάξει ένα βίντεο στον αέρα. Κι άντε μετά να τρέχω να εξηγώ».

Και σαν βουλευτής του ΛΑΟΣ ο Μάκης Βορίδης συνέχιζε της προκλητικές του δηλώσεις, όπως σε εκδήλωση στη Μάνη το 2008, όπου έλεγε ότι «ο αγώνας εναντίον της κομμουνιστικής ανταρσίας από το 1945 έως το 1949, μέχρι και την τελική νίκη στον Γράμμο και στο Βίτσι, διασφάλισε την εθνική ακεραιότητα, την ελευθερία και τη δημοκρατία […] ένα μνημείο εδώ πρέπει να θυμίζει τα εγκλήματα του κομμουνισμού εναντίον της πατρίδας».

Σε άλλη του συνέντευξη το 2010 μιλώντας στον “Ελεύθερο Τύπο” έλεγε ότι «θέλω να είναι σαφές ότι εγώ δεν συμπαθώ και δεν υπερασπίζομαι το κράτος της Μεταπολίτευσης, το οποίο μόνο κατ’ επίφαση ήταν “εθνικό” κράτος… Όποιος υπερασπίζεται αυτό το κράτος που διέλυσε την εθνική κοινωνία, που συνέθλιψε την ελληνική επιχειρηματικότητα και που αφελλήνισε την Παιδεία, ας μην αυταπατάται: δεν υπερασπίζεται το εθνικό κράτος, αλλά τη δημοσιο-υπαλληλία… Το λέω απερίφραστα ότι επιδιώκω την αποδόμηση του μεταπολιτευτικού κράτους και τη δημιουργία μιας νέας Πολιτείας».

Η μεταγραφή στη Νέα Δημοκρατία

Το 2012 επί Αντώνη Σαμαρά ο Μάκης Βορίδης εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και από τότε έγινε πρωτοκλασάτο γαλάζιο στέλεχος και έχει περάσει από διάφορα υπουργεία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε προχθές τον Μάκη Βορίδη να γίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε μία συνθήκη, όπου μετανάστες που μένουν για τρεις δεκαετίες στη χώρα μας, αντιμετωπίζουν αδιανόητα προβλήματα με τις άδειες διανομής και την κτήση της ιθαγένειας, γίνεται αρμόδιος υπουργός ο “τσεκουράτος” Μάκης Βορίδης.

Μπορεί ο Μάκης Βορίδης να έχει ζητήσει συγγνώμη για αντισημιτικές απόψεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν και να έχει πλέον κοινοβουλευτικό προφίλ, όμως όταν μιλάμε για τους μετανάστες και τους αδύναμους ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει πρόβλημα να “τσεκουρώνει” τα δικαιώματά τους.

Διαβάστε επίσης

Τραμπ: «Ο χρόνος σας έχει τελειώσει» – Επίθεση ΗΠΑ στους Χούθι της Υεμένης

Στη δίνη του δομικού πληθωρισμού – Η Eurostat επιβεβαιώνει ότι η καρτελοποίηση και η κυβέρνηση απειλούν την οικονομία

Καιρός: «Καλοκαίρι» και την Κυριακή – «Βουτιά» ο υδράργυρος από Δευτέρα

Κυβέρνηση Predator-ιανών και υβριστών των Τεμπών – Την Κυριακή στο Documento

Λακαφώσης για Έγκλημα στα Τέμπη: Η ανάκριση δεν κοιτάει και τις δύο πλευρές για τα αίτια της έκρηξης

 

Documento Newsletter