Βόρεια Μακεδονία: Προς αποτυχία βαίνει η πρόταση μομφής του VMRO κατά Ζάεφ

Βόρεια Μακεδονία: Προς αποτυχία βαίνει η πρόταση μομφής του VMRO κατά Ζάεφ

Αβέβαιη φαίνεται η προοπτική επιτυχίας της πρότασης μομφής που συζητείται σήμερα Πέμπτη, την οποία κατέθεσε το VMRO-DPMNE κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.

Έγκυρες πηγές από την Βόρεια Μακεδονία αναφέρουν στο documentonews.gr ότι η πρότασης μομφής που κατέθεσε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μίτσκοσκι, δεν έχει προοπτικές επιτυχίας. Αυτό γιατί ήδη 16 βουλευτές του VMRO εμφανίζονται αβέβαιοι για την τελική ψήφο τους ενώ 4 βουλευτές από το Εναλλακτικό κόμμα, που συμμετέχουν σε ένα από τα τρία κόμματα της αλβανικής μειονότητας, επίσης φαίνεται ότι θα καταψηφίσουν, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη την εθνικιστική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες το πολιτικό σκηνικό στη Β. Μακεδονία μοιάζει με θρίλερ. Ο πολιτικός χρόνος είναι πολύτιμος και έχουν ήδη συμβεί μεγάλες ανατροπές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πρώτα η συντριπτική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοτικές εκλογές. Στη συνέχεια η προαναγγελλόμενη παραίτηση του Ζάεφ δεν ευοδώθηκε αφού ο τελευταίος υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή. Στη συνέχεια κατατέθηκε πρόταση μομφής από το VMRO με 61 υπογραφές, προϊδεάζοντας για επικείμενη νίκη της αντιπολίτευσης.

Στην πρόταση μομφής συντάχθηκαν οι 4 βουλευτές από το Εναλλακτικό κόμμα ενώ την ίδια στιγμή αποσύρθηκαν οι δύο βουλευτές του εθνικιστικού αριστερού και αντιαλβανικού κόμματος «Levica».

Με τα δεδομένα αυτά το VMRO κατέθεσε εκ νέου πρόταση μομφής. Αυτή τη φορά με 59 υπογραφές, δηλαδή δύο λιγότερες από τις απαιτούμενες για να πέσει η κυβέρνηση, καθιστώντας σε αυτή τη περίπτωση τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι  «ρυθμιστή», ο οποίος είναι βουλευτής του αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, εταίρου του Ζάεφ.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροσβσκι σε συνέντευξη του χθες το βράδυ εκτίμησε ότι ενδέχεται να υπάρξει ακόμη και ισοψηφία 60-60 στην σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Εάν, στο απόμακρο πλέον σενάριο, η πρόταση δυσπιστίας του VMRO περάσει τότε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόβσκι, θα καλέσει τον  Χριστιάν Μίτσκοσκι να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε αυτή τη περίπτωση εάν ο τελευταίος δεν επιτύχει τον σχηματισμό κυβέρνησης στα πλαίσια των υπαρχόντων συσχετισμών στο Κοινοβούλιο τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση δυσπιστίας από τον Μίτσοσκι κατατέθηκε στον απόηχο της ήττας Σοσιαλδημοκρατών στις δημοτικές εκλογές και της παραλίγο παραίτησης Ζάεφ, ελπίζοντας να κεφαλαιοποιηθούν τα κέρδη και το μομέντουμ από την πρόσφατη εκλογική νίκη.

Ο Ζάεφ δεν ήταν υποχρεωμένος να παραιτηθεί αλλά είχε «τζογάρει» την πολιτική του καριέρα στην δημαρχία των Σκοπίων, όπου εν τέλει ο Σοσιαλδημοκράτης και απερχόμενος δήμαρχος ηττήθηκε από την υποψήφια του VMRO. Η ήττα του στις εκλογές σε συνδυασμό με την εξαγγελία του για παραίτηση έχουν συμβάλλει στο τωρινό θρίλερ.

Documento Newsletter