Βόρεια Μακεδονία: Η νέα πρόεδρος της χώρας την αποκάλεσε «Μακεδονία» – Αποχώρησε η πρέσβειρα της Ελλάδας

Βόρεια Μακεδονία: Η νέα πρόεδρος της χώρας την αποκάλεσε «Μακεδονία» – Αποχώρησε η πρέσβειρα της Ελλάδας

Την Κυριακή ορκίστηκε η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα ως “Μακεδονία”, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως “Βόρεια Μακεδονία”.

Η Σοφία Φιλιππίδου, πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία ήταν παρούσα στην συνεδρίαση της Βουλής, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως “Μακεδονία”, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι συντριπτική νίκη κατήγαγε το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE στις βουλευτικές και στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη στη Βόρεια Μακεδονία. Η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συγκέντρωσε ποσοστό 65%, έναντι ποσοστού μόλις 29% που απέσπασε ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι.

Με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Σιλιάνοφσκα εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον Alpha, εμφανίστηκε ανήσυχος κατόπιν εορτής και ουσιαστικά κάλεσε το VMRO να κάνει αντίστοιχη «κωλοτούμπα» με τη ΝΔ και να αλλάξει στάση μετεκλογικά.

«Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό του μακεδονικού έθνους και της μακεδονικής γλώσσας. Δέχθηκα όμως τη συμφωνία στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι παρά τη διαφωνία μου με τη συμφωνία, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Eurovision 2024: Το Nemo από την Ελβετία με το «The Code» ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι έριξε «Ζάρι» μια τελευταία φορά – Αποθέωση για την Ελλάδα (Video)

Φοροεπιδρομή σε 20.000 μικρούς ΑΦΜ για €1,7 δισ.

Γάζα: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Ράφα – Η Αίγυπτος αρνείται να συνεργαστεί με το Ισραήλ

Γιαννακά στο documentonews.gr: Να αγωνιστούμε μέσω της ΕΕ για τα προβλήματα των νησιών και τις ιδιαιτερότητές τους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter