Βόρεια Μακεδονία: Η νέα πραγματικότητα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά τη νίκη των εθνικιστών του VMRO

Βόρεια Μακεδονία: Η νέα πραγματικότητα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά τη νίκη των εθνικιστών του VMRO
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, δεξιά, και η υποψήφια πρόεδρός τους Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κέντρο αριστερά, παρευρίσκονται σε γιορτή στην κεντρική πλατεία, μετά την ανακοίνωση της νίκης του κόμματός τους στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, στα Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία, νωρίς το πρωί της Πέμπτης 9 Μαΐου 2024.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η πενταετής πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα ως προς τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Νέα Δημοκρατία εργαλειοποιώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών για συγκέντρωση ακροδεξιών ψήφων, κατέβασε –μαζί με την Εκκλησία- τα πλήθη στους δρόμους και επίσημα αντιτάχθηκε σε αυτήν, απλά και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, αν και η ευρύτερη πρωθυπουργική οικογένεια, με δηλώσεις είχε ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία».

Διαβάστε επίσης: Μπακογιάννη: Ναι στη σύνθετη ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία» – Καυστικό σχόλιο προς στελέχη της ΝΔ (Video)

Ωστόσο ο φόβος της απώλειας των ακροδεξιών ψήφων τους οδήγησε σε αδιέξοδη πολιτική έναντι των Σκοπίων αποφεύγοντας να περάσουν τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή καθαρά κατά των εθνικών συμφερόντων της χώρας, αποφεύγοντας να προσφέρει στήριξη στη γειτονική χώρα. Και αυτό παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Έτσι με την απραξία της η Αθήνα συνέβαλε κατά πολύ στο να παραδώσει στην ουσία την εξουσία στους Εθνικιστές, σε νέες περιπέτειες της περιοχή αλλά και αφήνοντας τα Δυτικά Βαλκάνια στις ορέξεις της Άγκυρας.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι αν και η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πραγματικότητα, που δεν του αρέσει «θα ήθελε να την αλλάξει αν έρθει στην εξουσία».

Διαβάστε επίσης: Αλβανία-Βόρεια Μακεδονία: Τα κομματικά συμφέροντα πάνω από τα εθνικά για τον Μητσοτάκη

Εννοείται πως αυτό σημαίνει την επιστροφή στη λέξη «Μακεδονία» για τη χώρα που πέραν των άλλων απαγορεύει στην ουσία και την ευρωπαϊκή της πορεία αλλά και τη νατοϊκή της.

«Εάν με ρωτάτε αν θα εργαστούμε προκειμένου αυτή την πραγματικότητα, μία μέρα που θα έχουμε την ευκαιρία να την αλλάξουμε, σας λέω ναι θα εργαστούμε να την αλλάξουμε. Αλλά στην παρούσα φάση αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία λειτουργούμε όλοι εμείς ως πολίτες της Μακεδονίας και αυτή η πραγματικότητα είναι τόσο οδυνηρή, ταπεινωτική για όλους εμάς που νιώθουμε τη Μακεδονία και μόνο τη Μακεδονία ως πατρίδα μας» είχε πει ο Μίτσκοσκι, κληθείς να απαντήσει εάν το VMRO-DPMNE θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία.

Στα ίδια βήματα και η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα η οποία δήλωσε πως δεν θα χρησιμοποιεί το όρο «Βόρεια»

«Όταν λέω πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω τον όρο “Βόρεια”, δεν εννοώ ότι θα τον αφαιρέσω από τις πινακίδες μπροστά από τα κτήρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα ή από πινακίδες σε διεθνή συνέδρια ή σε διμερείς συναντήσεις κ.λπ. Μακριά από τέτοια πράγματα. Εγώ μιλάω προσωπικά για τον εαυτό μου», είχε πει προεκλογικά, προφανώς σπεύδοντας να καθησυχάσει μέρος των ψηφοφόρων της και αφήνοντας τις εξελίξεις σε μια μελλοντική βουλευτική και πρωθυπουργική πρωτοβουλία.

Διαβάστε επίσης Βόρεια Μακεδονία: Το θέμα του ονόματος και η Συμφωνία των Πρεσπών απασχολούν την προεκλογική περίοδο

Σημειώνεται πως τουλάχιστον στο παρελθόν το VMRO είχε αλυτρωτικές διεκδικήσεις στην «ελληνική Μακεδονία» όταν πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Νίκολα Γκρουέφσκι (πρωθυπουργός από το 2006 έως το 2016). Από το 2016 πρόεδρος του κόμματος είναι ο νυν Χρίστιαν Μίτσοσκι.

To VMRO προσπάθησε να εντατικοποιήσει τον αγώνα του για κατάκτηση της εξουσίας βασιζόμενο στη διαφθορά και στην «εθνική ταπείνωση» από τη Συμφωνία των Πρεσπών που σύμφωνα με το ίδιο δόθηκαν παραχωρήσεις.

Σε όλα αυτά εμπλέκεται και η γειτονική Βουλγαρία που επιθυμεί να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα της Βουλγαρικής μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας προσπαθώντας να επιβάλει συνταγματική μεταρρύθμιση για αυτό.

Παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η πολιτική πλέον αλλά θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο η ανατροπή της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς προσκρούει στο νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα της Συμφωνίας.

Ωστόσο και μόνον η εξάπλωση του ονόματος «Μακεδονία» αντί του σύνθετου «Βόρεια Μακεδονία» αναμένεται να προκαλέσει πάγωμα των σχέσεων με την Αθήνα και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα αποτελέσματα των Εκλογών:

Βουλευτικές εκλογές

Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 43% και καταλαμβάνει 59 έδρες στη Βουλή των 120 εδρών.

  • Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) καταποντίστηκε, λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 15% και εξασφαλίζοντας 19 έδρες.
  • Την τρίτη θέση με ποσοστό 14% και 18 έδρες καταλαμβάνει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι.
  • Στην τέταρτη θέση με ποσοστό 11% και 13 έδρες έρχεται ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει».
  • Πέμπτο, με ποσοστό 6,8% και έξι έδρες, είναι το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά».
  • Έκτο, με ποσοστό 5,3% και πέντε έδρες το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι, ο οποίος αποχώρησε πριν από δύο χρόνια από το SDSM.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούλιο του 2020, πρώτο είχε έρθει το SDSM (με επικεφαλής τότε τον Ζόραν Ζάεφ) καταλαμβάνοντας 46 έδρες, ενώ το δεύτερο VMRO-DPMNE είχε εξασφαλίσει 44 έδρες.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι λίγο πριν τα μεσάνυχτα δήλωσε πως στις εκλογές αυτές «νίκησε ο περήφανος λαός της “Μακεδονίας” και ηττήθηκε η διαφθορά, ο νεποτισμός και η αναξιοκρατία που εξέθρεψε η συγκυβέρνηση SDSM-DUI».

Ο Μίτσκοσκι ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το DUI, το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.

Προεδρικές εκλογές: Νίκη της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Ταυτόχρονα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συγκέντρωσε ποσοστό 65%, έναντι ποσοστού μόλις 29% που απέσπασε ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι.

Με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Σιλιάνοφσκα εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της χώρας.

Βόρεια Μακεδονία
Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποψήφια πρόεδρος που υποστηρίζεται από το κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο στα Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024. Οι ψηφοφόροι στη Βόρεια Μακεδονία έδιναν τις ψήφους τους την Τετάρτη σε βουλευτικές εκλογές και επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, στις οποίες κυριαρχούσαν θέματα όπως η πορεία της χώρας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διαφθορά και η οικονομία. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Μακεδονία: Ο πρόεδρος Πενταρόφσκι παραδέχθηκε την ήττα του στις εκλογές

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Πεντάροφσκι δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ξεκάθαρα και πως η ιδέα του για πολυεθνική χώρα, πλήρως ενσωματωμένη στις ευρωατλαντικές δομές, δυστυχώς δεν έτυχε υποστήριξης από το εκλογικό σώμα αυτή τη φορά.

Μετά τα μεσάνυχτα, μερικές χιλιάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπου πανηγύρισαν την επικράτηση του κόμματος στις χθεσινές διπλές εκλογές στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Δραματικές ώρες για τους αμάχους

Χάνει εδάφη η Ουκρανία

Πάμε κι όπου βγει και στο ΕΚΑΒ – Στο έλεος των χορηγών ο στόλος των ασθενοφόρων

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία: Μειώσεις φόρων, κατάργηση προκαταβολής φόρου και φορολόγηση μερισμάτων

Eurovision 2024: Το βράδυ ο Β’ ημιτελικός με τη Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι» – Παπαρίζου και Σερτάμπ επιστρέφουν στη σκηνή (Video)

Documento Newsletter