Βόρεια Ελλάδα: Υπό πίεση οι ΜΕΘ – Στο 100% η κάλυψη κρεβατιών σε ορισμένες κλινικές

Βόρεια Ελλάδα: Υπό πίεση οι ΜΕΘ – Στο 100% η κάλυψη κρεβατιών σε ορισμένες κλινικές

Ολοένα και λιγοστεύουν οι αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι προειδοποιούν πως τα κρούσματα θα εκτοξευθούν τις επόμενες ημέρες και το ΕΣΥ θα πιεστεί ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη η Βόρεια Ελλάδα έχει «πολύ σοβαρό πρόβλημα» και τόνισε ότι τα ποσοστά κάλυψης κρεβατιών στα νοσοκομεία περιοχών της φτάνουν έως 97% ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%. Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ ανέφερε επίσης ότι έγιναν πέντε μετακινήσεις ασθενών στην Αθήνα σε νοσοκομεία της πρώτης ΥΠΕ. Οι δύο ασθενείς μεταφέρθηκαν από την Αλεξανδρούπολη, οι δύο από τη Λάρισα και μία από τη Χαλκίδα.

Προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε ότι πρέπει να αυξηθούν οι αυστηροί έλεγχοι αλλά και ο αριθμός των τεστ, ενώ χρειάζεται και καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου. Σημείωσε επίσης κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει να γίνει ξανά lockdown με 60% εμβολιασμένους, ποσοστό που φτάνει στο 70% μαζί με όσους έχουν νοσήσει.

Όσον αφορά στην αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους εξέφρασε τον προβληματισμό της για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το μέτρο λέγοντας ότι «είναι εκνευριστικά». «Δεν ξέρω κατά πόσο θα πετύχει», συνέχισε και εξήγησε ότι η πολιτεία απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης καθώς έως τώρα δεν έχει πειστεί να εμβολιαστεί.

«Ξεκινήσαμε με πολύ χαμηλά ποσοστά και τα έχουμε φτάσει εδώ που τα έχουμε φτάσει. Θα συνεχίζουμε εμείς να αγωνιζόμαστε», τόνισε.

Σαρηγιάννης: Χωρίς κενή ΜΕΘ η Θεσσαλονίκη μέχρι μέσα Νοεμβρίου

Για «ρεκόρ πανδημίας» σε επίπεδο διασποράς έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» προβλέποντας ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ.

«Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

«Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600.  Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», σχολίασε.

Για το μέτρο των SMS σε ανεμβολίαστους το χαρακτήρισε «αδύναμο» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα:

Πρώτον, να πάει το εμβολιαστικό κέντρο στον κόσμο. «Αυτό που έχει γίνει με τις κινητές μονάδες είναι σημαντικό, ειδικά σε πιο μικρές περιοχές, όπως χωριά που υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εμβολιασμού», σημείωσε και δεύτερον να υπάρξει συμβολή προσωπικών γιατρών. «Σε συντονισμό με τον ιατρικό σύλλογο ο προσωπικός γιατρός πρέπει να έρθει σε επαφή ενεργά με τον ασθενή του και να του εξηγήσει τα θετικά το εμβολιασμού.

 

 

Documento Newsletter