Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Εφέτης, Μαργαρίτα Στενιώτη κατά την εισήγησή της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων. Επίσης η κα Στενιώτη κατέθεσε στην επιτροπή ένα 17σελιδο υπόμνημα με τις θέσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου.
Πιο αναλυτικά κατά την εισήγησή της η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, αναγνώρισε ότι ο «εκσυγχρονισμός του Οργανισμού ήταν πάγιο αίτημα των Δικαστικών Λειτουργών, δεδομένου ότι το βασικό κείμενο είχε ψηφισθεί το έτος 1988». Ωστόσο όπως ανέφερε, «το σχέδιο χαρακτηρίζεται από αντιδικαστικό πνεύμα και καταλήγει σ’ ένα τιμωρητικό για το Δικαστή νομοθέτημα, δεδομένου ότι εμπεριέχει πολλές διατάξεις που συρρικνώνουν την ανεξαρτησία του Δικαστή και περιορίζουν το ελεύθερο φρόνημα του Δικαστή».
«Στο σχέδιο εκλαμβάνεται ως γενική παραδοχή ότι ο Έλληνας Δικαστής είναι ράθυμος, το ίδιο και ο Επιθεωρητής Δικαστής ενώ παραβλέπει τις συνθήκες απονομής Δικαιοσύνης και ότι ο Δικαστής στη δικογραφία καταθέτει τη ψυχή του, γιατί γνωρίζει ότι πίσω απ’ αυτήν βρίσκεται ο άνθρωπος, η ζωή του, η ελευθερία του, η αξιοπρέπειά του, το μοναδικό του σπίτι, τα τελευταία χρόνια» ανέφερε η κα Στενιώτη και συμπλήρωσε:
«Επίσης, αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως ιδιωτική επιχείρηση, δεδομένου ότι στα κριτήρια επιθεώρησης χρησιμοποιεί καθαρά τεχνοκρατικούς – οικονομικούς όρους, που αρμόζουν σε ανώνυμη εταιρεία, που επιδιώκει να «πιάσει» το στόχο, δηλαδή παραγωγικότητα, προσαρμοστικότητα στις νέες τεχνολογίες, ταχύτητα διεκπεραίωσης κλπ., όροι που είναι ξένοι προς την απονομή της Δικαιοσύνης και παράλληλα επικίνδυνοι, διότι δεν συνάδουν με το δικαιοδοτικό έργο, το οποίο είναι πνευματικό και όχι διεκπεραιωτικό».
Το 17σελιδο υπόμνημα με τις θέσεις της Ένωσης
Στο 17σελιδο υπόμνημα που κατέθεσαν οι Δικαστές, ασκείται σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων.. Όπως υπογραμμίζεται, «το σχέδιο νόμου, όπως τέθηκε στη διαβούλευση και εν συνεχεία κατατέθηκε στη Βουλή διαπνέεται από τιμωρητικό πνεύμα προς τους Δικαστικούς Λειτουργούς και πολλές διατάξεις του δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο επιθεώρησης, που επιχειρεί να περιορίσει το ελεύθερο φρόνημα των Δικαστών ενώ παράλληλα επιφέρει πλήγματα στην αρχή της δίκαιης δίκης».
Όπως επισημαίνεται, «οι νέες ρυθμίσεις επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στη μεταβολή των κριτηρίων επιθεώρησης, στην εισαγωγή κριτηρίων βαρύτητας στις εκδικαζόμενες υποθέσεις, στη συνεχή επανάληψη της υποχρέωσης έκδοσης της δικαστικής απόφασης εντός του οριζομένου χρόνου και στην αναγωγή της ταχύτητας στο σημαντικότερο κριτήριο αξιολόγησης των Δικαστικών Λειτουργών».
Διαβάστε αναλυτικά το υπόμνημα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων