Στην αποκάλυψη ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την τροπολογία που είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο του 2021 και η οποία αφαιρούσε τη δυνατότητα στους παρακολουθούμενους να ενημερωθούν για την άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου από την ΕΥΠ, προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Σήμερα το πρωί Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που η κυβέρνησή σας ψήφισε για να καλύψετε το παρακράτος των υποκλοπών» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως πρόκειται για τον «το νόμο που απαγόρευε την ενημέρωση των παρακολουθούμενων».
«Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ η ΑΔΑΕ καλείται να με ενημερώσει. Θεσμικά όπως έπρεπε από την αρχή και τη Δευτέρα το πρωί θα βρίσκομαι εκεί» επισήμανε, θυμίζοντας τις κατηγορίες της πλειοψηφίας εναντίον επειδή επέλεξε να μην πάει να ενημερωθεί «στο αυτί» από τον κ. Γεραπετρίτη.
«Σήμερα λοιπόν η απόφαση του ΣτΕ είναι μια ήττα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του πρωθυπουργού που έφτιαξε έναν αντισυνταγματικό νόμο που μόνο στόχο είχε να καλύψει το παρακράτος των υποκλοπών» κατέληξε.
Η μπάλα στην κερκίδα
Εν συνεχεία, σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, το θύμα του παρακρατικού μηχανισμού του Μεγάρου Μαξίμου, Κωστής Χατζιδάκης ή κατά κόσμον 5046c στόχος της ΕΥΠ, πήρε τον λόγο για να απαντήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν είμαι ενήμερος για τις λεπτομέρειες της απόφασης του ΣτΕ, αυτό που έχουμε επισημάνει -και πρώτος ο πρωθυπουργός- είναι ότι υπήρχε σίγουρα περιθώριο βελτίωσης σε σχέση με τον νόμο που διείπε την ΕΥΠ και για αυτό μετά το θέμα που δημιουργήθηκε, ήρθε καινούριος νόμος που αναντίρρητα ήταν ένα σημαντικό βήμα μπροστά» είπε, περιγράφοντας ως «θέμα» το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών, στο οποίο πρωταγωνίστησε ως παρακολουθούμενος.
«Αυτό που έχω μάθει είναι ότι δεν είναι αντισυνταγματικός ο νόμος Τσιάρα» επισήμανε για να θολώσει τα νερά, διευκρινίζοντας όμως πως το ΣτΕ «θεωρεί αντισυνταγματική προηγούμενη διάταξη από τον νόμο Τσιάρα που είχε καταργηθεί».
Ολοκληρώνοντας την πολιτική του στρεψοδικία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που ήταν στόχος τόσο της ΕΥΠ όσο και του Predator, υποστήριξε πως η απόφαση του ΣτΕ είναι απόδειξη της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και πιστοποίηση της διάκρισης των εξουσιών.
Η επίμαχη τροπολογία
Η αντισυνταγματική τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα σε πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Υγείας, ουσιαστικά αποτελούσε θεσμικό εμπόδιο ενημέρωσης των αδίκως παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ μέσω της ΑΔΑΕ, με το πρόσχημα πως δεν θα έπρεπε να διακυβεύεται ο σκοπός που διατάχθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.
Διαβάστε επίσης:
Σκάνδαλο υποκλοπών: Στο αρχείο η εκφοβιστική δικογραφία σε βάρος στελεχών της ΑΔΑΕ