«Βόμβα» Κεραμέως στη Βουλή: Τροπολογία επέκτασης επιστολικής ψήφου αποδήμων και στις εθνικές εκλογές 

«Βόμβα» Κεραμέως στη Βουλή: Τροπολογία επέκτασης επιστολικής ψήφου αποδήμων και στις εθνικές εκλογές 

Την κατάθεση τροπολογίας για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, αιφνιδιάζοντας την αντιπολίτευση και αλλάζοντας πλήρως τον χαρακτήρα της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Σε μία διαδικασία επί ενός νομοσχεδίου που αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις ευρωεκλογές, η υπουργός Εσωτερικών ναρκοθέτησε τη διευρυμένη πλειοψηφία που είχε συγκεντρώσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο εκλογέων εξωτερικού και εσωτερικού στις ευρωεκλογές.

Παίρνοντας τον λόγο, η Ν. Κεραμέως γνωστοποίησε ότι -με βάση την ευρεία συναίνεση που συγκεντρώνει το σχέδιο νόμου- η πλειοψηφία καταθέτει τροπολογία που επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, «αίροντας τα εμπόδια με τους ψηφοφόρους του εξωτερικού». «Συνιστά χρέος μας…» είπε και πρόσθεσε πως η θέσπιση του συγκεκριμένου μέτρου που απαιτεί τουλάχιστον 200 ψήφου, «θα είναι δείγμα πολιτικού εκσυγχρονισμού πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα».

Σφοδρές αντιδράσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της υπουργού έβαλε μπουρλότο στη διαδικασία. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, έψεξε την υπουργό για τον «τσαπατσούλικο τρόπο» που χειρίζεται τόσο σημαντικά θέματα που αφορούν τη δημοκρατία, μιλώντας για «τροπολογία λαθροχειρίας». «Είναι προφανής η αντίρρηση μας και η αντίδραση μας λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης» ξεκαθάρισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, υπογράμμισε αρχικά πως για τη συμπολίτευση «όλα είναι αντικείμενο μικροκομματικών επιδιώξεων», συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως η στάση του ΠΑΣΟΚ (το οποίο μέχρι τότε αναμενόταν να υπερψηφίσει) «ξεκινά από μηδενική βάση». Αποκάλεσε δε «τυχοδιώκτες με τ κεφαλαίο» τη ΝΔ.

«Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»

Πυρ και μανία ήταν και ο κοινβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος συνεχάρη ειρωνικά την κυβέρνηση «για τον αριστοτεχνικό σχεδιασμό» επειδή -κατά τα λεγόμενα του- η ΝΔ «παγίδευσε» κόμματα της αντιπολίτευσης, «αποδεικνύοντας περίτρανα ότι τα βήματα σας αυτά είναι βήματα μιας αυταρχικής δημοκρατίας». «Γιατί δεν το είχατε επί της αρχής στο νομοσχέδιο;» αναρωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας: «Θα νομοθετείτε με τρικ και με κολπάκια;». «Πρέπει να ορθωθεί ανάστημα απέναντι στην αυταρχική δημοκρατία Μητσοτάκη. Θα κάνουμε τα πάντα για να το αποτρέψουμε» κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η αντίδραση των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία διατύπωσε ενστάσεις σε σχέση με τον τρόπο που κατατέθηκε η ρύθμιση και όχι για τις προβλέψεις αυτής.

Ζήτησαν και τα ρέστα

Τον λόγο πήρε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της συμπολίτευσης, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για διγλωσσία, ενώ η υπουργός αναρωτιόταν: «Γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές;». «Η χώρα μας έχει μόνο να κερδίσει αν συσφίξει τις σχέσεις της με τον απόδημο ελληνισμό μας» πρόσθεσε ενώ προηγουμένως σύσσωμη η αντιπολίτευση της είχε σύρει τα εξ αμάξης.

Δείτε επίσης: Κυβερνητική καμπάνια 5 εκατ. για την επιστολική ψήφο – Θα γίνει της… λίστας Πέτσα;

Documento Newsletter