Οι συνομιλίες σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου είναι «αρκετά προχωρημένες», αναφέρει ο Guardian, αν και οι αξιωματούχοι έχουν αποφασίσει ότι η πολιτιστική διαμάχη θα είναι χαμηλά στην ατζέντα όταν ο πρωθυπουργός, Κίρ Στάρμερ, θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του την Τρίτη.
Όπως είναι γνωστό, το θέμα αφορά τις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου για μια μεσοβέζικη λύση που προωθείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και περιλαμβάνει την πλήρη αποδοχή των όρων του Βρετανικού Μουσείου. Πρόκειται για τον «δανεισμό» των γλυπτών στην Ελλάδα, κάτι που προϋποθέτει της αναγνώριση από την Αθήνα της βρετανικής κυριότητας των γλυπτών. Παράλληλα η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να δανείζει ελληνικές αρχαιολογικές συλλογές στο Βρετανικό Μουσείο.
Η τύχη των κλασικών αριστουργημάτων, η οποία προκάλεσε πέρυσι διαμάχη μεταξύ του Ρίσι Σουνάκ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα τεθεί ενεργά από καμία πλευρά όταν οι δύο ηγέτες θα έχουν τις πρώτες τους συζητήσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο εκπρόσωπος του Στάρμερ δήλωσε τη Δευτέρα: «Η θέση μας για τα μάρμαρα του Έλγιν δεν έχει αλλάξει».
Ωστόσο, πηγές ανέφεραν στον Guardian ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Τζορτζ Όσμπορν, του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, κινούνται προς «μια κατ’ αρχήν συμφωνία» για την επανένωση των αρχαιοτήτων στην Αθήνα.
«Το σκηνικό έχει αλλάξει εντελώς», δήλωσε μια πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Προβλέπεται ότι η όποια συμφωνία θα υποστηρίζεται από μια πολιτιστική σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών, με τα γλυπτά να επιστρέφονται στην Αθήνα και να επανενώνονται με άλλα έργα που εκτίθενται σήμερα στις αίθουσες του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης – με αντάλλαγμα έργα τέχνης που θα βρεθούν στο επίκεντρο κυλιόμενων εκθέσεων στο Λονδίνο.
Με το περίγραμμα της συμφωνίας να έχει ήδη περιγραφεί, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται τώρα στις πρακτικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοφανούς βήματος της μεταφοράς τέτοιων ανεκτίμητων θησαυρών από τη Βρετανία στην Ελλάδα, ανέφεραν πηγές.
Το Βρετανικό Μουσείο εκθέτει τα μάρμαρα του Παρθενώνα από την απόκτησή τους από τον λόρδο Έλγιν το 1816.
Ως πρεσβευτής της Αγγλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Έλγιν είχε διατάξει την απομάκρυνσή τους από την Ακρόπολη υπό συνθήκες που μέχρι σήμερα παραμένουν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες. Σκαλισμένα από τον Φειδία, τον αρχιγλύπτη του Περικλή, τα αρχαία κοσμούσαν τη μνημειώδη ζωφόρο του Παρθενώνα από τον 5ο αιώνα π.Χ.
Ο αριστοκράτης ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει άδεια από τις οθωμανικές αρχές για να βάλει συνεργεία εργατών να τα απομακρύνουν από τον ναό – ένα έγγραφο του οποίου η ύπαρξη νωρίτερα φέτος αμφισβητήθηκε από την Τουρκία.
Ο Μητσοτάκης έχει θέσει τον επαναπατρισμό των έργων τέχνης ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του, ενώ σάλος έχει προκληθεί και από το πρόσφατο δημοσίευμα του Sky news, σύμφωνα με το οποίο έγιναν «ιδιωτικές συναντήσεις» του πρωθυπουργού με επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να κάνει «ντρίπλα», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός είχε συμμετάσχει αυτοπροσώπως τις τελευταίες εβδομάδες στις συνομιλίες με το μουσείο ή ότι η Αθήνα ήταν πρόθυμη να αποδεχθεί μια συμφωνία που θα αναγνώριζε τη βρετανική ιδιοκτησία των αντικειμένων – το σημείο που αποτελούσε μέχρι σήμερα το αγκάθι της συμφωνίας δανεισμού.
«Δεν υπήρξε καμία ιδιωτική συνάντηση του πρωθυπουργού τις τελευταίες εβδομάδες που να συνδέεται με τα γλυπτά, όπως έχει αναφερθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ενώ η επιστροφή των θησαυρών παρέμενε «ένα μόνιμο αίτημα … το οποίο συνεχίζουμε να προωθούμε ως έθνος, κράτος και ελληνική κυβέρνηση», η διαδικασία [διαπραγμάτευσης] βρισκόταν τώρα στο Βρετανικό Μουσείο, δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του Στάρμερ δήλωσε ότι τα μάρμαρα «δεν πρόκειται να είναι στην ατζέντα του πρωθυπουργού» όταν θα συναντηθεί με τον Μητσοτάκη την Τρίτη.
«Θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στην επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η θέση μας για τα μάρμαρα του Έλγιν δεν έχει αλλάξει. Παραμένει θέμα του Βρετανικού Μουσείου και η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αλλάξει τον νόμο που θα επέτρεπε τη μόνιμη μετακίνηση των γλυπτών του Παρθενώνα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Πέρυσι, σε αυτό που περιγράφηκε ως «υστερία» που προκλήθηκε από τον Μητσοτάκη, ο οποίος παρομοίασε την κατακερματισμένη ζωφόρο των γλυπτών με τη Μόνα Λίζα που «κόβεται στη μέση», ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε αιφνιδίως τις συνομιλίες της Ντάουνινγκ Στριτ με τον Έλληνα ομόλογό του στο Λονδίνο. Αντ’ αυτού, κανονίστηκε εσπευσμένα συνάντηση με τον Στάρμερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης, αν οι Εργατικοί εκλεγούν στην εξουσία.
Η διπλωματική «γκάφα» του Σουνάκ χαιρετίστηκε στη συνέχεια στην Ελλάδα ως μια άνευ προηγουμένου ευλογία για μια εκστρατεία που, εν μία νυκτί, έλαβε περισσότερη παγκόσμια δημοσιότητα από κάθε άλλη φορά.
Διαβάστε επίσης
Τέμπη: Συνεδριάζουν κρυφά για το αν θα αντικατασταθεί ή όχι ο ανακριτής Μπακαΐμης
Καιρός: Η πρόγνωση για το επόμενο 24ωρο – Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες (Χάρτης)
Κραυγή Νικου Ρωμανου μέσω του Documento: «Δεν θα αποδεχτώ να γίνω ένας μόνιμος κάτοικος φυλακών»