Σε μία παραδοχή που αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς φέρεται να προχώρησε ο Παναγιώτης Κοντολέων κατά την κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποκαλύπτοντας πως η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη έγινε κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών χωρίς όμως να διευκρινίζει σε ποια χώρα ανήκουν οι εν λόγω υπηρεσίες και ποιοι ήταν οι λόγοι παρακολούθησης ενός οικονομικού συντάκτη που ερευνούσε τραπεζικά σκάνδαλα.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο διοικητής της ΕΥΠ αφού αναφέρθηκε στην «τουρκική απειλή» και «κυκλώματα παράνομης μετανάστευσης», ισχυρίστηκε δις πως η παρακολούθηση του δημοσιογράφου από την ΕΥΠ ξεκίνησε μετά από αίτημα ξένων υπηρεσιών. Ωστόσο, απέφυγε να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές οι υπηρεσίες και γιατί έκριναν ότι έπρεπε να γίνει αντικείμενο παρακολούθησης ένας δημοσιογράφος.
Προκύπτουν, λοιπόν, τα εξής δεδομένα: Πρώτον, ο παράνομα διορισμένος, Π. Κοντολέων, κατέστησε σαφές ότι ο Θ. Κουκάκης παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Δεύτερον, προσπαθώντας να αποσείσει την ευθύνη από την υπηρεσία που υπάγεται στον πρωθυπουργό, τον κατέστησε αποκλειστικά υπεύθυνο για την παγίδευση ενός δημοσιογράφου, καθώς δεν παρουσίασε το αίτημα των ξένων υπηρεσιών, το οποίο επικαλέστηκε. Τρίτον, δεν ψέλλισε λέξη για τους λόγους που ο Θ. Κουκάκης παρακολουθείτο, γεγονός που αυξάνει τις υποψίες για το κατά πόσον είναι αληθή όσα παρέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Κατά τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αθανάσιος Μπούρας, δεν επέτρεψε να γίνει δεύτερος κύκλος τοποθετήσεων προκειμένου οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να παραθέσουν ερωτήματα μετά τα λεγόμενα του Π. Κοντολέοντα, του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, και των υπουργών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Κυριάκου Πιερρακάκη.
Αρνούνται κάθε σχέση με Predator
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο οι αξιωματούχοι όσο και οι υπουργοί αρνήθηκαν πως υπάρχει η παραμικρή σύνδεση της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού με το προηγμένο λογισμικό παρακολούθησης, Predator. Όπως σημειώνουν «γαλάζιες» πηγές, ουδέποτε το ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό. «Ούτε άμεσα ούτε έμμεσα» ισχυρίζονται και συμπληρώνουν πως «έχουμε ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις. Σκληρότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ».
Κατά τις πηγές, ίχνη από το λογισμικό Pegasus αποκαλύφθηκε πως υπήρξαν από το 2018 στη χώρα μας, κατά την περιοδικό διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Η εταιρία Κrikel έκανε σύμβαση επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, με υπουργό τον κύριο Τόσκα και ουδέποτε έκανε σύμβαση με την νυν κυβέρνηση» υποστηρίζουν, επικαλούμενες έκθεση της Facebook που μιλάει για ύπαρξη επτά παράνομων λογισμικών τύπου Pegasus.
Μάλιστα, πετούν την μπάλα στην κερκίδα, λέγοντας πως ζητήματα εύρεσης παράνομου λογισμικού υπάρχουν σε όλη την ΕΕ και παραθέτουν ως παραδείγματα πέντε υπουργούς στη Γαλλία, στον Σαρλ Μισελ, αλλά και στην Ουγγαρία. «Ο υπουργός Πιερρακάκης μετά από παλιότερη επικοινωνία με τον πρόεδρο της βουλής έχει ξεκινήσει να καταρτίζει σχέδιο ασφαλείας επικοινωνιών για τους βουλευτές» κατέληξαν οι πηγές.
«Η πολιτική ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό»
Μετά το πέρας της κλειστής συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, παρέθεσε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, κάνοντας λόγο για απόπειρα συγκάλυψης και αποδίδοντας την πολιτική ευθύνη αποκλειστικά και μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Θεωρούμε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης, δεδομένου ότι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη σε σχέση με τις καταγγελίες. Αντιθέτως, από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά τριών εκθέσεων Δεκεμβρίου 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες» σημείωσε αρχικά και πρόσθεσε:
«Η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον πρωθυπουργό που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ υπάγονται την στο δικό του γραφείο και τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Ενδεικτικά αναφέρω τη δημιουργία στεγανού μηχανισμού στο εσωτερικό ΕΥΠ, με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη γνωστοποίηση σε παρακολουθούμενους για τους οποίους δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι παρακολουθούνται, όπως επίσης και την αλλαγή τρόπου πρόσληψης προσωπικού ΕΥΠ». Κατέληξε δε λέγοντας πως η χρήση του ίδιου ακριβώς συνδέσμου στη μόλυνση του τηλεφώνου του Θ. Κουκάκη και στην απόπειρα μόλυνσης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη δείχνει ότι «ο δράστης ήταν κοινός».
«Να κατονομάσετε τις απόρρητες συμβάσεις…»
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο Χάρης Καστανίδης φέρεται να επισήμανε εισαγωγικά ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη συνιστά μείζον ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας, καθώς στοχοποιήθηκε ο αρχηγός του τρίτου κόμματος. Υπογράμμισε δε πως η διαλεύκανση της υπόθεση δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ανάγκη διασφάλισης της δημοκρατίας και των θεσμών. «Δεν είναι τυχαίο σε αυτή την πολιτική συγκυρία ότι μόνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εντοπίστηκε ως πιθανό θύμα παγίδευσης» παρατήρησε.
Έπειτα, ο κ. Καστανίδης φέρεται -απευθυνόμενος στον Διοικητή της ΕΥΠ- να ρώτησε αν ο Π. Κοντολέων γνώριζε τον πρωθυπουργό πριν την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ και αν είχε επαφές με πρόσωπα που κατονομάζονται σε δημοσιεύματα για spyware. Τότε, κατά τις πληροφορίες, αντέδρασε έντονα ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κ. Μπούρας, προσπαθώντας να σταματήσει τη ροή των ερωτήσεων.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ φέρεται να τόνισε, επίσης, ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να εξαντληθεί στις συμβάσεις που φαίνονται στην οικονομική επιθεώρηση της ΕΥΠ. Με έμφαση φέρεται να ζήτησε να κατονομάσει ο Π. Κοντολέων τις απόρρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει ειδικό ΑΦΜ και υπάγεται αποκλειστικά στον διοικητή της ΕΥΠ, υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2020.
Κατά τη συνεδρίαση αναδείχθηκε και η διάσταση που είχε δημόσια σε παλαιότερες δηλώσεις του θέσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή την υπόθεση Κουκάκη. Ειδικότερα, ο Γιάννης Οικονόμου είχε μιλήσει τότε για ιδιώτες που κάνουν παρακολουθήσεις. Από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ζητούν από την ΕΥΠ να πει ποιοι είναι αυτοί οι ιδιώτες κι αν ερευνήθηκαν. «Αν όχι, είναι επικίνδυνοι, γιατί πώς θα προστατευτεί η πολιτική ζωή και οι πολίτες; Γιατί έμεινε αρρύθμιστο το τοπίο ώστε ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί ελεύθερα τόσο βαριά συστήματα παρακολούθησης και παγίδευσης;» διερωτώνται αρμόδιες πηγές.
Διαβάστε επίσης:
Σκάνδαλο υποκλοπών: Σφυροκόπημα ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή παρουσία του… μουσικού με χρέη διοικητή της ΕΥΠ