«Βόλτα στο χάος» χωρίς σήμα, φαγητό με κεριά και μετρητά – Πώς βίωσαν το μπλακ άουτ οι πολίτες στην Ισπανία

«Βόλτα στο χάος» χωρίς σήμα, φαγητό με κεριά και μετρητά – Πώς βίωσαν το μπλακ άουτ οι πολίτες στην Ισπανία
Οικογένεια τρώει υπό το φως των κεριών στη Βαρκελώνη / AP Images

Τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι πολίτες στην Ισπανία το μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι επί ώρες τη χώρα τη Δευτέρα (μαζί με την Πορτογαλία και μέρος της Γαλλίας), μεταφέρει σε ρεπορτάζ του ο Guardian.

Με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εκτός λειτουργίας και το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος μεταφορών της Ισπανίας να έχει παραλύσει, οι άνθρωποι αφέθηκαν να περιηγηθούν στο χάος όσο καλύτερα μπορούσαν.

«Όταν έπεσε το ρεύμα, το μετρό της Μαδρίτης σταμάτησε και όλοι έπρεπε να απεγκλωβιστούν από τα βαγόνια», δήλωσε ένας πολίτης στον Guardian. Ο Κάρλος Κοντόρι, 19χρονος εργαζόμενος, ταξίδευε εκείνη την ώρα με το μετρό, αλλά ο συρμός του κατάφερε να φτάσει στην αποβάθρα.

«Ο κόσμος έμεινε άναυδος γιατί κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ στην Ισπανία», δήλωσε στο AFP. «Δεν υπάρχει σήμα, δεν μπορώ να καλέσω την οικογένειά μου, τους γονείς μου, τίποτα: δεν μπορώ καν να πάω στη δουλειά μου».

Στην ισπανική πρωτεύουσα, οι γείτονες ξεχύθηκαν από τα σπίτια τους, δίπλα σε εργαζόμενους σε γραφεία και καταστήματα, ανταλλάσσοντας ιστορίες. Οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι επρόκειτο για μια τοπική διακοπή ρεύματος που θα αποκατασταθεί γρήγορα. Έκαναν λάθος.

Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έσπευσαν να πραγματοποιήσουν έκτακτες συσκέψεις. Το ισπανικό κοινοβούλιο έκλεισε. Η εταιρεία ρούχων Zara έκλεισε το μεγάλο της κατάστημα στη Μαδρίτη, αν και άλλα καταστήματα επέτρεψαν στους πελάτες να περιηγηθούν στα προϊόντα τους στο σκοτάδι.

Πάντως, η μέρα είχε ξεκινήσει αρκετά φυσιολογικά. Ο Αντόνιο Λορέτο, διδακτορικός φοιτητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, δήλωσε στον Guardian ότι το ρεύμα είχε διακοπεί στο εργαστήριό του στις 12:30, αν και σύντομα ο ίδιος και οι συνάδελφοί του συνειδητοποίησαν ότι το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο. «Όταν οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι ήταν σε ολόκληρο το πανεπιστήμιο, επικράτησε εκνευρισμός. Μετά κάποιος είπε ότι ήταν όλη η Καταλονία, μετά όλη η Ισπανία. Συνειδητοποιήσαμε ότι κανείς δεν είχε σήμα στο κινητό του. Ο κόσμος άρχισε να πανικοβάλλεται. Κάποιοι είπαν ότι θα μπορούσε να είναι η έναρξη του τρίτου παγκόσμιου πολέμου, και χωρίς διαδίκτυο ή κινητό τηλέφωνο οι άνθρωποι άρχισαν να γίνονται λίγο παρανοϊκοί».

Το χάος εξακολουθούσε να επικρατεί σε μεγάλα τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Μαδρίτης-Βαρκελώνης. Ένα τρένο που κατευθυνόταν προς τη Βαρκελώνη σταμάτησε στις 12:50, σύμφωνα με δημοσίευμα της El País. Μέσα σε λίγα λεπτά έσβησαν τα φώτα και σταμάτησε ο κλιματισμός. Οι επιβάτες δεν μπορούσαν καν να μπουν στις τουαλέτες του τρένου, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με το ηλεκτρικό σύστημα, και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν κάποιους θάμνους δίπλα στις γραμμές. «Κατεβείτε ανά δύο και επιστρέψτε αμέσως αφού ανακουφιστείτε», ανέφερε η εφημερίδα ότι ένας συνοδός είπε. Το πλήρωμα προσπάθησε να δώσει πληροφορίες, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν ήξερε πραγματικά τι συνέβαινε.

Αναγνώστης του Guardian, ανέφερε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας: «Έχουμε κολλήσει σε ένα τρένο της Ρένφε από τη Σεβίλλη περίπου 30-40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μαδρίτης κοντά στο Τολέδο. Είμαστε απλά σταματημένοι σε μια στροφή χωρίς να υπάρχει πραγματικός τρόπος να διασωθούμε αν χρειαστεί».

Νοσοκομεία στη Βαρκελώνη, τη Γαλικία και την Πορτογαλία χρησιμοποίησαν εφεδρικές γεννήτριες, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι συνταγές γράφονταν και πάλι με το χέρι- οι ακτινογραφίες και τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων δεν μπορούσαν να προβληθούν. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες πρατήρια καυσίμων έκλεισαν σε όλη την Ισπανία και την Πορτογαλία, επειδή οι αντλίες δεν λειτουργούσαν και τα συστήματα καρτών είχαν αποτύχει.

Ενώ τα αεροδρόμια της Ισπανίας ενεργοποίησαν γεννήτριες και ορισμένες πτήσεις καθυστέρησαν, οι ταξιδιώτες στη Λισαβόνα έμειναν να περιμένουν νέα για τις πτήσεις τους.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν από τη Βαρκελώνη ότι ραδιόφωνα, μπαταρίες, κεριά και φακοί έγιναν ανάρπαστα στις αγορές της Κάγιε Ντελ Μαρ. Οι άνθρωποι έψαχναν για μετρητά για να αγοράσουν το γεύμα τους, καθώς τα ΑΤΜ δεν λειτουργούσαν. Σε ορισμένα εστιατόρια οι θαμώνες έτρωγαν υπό το φως των κεριών.

Πίσω στη Μαδρίτη, η Πιλάρ Λόπεζ, μια 53χρονη διοικητική υπάλληλος, πρότεινε ότι το χάος έδωσε ένα χρήσιμο μάθημα. «Δεν μπορώ καν να πληρώσω γιατί το κινητό μου δεν λειτουργεί. Μερικές φορές πρέπει να είσαι λίγο πιο αναλογικός: αυτό το αποδεικνύει», δήλωσε στο AFP.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε υποστεί μια πανδημία, δεν νομίζω ότι αυτό είναι χειρότερο».

Διαβάστε επίσης

Τσελέντης για Βούτες: Δεν βλέπω να έχει σχέση ο αγωγός – Απαιτούνται μετρήσεις, όχι επιφανειακές παρατηρήσεις

Εκλογές στον Καναδά: Πρωτιά για τον Μαρκ Κάρνι και τους Φιλελεύθερους

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κερατέα: Ήχησε το 112, ισχυροί άνεμοι στην περιοχή (Videos)

Ο Άδωνης στο κυνήγι της… αντιπροσωπείας του Τραμπ στην Ελλάδα

Documento Newsletter