Βόλος: Ανοίγει μετά τις πλημμύρες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με βοθρολύματα και… κασκαντέρ

Βόλος: Ανοίγει μετά τις πλημμύρες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με βοθρολύματα και… κασκαντέρ

Με σκωπτικό τρόπο αντιμετωπίζουν φοιτητές, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό τις ανακοινώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπου Μπιλλίνη ότι στις 25 Οκτωβρίου (αύριο δηλαδή, ούτε καν 1η Νοεμβρίου) θα αρχίσει πάλι η διά ζώσης λειτουργία του πανεπιστημίου όσον αφορά τα κτιριακά συγκροτήματα στην παραλία του Βόλου.

Οι κίνδυνοι 

Η ετοιμότητα που επιδεικνύει ο πρύτανης δεν προκύπτει από κανέναν λόγο και γι’ αυτό προκύπτει διάχυτη η δυσαρέσκεια από όλους για την εμφάνιση ενός πανεπιστημίου που επιστρέφει στην «κανονικότητα» ενώ οι βαθύτατες πληγές από τις πλημμύρες δεν έχουν κλείσει. Σε τι αποσκοπεί άραγε αυτή η σπουδή όταν:
* Απολύμανση δεν έχει γίνει
* Καλώδια χάσκουν από οροφές
* Ανελκυστήρες δεν λειτουργούν και σε όσους λειτουργούν η χρήση γίνεται με… ατομική ευθύνη
* Ο ηλεκτρολογικός έλεγχος συνίσταται σε σημειώματα αποφυγής χρήσης μηχανημάτων. Ποιοι θα αναλάβουν τον ρόλο του κασκαντέρ βάζοντας έναν εκτυπωτή στην πρίζα;
* Βοθρολύματα δεν έχουν καθαριστεί ακόμη και από τους χώρους αυτούς αναδίδεται μια βουκολική μυρωδιά
* Τρωκτικά και κατσαρίδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους

Εγκατάσταση installation χαρακτηρίζουν σκωπτικά την κατάσταση του χώρου μετά τους τεχνικούς ελέγχους και τον καθαρισμό από τα πλημμυρισμένα γραφεία. Εν τούτοις, ο πρύτανης Μπιλλίνης επιμένει στην επιδίωξή του να ανοίξουν οι χώροι για διά ζώσης λειτουργία, με μαθήματα, διαλέξεις και γραμματειακή υποστήριξη, φέρνοντας τόσους εργαζόμενους και φοιτητές σε έναν χώρο «ανοιχτή πληγή» που απειλεί την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας,

Η «αυτοψία»

Μόλις προ δεκαημέρου, στις 13 Οκτωβρίου του 2023, ο πρύτανης σε αναλυτική ενημέρωσή του για την αποκατάσταση των καταστροφών στα κτιριακά συγκροτήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πλημμύρισαν και σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Λαμία) ανέφερε για την κατάσταση στον Βόλο, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, ότι έχει προγραμματιστεί απολύμανση στα κτίρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Σε άλλα κτίρια καταγγέλλεται ότι δεν έχει γίνει.

Σημαντικές επεμβάσεις χρειάζονται στο συγκρότημα της Γεωπονικής Σχολής καθώς εγκαταστάθηκε γείωση του υποσταθμού μέσης τάσης, καθαιρέθηκαν οι κατεστραμμένες από τα ύδατα ψευδοροφές και απομακρύνθηκαν τα μπάζα. Αφαιρέθηκαν τα κατεστραμμένα πλαστικά πλακίδια από τους διαδρόμους και αναμένεται η αντικατάστασή τους. Άγνωστο αν έχει ολοκληρωθεί ο ηλεκτρολογικός έλεγχος σε όλο το κτίριο και αν έχει γίνει με πλημμέλεια όπως καταγγέλλεται σε άλλα κτίρια του κέντρου του Βόλου, αλλά και η προσωρινή επισκευή της μόνωσης της οροφής, ενώ έχει αναγγελθεί η πλήρης υγρομόνωσή του.

Οι περισσότερες καταστροφές εντοπίζονται στο κέντρο του Βόλου και στο συγκρότημα Παπαστράτου, όπου και είχε αναγγελθεί ότι θα ήταν έτοιμα από χθες, Δευτέρα 23.10.2023, ωστόσο όσοι επισκέφτηκαν τους χώρους αντίκρισαν βομβαρδισμένο τοπίο και απορούν πώς θα δουλέψουν σε αυτούς τους χώρους με κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα και για την υγεία.

Κι αυτό γιατί αναφέρθηκαν οι λόγοι αλλά και:

* Έχει προγραμματιστεί νέα σύνδεση φρεατίου λυμάτων στο πεζοδρόμιο της Ιάσονος, προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα εισροής υδάτων στον Θόλο και στο αμφιθέατρο Κορδάτος.
* Έχει αποφασιστεί η μεταφορά του υποσταθμού μέσης τάσης στο ισόγειο του κτιρίου, ώστε να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα εισροής θαλάσσιων υδάτων.
* Τι έχει γίνει με την εγκατάσταση νέου συστήματος ψύξης – θέρμανσης όπως είχε αναγγελθεί
* Έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση στα υαλοστάσια επί των οδών Ιάσονος και Αργοναυτών;
* Τι γίνεται με την εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα στο κτίριο Δελμούζου;
* Ακόμη χάσκουν και δεν έχουν καθαιρεθεί οι κατεστραμμένες από τα ύδατα ψευδοροφές στο νέο κτίριο Ρόζα Ιμβριώτη, τι γίνεται με την επισκευή της μόνωσης της οροφής;

«Το Πανεπιστήμιο πολύ σύντομα θα επιστρέψει στην κανονικότητα» ήταν το μήνυμα του πρύτανη Μπιλλίνη, αλλά με τι κόστος για την πανεπιστημιακή κοινότητα;

Documento Newsletter