Βόλος: Αγώνας δρόμου για να απομακρυνθούν τα νεκρά ψάρια – Οικολογική υγειονομική βόμβα (Videos)

Βόλος: Αγώνας δρόμου για να απομακρυνθούν τα νεκρά ψάρια – Οικολογική υγειονομική βόμβα (Videos)

Συγκλονίζουν οι εικόνες απόλυτης οικολογικής καταστροφής από τον χείμαρρο του Ξηριά στον Βόλο με τους τόνους νεκρών ψαριών να έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο που έχει τοποθετηθεί το δίχτυ προστασίας του Παγασητικού. Στο σημείο έχουν μεταφερθεί μηχανήματα τα οποία φορτώνουν τα ψάρια σε μεγάλα φορτηγά, ώστε να μεταφερθούν στον χώρο συγκέντρωσης που έχει διαμορφωθεί, ενώ ο θάνατος των ψαριών προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα που έχει εξαπλωθεί πολλά χιλιόμετρα μέσα στον Παγασητικό.

Από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί τουριστικά και ιστιοπλοϊκά σκάφη, με τους επιχειρηματίες να εκφράζουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί περισσότεροι από 100 τόνους νεκρών ψαριών.

Συνεχίζεται ο καθαρισμός από τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, καθώς τα περισσότερα χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν ήδη μαζευτεί, ενώ δυο βάρκες συνεχίζουν τη διαδικασία καθαρισμού στο Δήμο Βόλου.

Ειδικά πλέγματα έχουν τοποθετηθεί στην εκβολή του ποταμού Ξηριά, για την συγκράτηση του μεγάλου όγκου των νεκρών ψαριών στον Βόλο, ενώ οι εικόνες από το σημείο είναι αποκαρδιωτικές.

 

 

H οικολογική καταστροφή, αποτελεί πλήγμα στην πανίδα, ενώ οικονομική ζημία έχουν υποστεί η περιοχή, οι επιχειρήσεις και ο τουρισμός στον Βόλο, από τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια του γλυκού νερού που ξεβράζονται στον Παγασητικό Κόλπο Το φράγμα που έχει τοποθετηθεί δεν είναι δυνατόν να συγκρατήσει τον μεγάλο όγκο, ενώ συνεχίζεται παράλληλα η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των φορέων, για τη διαχείριση των εκατοντάδων τόνων νεκρών ψαριών.

Οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν ανάμεσα στον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα. Ο Αχιλλέας Μπέος μιλώντας στην τηλεόραση του Open σημείωσε πως ο βασικός υπεύθυνος για την περιβαλλοντική καταστροφή είναι ο Περιφερειάρχης.


Η κόντρα των δύο ανδρών ξεκίνησε με την αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στον Παγασητικό και τον χείμαρρο Ξηριά όπου σταμάτησε ένα σκαπτικό μηχάνημα το οποίο όπως ανέφερε έθαβε τα νεκρά ψάρια στην κοίτη του χειμάρρου.

«Το μεγάλο έγκλημα και σκάνδαλο είναι γιατί έδωσε ο Περιφερειάρχης εργολαβία και εντολή να θάψουν τα ψάρια στην κοίτη του ποταμού. Είναι περιβαλλοντικό έγκλημα. Εκεί κοντά υπάρχουν σπίτια και γεωτρήσεις που παίρνουν νερό οι κάτοικοι» τόνισε στο OPEN o Αχιλλέας Μπέος.

«Χρειάζεται να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε. Τους πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη, Για αυτό υπέβαλλα μήνυση και το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Την εντολή την έδωσε ο Περιφερειάρχης. Η νομοθεσία λέει για καύση και όχι να τα θάψουμε» συνέχισε.

«Ενώ έλεγε πως θα πάνε για καύση τα ψάρια, ο Περιφερειάρχης ζήτησε από όμορο Δήμο να του παραχωρήσει χώρο που είναι κοντά στην λίμνη Κάρλα για να τα θάψει. Και ενέκρινε άδεια ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο ΔΣ για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση η Περιφέρεια. Δεν θα κάνει το Βόλο χωματερή ο Περιφερειάρχης. Να κάνει αυτό που επιβάλλει ο νομός. Υπάρχει αποτεφρωτήριο στη Λάρισα. Τώρα δεν ξέρω γιατί δεν το κάνει ο Περιφερειάρχης» τόνισε ο Αχιλλέας Μπέος.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε σε παρέμβασή του στο OPEN πως: «Υπάρχει σύμβαση με εργολάβο που μαζεύει τα ψάρια και μεταφέρονται σε ειδικούς καυστήρες που είναι στη Λάρισα. Η εικόνα στον Βόλο έχει βελτιωθεί. Το γεγονός που κατήγγειλε ο Αχιλλέας Μπέος είναι αντικείμενο του Εισαγγελέα και θα ερευνήσουν αν θάφτηκαν τα ψάρια. Εγώ δεν έδωσα καμιά εντολή. Ο εργολάβος έκανε αυτό που του είπαμε».

 

Για την απόφαση του δήμου Ρήγα Φεραίου να εγκρίνει απόφαση να θαφτούν τα ψάρια ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε: «Για κάποια ζώα σε μερικές περιπτώσεις γίνεται υγειονομική ταφή. Όπως προβλέπει ο νομός. Υπάρχει περίπτωση να γίνει υγειονομική ταφή. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί το εργοστάσιο τόσο μεγάλο αριθμό ζώων. Από το νόμο προβλέπεται καύση είτε υγειονομική ταφή. Όπως και στην περίπτωση Daniel. Μέχρι στιγμής δεν έχει ταφή ψαριών, αλλά άμα χρειαστεί θα γίνει».

Το ψάρια συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους και παίρνουν τον δρόμο για την ειδική μονάδα στην Λάρισα όπου γίνεται η καύση τους. Τα ψάρια που βρίσκονται εκτός νερού, δεν θα οδηγούνται προς καύση, καθώς η συγκέντρωσή τους περιλαμβάνει και φερτά υλικά, γι’ αυτό και ο δήμος Ρήγα Φεραίου ζήτησε να επιλεγεί κατάλληλο σημείο ώστε να γίνει υγειονομική ταφή τους. Σε έκτακτη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο επέλεξε ένα ανενεργό λατομείο, για την μεταφορά των νεκρών ψαριών που βρίσκονται εκτός νερού.

Οι εικόνες έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η παραγγελία της εισαγγελέως προς την εισαγγελία των Πρωτοδικών Βόλου περιλαμβάνει την διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης (όχι μόνο ότι γίνεται το τελευταίο δεκαήμερο) στην περιοχή του Βόλου και στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια αλλά και για το τι προηγήθηκε, τι αποφάσεις λήφθηκαν, αν ήταν οι δέουσες από τη στιγμή που μετά τις πλημμύρες στην περιοχή άνοιξε το θυρόφραγμα και τα νερά από τις πλημμυρισμένες έκτασης της Κάρλας όδευαν προς τον Παγασητικό.

Μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις λόγω των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό

 

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων των δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου που επηρεάστηκαν δυσμενώς από το ακραίο φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο δρομολογούνται την επόμενη περίοδο. Παράλληλα, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Υγείας προέβησαν σε ενημέρωση για την εκτίμηση του περιβαλλοντικού και υγειονομικού κινδύνου στην περιοχή.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας , σε συνέχεια συνεργασίας του υπουργού Επικρατείας, κ. ‘Ακη Σκέρτσου, του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τη δημοσιονομική πολιτική, κ. Θάνου Πετραλιά και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την κρατική αρωγή, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, ανακοινώνεται η δρομολόγηση μιας σειράς μέτρων στήριξης των επιχειρηματιών των Δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου που επηρεάστηκαν δυσμενώς από το ακραίο φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο.

Συγκεκριμένα, δρομολογούνται την επόμενη περίοδο μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων ως προς τον κλάδο και την περιοχή, πέριξ του Παγασητικού Κόλπου, που εξειδικεύονται ως εξής:

1ον. Επιχορήγηση των επιχειρήσεων με απώλεια στον κύκλο εργασιών τους λόγω του ακραίου φαινομένου σε σύγκριση με προηγούμενη αντίστοιχη χρονική περίοδο.

2ον. Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις της εν λόγω περιμέτρου για συγκεκριμένη περίοδο.

3ον. Ενεργοποίηση του σχήματος στήριξης Thessaly Pass και την επόμενη χρονιά με στοχευμένα χαρακτηριστικά ως προς τις περιοχές πέριξ του Παγασητικού, αλλά και αύξηση του ποσού για το Thessaly Pass που είναι ήδη σε εξέλιξη για την τρέχουσα χρονιά.

4ον. Διασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Παγασητικού κατά την επόμενη περίοδο σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων και των τοπικών φορέων.

Η δρομολόγηση των παραπάνω μέτρων προχωρά, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα τοπικών φορέων και παραγόντων, καθώς και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τους επιχειρηματίες που επλήγησαν. Οι δίαυλοι συνεργασίας και επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί με τους φορείς της Μαγνησίας και τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Ταυτόχρονα, μετά από έρευνες και ελέγχους που πραγματοποίησαν αρμόδια κλιμάκια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δια των επιθεωρητών περιβάλλοντος που επισκέφθηκαν την περιοχή, και του Υπουργείου Υγείας, διά του ΕΟΔΥ, η κυβέρνηση προχωρά στην ακόλουθη ενημέρωση:

(1) Το Υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΔΥ από την αρχή του φαινομένου έθεσε τα εργαστήρια Δημόσιας Υγείας στη διάθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων στις ακτές κολύμβησης. Η σύσταση του ΕΟΔΥ ήταν παράλληλα με τους εργαστηριακούς ελέγχους να γίνει υγειονομική αναγνώριση των ακτών κολύμβησης και αν διαπιστωθούν νεκρά ψάρια να γίνει σύσταση για αποφυγή της κολύμβησης.

Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί δείγματα από 9 ακτές κολύμβησης στο Δήμο Βόλου και ελέγχθηκαν Εργαστηριακά στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία. Οι μικροβιακοί δείκτες κοπρανώδους επιμόλυνσης (κολοβακτηρίδιο και εντερόκοκκος) βρέθηκαν σε όλες τις ακτές κολύμβησης (εκτός από μία που διαχρονικά παρουσιάζει επιβάρυνση) εντός των ορίων της νομοθεσίας και σύμφωνες με σειρά μετρήσεων των προηγούμενων ετών συμπεριλαμβανομένου και του 2024.

Στα δείγματα που ελέγχθηκαν, ανευρέθηκε αύξηση της ολικής μικροβιακής χλωρίδας χωρίς να έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα παθογόνα που να συνδέονται με νοσήματα. Προγραμματίζονται δειγματοληψίες καθημερινά τις επόμενες ημέρες σε όλες τις ακτές σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Εάν δεν υπάρξουν άλλα νεκρά ψάρια και συνεχιστεί η καλή εικόνα των ακτών σε δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης θα δοθεί η δυνατότητα στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας να εισηγηθεί να επιτραπεί η κολύμβηση.

Με βάση τα ως τώρα δεδομένα για την αιτιολογία του φαινομένου, δεν τίθεται ζήτημα κινδύνου δημόσιας υγείας. Ο ΕΟΔΥ θα εξακολουθήσει να παρέχει υποστήριξη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με κάθε πρόσφορο τρόπο, κατά λόγο αρμοδιότητος.

(2) Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος για αυτοψία στην περιοχή της Κάρλας την Πέμπτη 29/8, αυτοψία η οποία θα συνεχισθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή ως τον Πηνειό ποταμό συμπεριλαμβανομένων των αρδευτικών και αποστραγγιστικών δικτύων της περιοχής, για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών.

Επιπρόσθετα, μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών) παρακολουθείται συνεχώς η εξέλιξη της έκτασης του φαινομένου στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού με δορυφορικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας.

(3) Το φαινόμενο παρακολουθείται συνεχώς και από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας, η οποία υπέβαλε και σχετική λεπτομερή αναφορά την Παρασκευή 30/8.

Επισημαίνεται ότι η καταστροφή των νεκρών ψαριών πρέπει να γίνεται από τις υπηρεσίες που τα έχουν συλλέξει σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1069/2009 «περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο» (https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2009/1069/2019-12-14) σε κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή. Για τις ποσότητες που υπάρχουν ανάμικτα νεκρά ψάρια με άμμο, φύκια και σκουπίδια το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει φέρει σε επαφή την Περιφέρεια με εταιρία η οποία έχει προσφερθεί να συνδράμει ανάλογα με τις ανάγκες της Περιφέρειας.

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία: Ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί και μπουρίνια – Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα (LIVE)

Εποχικοί πυροσβέστες στο documentonews.gr: Καταγγέλλουν σωρεία παραβάσεων στα ωράρια εργασίας – «Έχουμε ένα συνάδελφο νεκρό»

Παίρνουν φωτιά οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά – Η καταστροφή καλλιεργειών από την πυρκαγιά φέρνει νέες αυξήσεις

Ο Χρήστος Σπίρτζης καλεί την Επιτροπή Δεοντολογίας να ελέγξει τον Κασσελάκη!

Εισήγηση βόμβα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη Novartis – Αθέμιτες πρακτικές για αποκλεισμό ανταγωνιστών

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter