Βολιβία: Συνελήφθη ο στρατηγός Ζούνιγκα για την απόπειρα πραξικοπήματος – Το χρονικό της κρίσης (Photos – Videos)

Βολιβία: Συνελήφθη ο στρατηγός Ζούνιγκα για την απόπειρα πραξικοπήματος – Το χρονικό της κρίσης (Photos – Videos)

Σε κατάσταση συναγερμού η Βολιβία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Λουίς Άρσε. Έπειτα από ώρες κρίσης, ο Άρσε ανακοίνωσε ότι ο στρατός αποχώρησε από το προεδρικό Μέγαρο, το οποίο επιχείρησε να καταλάβει. Παράλληλα, διορίστηκε νέος αρχηγός του στρατού ο Χοσέ Σάντσεθ Βελάσκεζ, ο οποίος διέταξε τους στρατιώτες να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Χοσέ Λουίς Άρσε.

Παράλληλα, η βολιβιανή αστυνομία συνέλαβε τον πρώην αρχηγό του στρατού, Χουάν Χοσέ Ζούνιγκα, για «απόπειρα πραξικοπήματος.  Εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βολιβίας δείχνουν τον στρατηγό Σούνιγα να οδηγείται σε αστυνομικό όχημα, αμέσως μετά από σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. «Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», του είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζόνι Αγκιλέρα.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Πας, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης. Το Ανώτατο Δικαστήριο κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα.

Ο Χουάν Χοσέ Ζούνιγκα.

Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα υποστήριξε ότι στόχος ήταν η «αναδόμηση της δημοκρατίας». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιστοιχισμένος από στρατιώτες, αναφέρθηκε σε «μια πραγματική δημοκρατία… Όχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια».

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Ζούνιγκα στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας.

Το χρονικό

Στο προεδρικό μέγαρο της Βολιβίας εισέβαλαν στρατιώτες και απέκλεισαν τις εισόδους στην πλατεία Μουρίλο της Λα Παζ, όπου βρίσκονται βασικά κυβερνητικά κτίρια, πριν εμβολίσουν τις πόρτες του κεντρικού κυβερνητικού κτιρίου με στρατιωτικά οχήματα.

Ο πρόεδρος Άρσε είχε προειδοποιήσει νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «παράτυπες κινητοποιήσεις ορισμένων μονάδων του στρατού».

«Χρειαζόμαστε τον λαό της Βολιβίας να οργανωθεί και να κινητοποιηθεί ενάντια στο πραξικόπημα υπέρ της δημοκρατίας», είπε ο πρόεδρος σε τηλεοπτικό μήνυμα προς τη χώρα μαζί με τους υπουργούς του μέσα στο Προεδρικό μέγαρο. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε απόπειρες πραξικοπήματος να αφαιρέσουν ζωές Βολιβιανών ξανά», πρόσθεσε.

Ο στρατιωτικός αξιωματικός που είναι υπεύθυνος για τα στρατεύματα που κατέλαβαν το κέντρο της Λα Παζ, είπε ότι αναγνωρίζει τον Πρόεδρο Άρσε “προς το παρόν”, αλλά ότι θα υπάρξει αλλαγή υπουργών και υπουργικού συμβουλίου.

«Θα ανακτήσουμε αυτή την πατρίδα», είπε ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζούνιγκα από την πλατεία Μουρίλο μετά την κατάληψη της από τα στρατεύματα. «Μια ελίτ κατέλαβε τη χώρα, βάνδαλοι που κατέστρεψαν τη χώρα», είπε ο στρατηγός. «Ο στρατός σκοπεύει να αποκαταστήσει την αληθινή δημοκρατία», ενώ πρόσθεσε ότι οι “πολιτικοί κρατούμενοι” συμπεριλαμβανομένης της φυλακισμένης πρώην ηγέτη Ζανίν Ανιέζ θα απελευθερωθούν.

Ταυτόχρονα τον γύρο του κόσμου έκανε η συγκλονιστική εικόνα που δείχνει τον πρόεδρο Άρσε να βρίσκεται πρόσωπο-με-πρόσωπο με τον επικεφαλής του πραξικοπήματος, τη στιγμή που οι ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν το Προεδρικό Μέγαρο.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «Κασσσελακικοί», οι «Τσιπρικοί», το παρασκήνιο και η πρόκληση στη ΝΔ

Προκλητική αναβολή για τον παιδοβιαστή Λεύκοβιτς – Ελεύθερο έως το 2025 θα τον βλέπει η κόρη του Ελενα

Πολλά ερωτήματα για «τριγωνικό» ταξίδι του κυβερνητικού αεροσκάφους του Ισραήλ – Το στίγμα εμφανίστηκε σε Κρήτη, Κύπρο και Τελ Αβίβ την ίδια μέρα (Photos)

Επίθεση με μολότοφ έξω από το σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου – Τραυματίστηκε αστυνομικός

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter