Βολιβία: Σχεδίαζαν πραξικόπημα με χρήση μισθοφόρων

Η δημοσιογραφική ομάδα του Intercept  φέρνει στο φως διαρροές από τηλεφωνήματα και email που αποκαλύπτουν ότι ο πρώην Υπουργός Άμυνας της Βολιβίας Λουίς Φερνάντο Λόπεζ σχεδίαζε πραξικόπημα με τη χρήση μισθοφόρων εναντίον μίας ενδεχόμενης κυβέρνησης της Αριστεράς (MAS) και του προέδρου Λουίς Άρτσε.

Η συντριπτική νίκη του Άρτσε και της Αριστεράς στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 2020 με ποσοστό 55% από τον πρώτο γύρο έπεισε τους ακροδεξιούς συνωμότες ότι δεν θα ήταν εφικτή μία επικράτηση τους. Έτσι, έπειτα από πολλές διαφωνίες ανάμεσα σε υπουργούς και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων όπως ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Σέρχιο Ορελλάνα, το σχέδιο δεν εκτελέστηκε και εγκαταλείφθηκε.

Το σχέδιο των συνωμοτών περιελάμβανε την μεταφορά με C-130 εκατοντάδων ξένων μισθοφόρων στη Βολιβία από μία Αμερικανική βάση έξω από το Μαϊάμι. Ύστερα, θα ενώνονταν με επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις της Βολιβίας, αστυνομικές δυνάμεις και μαφιόζους σε μία απέλπιδα προσπάθεια ανάσχεσης της πορείας της Αριστεράς προς την εξουσία.

Στα ηχητικά που διέρρευσαν ένα άτομο που αυτοπροσδιοριζόταν ως Υπουργός Άμυνας είπε ότι «εργάζομαι για την αποφυγή της καταστροφής της χώρας μου». Οι Ένοπλες δυνάμεις και οι άνθρωποι πρέπει να «ξεσηκωθούν (…) και να εμποδίσουν μία κυβέρνηση Άρτσε (…) οι επόμενες 72 ώρες είναι κρίσιμες.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόεδρος Τζανίνε Άνιες είχε εκδιώξει πραξικοπηματικά τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες και είχε συμβάλλει από κοινού με ακροδεξιά, τη CIA και τη ντόπια μαφία ένα σκηνικό τρόμου. Ακτιβιστές, συνδικαλιστές και μέλη του MAS (ακόμη και ο ίδιος ο Μοράλες) οδηγούνταν στα δικαστήρια με κατασκευασμένες κατηγορίες ώστε να απονομιμοποιηθεί καθώς και να καταστεί παράνομη η οποιαδήποτε συλλογική διεκδίκηση που πήγαινε αντίθετα στις «ορέξεις» των τότε κυβερνόντων.