Βοήθεια ή τρικλοποδιά στα μικρά μουσεία;

Βοήθεια ή τρικλοποδιά στα μικρά μουσεία;

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει τη λειτουργία όλων των κρατικών μουσείων αλλά δεν μας λέει τι θα κάνει με τα υποστελεχωμένα μουσεία της χώρας.

Με σημερινή ανακοίνωση (26 Φεβρουαρίου) το Υπουργείο Πολιτισμού μας ενημερώνει ότι αναβαθμίζονται οι λειτουργίες των κρατικών μουσείων μας (περίπου 200 πανελλαδικά). Απαραίτητη προϋπόθεση αυτής της αναβάθμισης είναι τα μουσεία να συντάξουν και να υιοθετήσουν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, ώστε να λάβουν υποχρεωτικά πιστοποίηση από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Αυτό ούτε είναι ούτε ακούγεται λάθος σε μια χώρα με τόσα μουσεία διάσπαρτα σε μεγάλες και μικρές πόλεις και σε νησιά. Η σύγχρονη λειτουργία των μουσείων προϋποθέτει να λειτουργούν συντονισμένα και με κανόνες.

Το πρόβλημα όμως βρίσκεται αλλού: όλα όσα απαιτούνται να γίνουν ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία των υποστελεχωμένων μουσείων της περιφέρειας ποιος θα τα κάνει στα μικρά μουσεία που λειτουργούν με έναν υπάλληλο ή ένα φύλακα;

Ποιος θα καταγράψει λεπτομερώς και θα καταχωρήσει τις κινητές αρχαιότητες που βρίσκονται μέσα σε αυτά; Ποιος και με ποιο τρόπο θα αναβαθμίσει τις προφερόμενες υπηρεσίες προς το κοινό στα μικρά αλλά σημαντικά μουσεία της χώρας; Και πώς θα επιτευχθεί η περίφημη «εξωστρέφεια» χωρίς τους απαραίτητους υπαλλήλους σε πολλά από αυτά;

Πέραν του ευχολογίου και των «προτύπων» που θέτει το υπουργείο πολιτισμού για τη λειτουργία των κρατικών μουσείων που λειτουργούν ή ιδρύονται από το ΥΠΠΟ, θα πρέπει να μας ενημερώσει τι σκοπεύει να κάνει στις περιπτώσεις αυτές. Όχι γενικόλογα, όπως για παράδειγμα ότι «η διαδικασία της πιστοποίησης λαμβάνει υπόψη της την κλίμακα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μουσείου του ΥΠΠΟ». Τι σημαίνει αυτό; Και τι σημαίνει επίσης ότι οι υπηρεσία που θα κάνει τις αυτοψίες θα καταγράφει τις ανάγκες των μουσείων και θα συνδράμει με παρεμβάσεις αναβάθμισης;

Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ξέρει σήμερα τις μεγάλες ανάγκες των μουσείων; Δεν ξέρει ότι πολλά από αυτά είναι υποστελεχωμένα; Χρειάζεται αυτοψία για να το μάθει; Εδώ στα πέντε δακτυλοδεικτούμενα μουσεία που έγιναν ΝΠΔΔ οι μισές αίθουσες είναι κλειστές από τον Νοέμβριο, όπως στο Εθνικό Αρχαιολογικό ή δεν υπάρχει κλιματισμός , όπως συνέβη πέρυσι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου….

Για να μη μείνει η πιστοποίηση των κρατικών μουσείων μας ένα νεκρό γράμμα ή- στη χειρότερη περίπτωση- μια δικαιολογία για να κλείσουν όσα μουσεία δεν θα παίρνουν πιστοποίηση, θα πρέπει η υπουργός να μας πείσει ότι σκοπεύει πράγματι να αναβαθμίσει τα ελληνικά μουσεία. Πρωτίστως με το απαραίτητο προσωπικό λειτουργίας. Πριν ανακοινώσει τα περί «αναβάθμισης» ας απαντήσει στα βασικά.

Διαβάστε επίσης: Ακρόπολη: Στη Βουλή η αποκάλυψη για τα πλαστά εισιτήρια

Documento Newsletter