Με ισχυρή δυναμική σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης ολοκλήρωσε το α’ εξάμηνο του ημερολογιακού έτους η Vodafone Ελλάδας, παρά τις σημαντικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως η ενεργειακή κρίση, η μείωση της αγοραστικής δύναμης και η αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Όπως ανέφερε, στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης, η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, ύψους, 600 εκατ. ευρώ, σε υποδομές δικτύων νέας γενιάς για την διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων σε κάθε γωνιά της χώρας.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα η Vodafone έχει επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G που ξεπερνά το 70%, ενώ έως τον Μάρτιο του 2025 η κάλυψη θα ανέρχεται στο 92%, υπερβαίνοντας ελαφρώς τον στόχο που είχε τεθεί αρχικά.
Στις οπτικές ίνες, η εταιρεία έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, ενώ ολοκλήρωσε την μεταφορά της κίνησης στα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών σε Αιγαίο και Ιόνιο, που από φέτος το καλοκαίρι θα προσφέρουν σε συνδρομητές και επισκέπτες 10 νησιών πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες έως 1 Gbps και αναβαθμισμένη ποιότητα δικτύου κινητής.
Σε ότι αφορά στα οικονομικά μεγέθη, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ανέφερε τα εξής:
– ο κύκλος εργασιών της Vodafone Ελλάδας αυξήθηκε κατά 5,9%, και συγκεκριμένα στα 398 εκατ. ευρώ από 376 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρά τις επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις του 2022 και το εξακολουθητικά υψηλό ενεργειακό κόστος.
– Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 2.9%, από 349 εκατ. ευρώ σε 359 εκατ. ευρώ.
– Στην κινητή, η πελατειακή βάση παρέμεινε σταθερή στους 4.251.000 πελάτες, είναι ωστόσο αξιοσημείωτο ότι καταγράφηκε αύξηση των συμβολαίων κατά 3,21%.
– Στη σταθερή, η πελατειακή βάση επίσης σταθεροποιήθηκε στους 946.000 πελάτες, ενώ λανσαρίστηκαν υπερυψηλές ταχύτητες 300Mbps, 500Mbps και 1Gbps, προσφέροντας gigabit ταχύτητες σε πάνω από 140 Δήμους.
– Το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) διαμορφώθηκε στα 18 – 20 ευρώ στους πελάτες λιανικής στα σταθερή και την κινητή τηλεφωνία.
Σημείωσε επίσης ότι η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά 67.4%, από τα 80.805 TB σε 135.266 TB, και μάλιστα χωρίς την συμβολή της περιαγωγής που παρατηρείται τις τυπικές τουριστικές περιόδους στη χώρα μας.
Ακόμα, στη λιανική, η νέα αποκλειστική υπηρεσία Vodafone Flex, που παρέχει άτοκα χρηματοδοτική ευελιξία για την απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας, έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη 15.000 πελατών, ενώ έχει συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση του όγκου πωλήσεων στο eShop το πρώτο μισό του έτους κατά +122% χρόνο με τον χρόνο.
Vodafone Business
Ο επικεφαλής της εταιρείας μόλησε επίσης και για το Vodafone Business, για τιο οποίο είπε ότι ισχυροποίησε το αποτύπωμά του στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου Τομέα, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιώντας εμβληματικά ψηφιακά έργα, που θα αλλάξουν ριζικά τη λειτουργία του Δημοσίου, των θεσμών και των πόλεων και θα έχουν ορατό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα, ο αρχικός στόχος των 200 εκατ. ευρώ σε αναθέσεις για το οικονομικό έτος 2022 – 2023, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, ξεπεράστηκε κατά πολύ, καθώς η αξία των αναθέσεων ανήλθε στα 230 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει αγγίξει τα 270 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, παρουσιάστηκαν νέες καινοτόμες υπηρεσίες IoT και Cloud και Security για εταιρικούς πελάτες, ενώ τα έσοδα από Internet of Things και ICT υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 20% χρόνο με τον χρόνο.
Vodafone TV
Όπως αναφέρθηκε, το Vodafone TV επιβεβαίωσε τον τίτλο του ταχύτερα αναπτυσσόμενου Pay TV στη χώρα, καθώς χάρη στις πρόσφατες συμφωνίες με Disney+ και Warner Bros – Discovery, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 απέκτησε περίπου 20.000 νέους συνδρομητές, που μεταφράζεται σε επταπλάσια αύξηση νέων συνδρομητών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.
Τα θέματα του κλάδου
Ο κ. Μπρουμίδης αναφέρθηκε και στα βασικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, που είναι η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που, όπως είπε, είναι εξαιρετικά αργή (όπως είπε, για να δοθεί παροχή ρεύματος μπορεί να περάσουν ακόμα και 12 μήνες) και σημείωσε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες υποδομές με το καθεστώς των «κρίσιμων υποδομών» ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Μίλησε ακόμα και για τα όρια ημελκτρομαγνητικής ακτινοβολίας τα οποία, όπως είπε, θα πρέπει να εναρμονιστούν με τα όρια που ισχύουν στην υπόλοιπη ΕΕ (σ.σ. τα σχετικά όρια στην Ελλάδα είναι στο 80% των ορίων των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ) διότι εκτός του ότι πρακτικά δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα να παραμένουν έτσι, όπως είπε, δημιουργούν σημαντικά παραπάνω κόστη λειτουργίας στις εταιρείες, καθώς το δίκτυο θα πρέπει αναγκαστικά να είναι πιο πυκνό, αφού οι κεραίες θα πρέπει να είναι περισσότερες, άρα περισσότερα και τα έξοδα λειτουργίας του δικτύου.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγλη απελεθέρωσης του φάσματος των 6 MHZ και για τα δίκτυα 5G, ενώ μίλησε και για την διαβούλευση που υπάρχει τώρα στην ΕΕΤΤ σχετικά με τη δυνατότητα τιμαριθμηκής αναπροσαρμογής των τιμολογίων με βάση τον πληθωρισμό. Όπως είπε, θα πρέπει αυτό να μπορούν να το κάνουν οι πάροχοι διότι το κόστος του ρεύματος και τα εργατικά κόστη έχουν αυξηθεί σημαντικά, και σε ένα βαθμό θα πρέπει το παραπάνω κόστος να μπορεί να επιμεριστεί και στους πελάτες, σημειώνοντας ότι στην πράξη αυτό θα σημαίνει μία μηνιαία αύξηση «μερικών ευρώ» για τον τελικό χρήστη. Απέφυγε ωστόσο να συνδέσει τον παραπάνω επιμερισμό κόστους με τη δέσμευση για την εφαρμογή συγκεκριμένων ποιοτικών δεικτών και για τους πελάτες λιανικής, οι οποίοι ισχύουν για τους εταιρικούς πελάτες (όπως η υπηρεσία «service level agreement – SLA»).
Vodafone, περιβάλλον και εταιρική ευθύνη
Σε ότι αφορά στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας σημείωσε ότι η εταιρεία παρέμεινε πιστή στον εταιρικό της σκοπό, αρχής γενομένης από τον ανελαστικό στόχο του 2030 για την εξάλειψη των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα από τις δραστηριότητές της και από ολόκληρη την αλυσίδα αξία της έως το 2040.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία επένδυσε σε πολιτικές και μέσα εξοικονόμησης ενέργειας, με αποτέλεσμα στο δίκτυό της να έχει επιτευχθεί το τελευταίο έτος αποτροπή εκπομπής άνω των 150.000 τόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το 100% των αποβλήτων του δικτύου μεταπωλείται ή ανακυκλώνεται.
Επιπρόσθετα, αξιοσημείωτη εξέλιξη που αφορά στο Ίδρυμα Vodafone και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Generation Next, το σύνολο του οποίου έλαβε την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου το πλήρες εκπαιδευτικό υλικό επιστημών STEM που έχει εκπονηθεί από κοινού με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Scico, είναι πλέον διαθέσιμο στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να το εντάξουν οργανικά στην ύλη τους.