Την «ειλικρινή επιθυμία» του Πεκίνου να εργαστεί για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης χαιρέτισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Τετάρτη, πριν από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κίνα.
Η Μόσχα θεωρεί δε το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία ως μια ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο έχει πλήρη επίγνωση και αντιλαμβάνεται πλήρως τι κρύβεται πίσω από την ουκρανική κρίση.
Όπως υποστήριξε ο Πούτιν, η Ρωσία θέλει μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη επίλυση της κρίσης και είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, εφόσον αυτές λαμβάνουν υπόψη τους τα συμφέροντα της Ρωσίας και συνοδεύονται από συνομιλίες για την παγκόσμια σταθερότητα και για αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας.
«Είμαστε θετικοί στην εκτίμησή μας για την προσέγγιση της Κίνας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης», είπε ο Πούτιν. «Στο Πεκίνο, κατανοούν πραγματικά τις βαθύτερες αιτίες του και το παγκόσμιο γεωπολιτικό νόημα της κατάστασης αυτής».
Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι «πρόσθετες Αρχές» που ανέπτυξε ο Σι Τζινπίνγκ κατά τις συνομιλίες που είχε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς είναι «ρεαλιστικά και εποικοδομητικά βήμα που αναπτύσσουν την ιδέα της ανάγκης να ξεπεραστεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».
Επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα
Ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα την Πέμπτη 16/5 μετά από πρόσκληση του Σι Τζινπίνγκ, όπως ανακοινώθηκε πριν δύο ημέρες. Η επερχόμενη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του αποτελεί την τελευταία ένδειξη της εμβάθυνσης των στρατηγικών δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει το CNBC.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την εκ νέου ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, ύστερα από τις εκλογές του Μαρτίου.
«Είναι αρκετά σαφές ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ο Πούτιν ήθελε τρία πράγματα από την Κίνα», δήλωσε στο CNBC ο Μαξ Χες, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.
«Ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί μια συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2 και επιδιώκει περαιτέρω κινεζική υποστήριξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά το υλικό κομμάτι», εξήγησε ο ίδιος.
«Ο Πούτιν θέλει επίσης πρόσβαση στις κινεζικές χρηματοπιστωτικές αγορές και να χρησιμοποιήσει το κινεζικό νόμισμα για να ενισχύσει το εμπόριο της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Χες.
Το σχέδιο των 12 σημείων της Κίνας
Πέρυσι, η Κίνα παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την επίλυση του ουκρανικού, το οποίο καθόριζε γενικές αρχές για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το σχέδιο αυτό καλούσε και τα δύο μέρη σε αυτοσυγκράτηση, ζητούσε την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, επεσήμανε την ανάγκη να μπει τέλος στην ψυχροπολεμική νοοτροπία και να προστατευτούν οι άμαχοι, τασσόταν υπέρ της ανταλλαγής αιχμαλώτων και της διασφάλισης της εξαγωγής των σιτηρών, ενώ επίσης υπογράμμιζε πως πρέπει να αποφευχθεί μια πυρηνική κρίση, διατυπώνοντας παράλληλα την αντίθεση της στην επιβολή μονομερών κυρώσεων και την ανάγκη να μην διαταραχθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες.
Το εν λόγω σχέδιο είχε απορριφθεί από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατηγόρησαν το Πεκίνο πως δεν καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πως το σχέδιο του «αντικατοπτρίζει το ψευδές αφήγημα της Μόσχας».