Σημαντικές αλλαγές που οριακά μοιάζουν με προσπάθεια ξεκαθαρίσματος στον στενό κύκλο του Κρεμλίνου και θα έχουν και αντίκτυπο στον πόλεμο της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Με την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι ο Πούτιν, «ξηλώνει» τον Σεργκέι Σοϊγκού από το υπουργείο Άμυνας και τον βάζει στην θέση του γραμματέα του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, την οποία μέχρι πρότινος κατείχε ο πιο στενός συνεργάτης του, Νικολάι Πατρούσεφ.
Την θέση του Σοϊγκού στο Άμυνας ανακοινώθηκε ότι καταλαμβάνει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισούστιν (ο οποίος παρέμεινε στο πόστο του) και οικονομολόγος Αντρέι Μπελούσοφ.
Ο μέχρι πρότινος υπουργός Άμυνας ορίζεται γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και αντικαθίσταται από τον οικονομολόγο και πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Αντρέι Μπελούσοφ.
Η μετακίνηση Σοϊγκού αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, αφού επρόκειτο για τον μακροβιότερο Ρώσο υπουργό με θητεία στο υπουργείο Άμυνας από το 2012 και πιο πριν στο υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Η μετακίνηση του βέβαια από το υπουργείο είχε στην ουσία προδιαγραφεί μετά από τις πρόσφατες αποκαλύψεις και την σύλληψη στενού του συνεργάτη και υφυπουργού Άμυνας, Τιμούρ Ιβανόφ, για διαφθορά.
Εκτός από στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, ο Σοϊγκού είναι και στενός φίλος του και οι δύο τους ουκ ολίγες φορές έχουν ταξιδέψει στην Σιβηρία για κυνήγι και ψάρεμα. Ωστόσο, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός, η αντιπαράθεσή του με τον ιδρυτή της Βάγκνερ Γιεβγκένι Πριγκόζιν.
Γιατί επελέγη ο Μπελούσοφ
Ο νέος υπουργός Άμυνας, Μπελούσοφ δεν έχει εμπειρία σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις όμως, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η τοποθέτησή του στον θώκο του υπουργείου Άμυνας γίνεται για δοθεί στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο περισσότερη έμφαση στην καινοτομία.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο διορισμός ως υπουργού Άμυνας ενός οικονομολόγου ευθυγραμμίζεται με το γεγονός ότι ο ρωσικός προϋπολογισμός έχει πλέον ως άξονα τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Στο παρελθόν ο Μπελούσοφ έχει μιλήσει για την ανάγκη διάθεσης περισσότερων κονδυλίων για τις ένοπλες δυνάμεις, έχει ταχθεί από οικονομικής άποψης υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας και φέρεται να πιστεύει πως η Ρωσική Ομοσπονδία περιστοιχίζεται από εχθρούς.
Διαβάστε επίσης:
Μήπως είσαι ψηφοφόρος με… περικεφαλαία;
Έθαψαν καταγγελίες ενεργειακών κολοσσών για μίζες
Δολοφονία Λυγγερίδη: Συνελήφθη ο «Ρουμάνος» – Απολογείται στη ΓΑΔΑ