Το να χτίζεις παλάτια χωρίς θεμέλια αποτελεί το σίγουρο βήμα προς την καταστροφή αυτών των κτιρίων – διαφορετικά «ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα»! Κάπως έτσι ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων που έφερε η Ομικρον σκορπά τον προϋπολογισμό για το 2022. Αυτόν που προσφάτως και εν μέσω του τσουνάμι ακρίβειας και των 100 θανάτων λόγω πανδημίας ημερησίως ψήφισαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ και ο προσφάτως διαγραφείς Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Λάθος παραδοχές
Αυτός ο «ανέμελος» προϋπολογισμός στηρίζεται σε δύο παραδοχές για τις οποίες εκ των πραγμάτων άπαντες εξαρχής γνώριζαν ότι δεν θα ισχύσουν. Η πρώτη είναι ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί το 2021 στο 0,5% και το 2022 στο 1% (τον Νοέμβριο κινήθηκε στο 4,8% και η πρόβλεψη για τον Δεκέμβριο είναι στο 5,2%). Η δεύτερη παραδοχή είχε δοθεί επακριβώς από τον αρμόδιο υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη: «Ο προϋπολογισμός στηρίζεται στην υπόθεση ότι η πανδημία θα κοπάσει από τις αρχές του 2022 και θα υπάρξει σταδιακή και σταθερή επαναφορά από υγειονομικής πλευράς σε μια κανονικότητα με χαλαρές διακυμάνσεις στις υγειονομικές επιβαρύνσεις». Θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν τόσο επώδυνο για την κοινωνία. Οταν ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να προβλέψει το πρόδηλο –και μάλιστα εν μέσω τόσων θανάτων–, εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί οδηγούμαστε στα βράχια!
Ακριβώς αυτή η παραδοχή έκανε την κυβέρνηση να προβεί σε μαζική απόσυρση του 80% των μέτρων στήριξης. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, από 17 δισ. ευρώ το 2021, τα μέτρα συρρικνώθηκαν στα 3,3 δισ. για το 2022.
Νέα προβλήματα
Με τα ημερήσια κρούσματα να έχουν φτάσει πάνω από 20.000 η κυβέρνηση λαμβάνει ετεροχρονισμένα μέτρα:
• Η νυχτερινή διασκέδαση στην ουσία κλείνει.
• Το γενικό lockdown είναι προ των πυλών.
• Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανθίσταται (τουλάχιστον μέχρι τώρα) στο να ανοίξει την κάνουλα των εγγυήσεων για τα ελληνικά ομόλογα μετά τον Μάρτιο του 2022.
• Η ακρίβεια θερίζει.
• Στη χονδρική ρεύματος «καταπίνουμε» τις αυξήσεις τη μία μετά την άλλη.
Ολα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με μέτρα. Οι εισηγήσεις μιλούν για στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας που θα πληγούν από τα νέα περιοριστικά μέτρα. Πώς όμως μπορείς να λάβεις μέτρα όταν μόλις πριν από 20 ημέρες έχεις ψηφίσει αυτό τον ανέμελο προϋπολογισμό; Η μόνη διέξοδος είναι το μαξιλάρι του αποθεματικού ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2022 και προορίζεται για την αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων καταστάσεων. Με τη φόρα που ήρθε η Ομικρον, μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό.
Από την άλλη, όλοι βιώσαμε την επώδυνη κυβερνητική ελαφρότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού, όταν με άπνοια άφησαν να καούν Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησος. Αν τώρα καταναλώσεις σε μέτρα στήριξης όλο το απόθεμα αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών, που έτσι κι αλλιώς δεν φτάνει, τι θα κάνεις αν έχεις το ίδιο πρόβλημα λόγω της κυβερνητικής ανικανότητας το καλοκαίρι;
Ομως και τα «στοχευμένα μέτρα» μάλλον θα κατατείνουν σε κοροϊδία. Το πώς θέλει να κινηθεί η κυβέρνηση φαίνεται από την απόφαση για είσοδο μόλις 1.000 θεατών στα γήπεδα. Στην πράξη τα κλείνει χωρίς να τα… κλείσει, ώστε να μην αποζημιώσει (αφού δεν είχαν την προνοητικότητα να εγγράψουν κονδύλια για την πανδημία στον προϋπολογισμό). Είναι γνωστό, το έχει δηλώσει άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία. Στην πράξη θα λαμβάνει έτσι τις αποφάσεις για lockdown, που στην ουσία θα είναι καραντίνα και στο περιτύλιγμα δεν θα είναι καραντίνα…