Βιβλίο – Ο Ερίκ Βυϊγιάρ και ο πόλεμος της Ινδοκίνας

Ο βραβευμένος Γάλλος συγγραφέας ασχολείται με μια δύσκολη σελίδα της ιστορίας της χώρας του

Στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Μια αξιοπρεπής έξοδος» ο Ερίκ Βυϊγιάρ εστιάζει στον πόλεμο της Ινδοκίνας για να ερμηνεύσει μια ολόκληρη εποχή.

Ο Ερίκ Βυϊγιάρ γνωρίζει καλά πως η μελέτη της Ιστορίας είναι απαραίτητο κλειδί για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του κόσμου. Εδώ και χρόνια μέσα από τα βιβλία του που εντάσσονται στο είδος του ιστορικού αφηγήματος εστιάζει σε κομβικές ιστορικές περιόδους τις οποίες εξετάζει από διαφορετικά πρίσματα. Δηλαδή από την πλευρά των ανθρώπων που παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις αλλά και από εκείνων που καλούνται να ζήσουν υπό το βάρος των συνεπειών τους. Στόχος του είναι να ανοίξει το πλάνο ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει τις δυναμικές που συνθέτουν ολόκληρες εποχές. Οι σπουδές του Βυϊγιάρ στα νομικά, στις πολιτικές επιστήμες και στη φιλοσοφία (είχε καθηγητή τον Ζακ Ντεριντά) είναι τα εφόδια με τα οποία αποκρυπτογραφεί τις δύσκολες σελίδες της Ιστορίας και η συνδυαστική του σκέψη είναι αυτό που κάνει τα κείμενά του γοητευτικά για ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Στην «Ημερήσια διάταξη» (τιμήθηκε με το Βραβείο Γκονκούρ 2017), με την οποία τον γνωρίσαμε, αποκαλύπτει τα παρασκήνια της προσάρτησης της Αυστρίας στις 12 Μαρτίου 1938, καταρρίπτοντας τον μύθο περί αήττητου που πάσχιζαν να χτίσουν τα Ες Ες. Στο «Κονγκό» ασχολείται με τον τρόπο που συστάθηκε το κράτος του Κονγκό (ένα κράτος-μαϊμού που αποτελούσε προσωπική περιουσία του βασιλιά Λεοπόλδου Β΄) στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι μεγάλες δυνάμεις μοίρασαν μεταξύ τους την Αφρική. Στη «14η Ιουλίου» μελετά το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ στον «Πόλεμο των φτωχών», το οποίο βρέθηκε στη βραχεία λίστα υποψηφιοτήτων για το Διεθνές Βραβείο Booker, αφηγείται την ιστορία της εξέγερσης των φτωχών (ξεκίνησε το 1524 από τον νότο της Γερμανίας), μέσα από τη ζωή του νεαρού θεολόγου Τόμας Μίντσερ ο οποίος στάθηκε στο πλευρό τους.

Στο βιβλίο του «Μια αξιοπρεπής έξοδος» που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Βυϊγιάρ εστιάζει στην περίοδο που αφορά τον πόλεμο της Ινδοκίνας. Στόχος του είναι να αναδείξει τον τρόπο που οργανώθηκε η γαλλική αποικιοκρατική πολιτική σε σχέση με τα εδάφη της Ασίας, που αρχικά αποτέλεσαν αποικία και στη συνέχεια κτήση του γαλλικού κράτους. Ο συγγραφέας με ζωντανή αφήγηση που χαρακτηρίζεται από λεπτή ειρωνεία αποκαλύπτει τις μεθόδους μέσα από τις οποίες εξυπηρετήθηκε ένα ολόκληρο σύστημα, στο οποίο διασυνδέονταν καλλιεργητές καουτσούκ και Γάλλοι στρατηγοί με τραπεζίτες και πολιτικούς. Για δεκαετίες ένα μέρος της γαλλικής κοινωνίας ευημερούσε μέσα από την αφαίμαξη των φυσικών πόρων και του εργατικού δυναμικού της Ινδοκίνας που βρισκόταν σε κατάσταση ομηρίας (αρκετοί στην πορεία προσχώρησαν στις ομάδες αντίστασης των Βιετμίνχ), κάτι που δεν περιλαμβάνεται καν στα σχολικά εγχειρίδια της Γαλλίας. Ο Βυϊγιάρ αποδεικνύει ότι η συζήτηση για τα τραύματα που άφησε η αποικιοκρατία δεν ανήκει σε άλλες εποχές, όπως υποστηρίζουν οι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι. Η συζήτηση αυτή παραμένει δραματικά επίκαιρη σήμερα και θα εξακολουθήσει να είναι για όσο καιρό ακόμη οι τύχες των λαών θα βρίσκονται στα χέρια των μεγαλοστελεχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.


INFO
Το βιβλίο «Μια αξιοπρεπής έξοδος» του Ερίκ Βυϊγιάρ κυκλοφορεί σε μετάφραση του Μανώλη Πιμπλή από τις εκδόσεις Πόλις (όπως και όλα τα άλλα βιβλία του)