Την οργή στον αραβικό κόσμο προκάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ με ανάρτησή του στα αραβικά όπου δείχνει βιβλικό χάρτη στον οποίο αναφέρονται υπό ισραηλινό έλεγχο πολλές περιοχές του γειτονικών αραβικών χωρών. Αφορούν χαρακτηριστικά περιοχές της Παλαιστίνης, Ιορδανίας, Συρίας και Λιβάνου.
Συγκεκριμένα ο χάρτης αποτυπώνει τα όρια των Βασιλείων του Ισραήλ και της Ιουδαίας τα οποίο εκτείνονταν σύμφωνα με βιβλικές αναφορές και ισραηλινούς ισχυρισμούς σε πολλές περιοχές ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού, δηλαδή εντός Ιορδανίας, αλλά και στον Λίβανο και στη Συρία, και σε όλα τα Παλαιστινιακά εδάφη.
«Γνωρίζατε ότι το Βασίλειο του Ισραήλ ιδρύθηκε πριν από 3000 χρόνια;» ξεκινάει η ανάρτηση η οποία στη συνέχεια αναφέρεται στις αφηγήσεις των βασιλιάδων Σαούλ, Δαβίδ και Σολομώντα, καθώς και στη διαίρεση του βασιλείου στο βόρειο Βασίλειο του Ισραήλ και το νότιο Βασίλειο της Ιουδαίας και την αντίστοιχη καταστροφή τους και εξορία από την Ασσυριακή και Βαβυλωνιακή αυτοκρατορία.
«Ωστόσο, ο εβραϊκός λαός στη διασπορά συνέχισε να προσβλέπει στην αναβίωση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων του και την ανοικοδόμηση του κράτους του, το οποίο ανακηρύχθηκε στο κράτος του Ισραήλ το 1948 ως η μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στη ανάρτηση.
Τι γράφει η ανάρτηση στα αραβικά:
Γνωρίζατε ότι το Βασίλειο του Ισραήλ υπάρχει εδώ και 3000 χρόνια;
Ο πρώτος βασιλιάς που κυβέρνησε για 40 χρόνια ήταν ο βασιλιάς Σαούλ (1050-1010) π.Χ. Τον ακολούθησε ο βασιλιάς Δαβίδ που κυβέρνησε για σχεδόν 40 χρόνια (1010-970) π.Χ. Τον ακολούθησε ο βασιλιάς Σολομώντας που κυβέρνησε επίσης για 40 χρόνια (970-931) π.Χ.
Η βασιλεία των τριών βασιλιάδων διήρκεσε 120 χρόνια, μια σημαντική χρονική περίοδο στην ιστορία του Ισραήλ. Τα χρόνια αυτά υπήρξαν μάρτυρες της ανάπτυξης της εβραϊκής ζωής σε διάφορους τομείς, όπως ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός και ο οικονομικός.
Μετά το θάνατο του βασιλιά Σολομώντα, το βασίλειο διασπάστηκε το 931 π.Χ. σε δύο μέρη: Το Βασίλειο του Ισραήλ στο βορρά και το Βασίλειο του Ιούδα στο νότο, ύστερα από εσωτερικές συγκρούσεις λόγω των μεγάλων φορολογικών βαρών και των συγκεντρωτικών πολιτικών που επέβαλε στις φυλές.
Ο βασιλιάς Ιεροβοάμ ιμπν Ναβάτ έγινε βασιλιάς στο βόρειο βασίλειο του Ισραήλ (απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα). Ίδρυσε δύο λατρευτικά κέντρα στο Δαν και στη Βαιθήλ για να καθιερώσει μια ξεχωριστή ταυτότητα από το νότιο βασίλειο του Ροβοάμ Μπεν Σολομώντα, ο οποίος επέλεξε να αυξήσει τους φόρους για τον λαό σε μια εποχή που υπέφερε.
Το βασίλειο του Ισραήλ στο βορρά διήρκεσε περίπου 209 χρόνια μέχρι την πτώση του από τους Ασσύριους το 722 π.Χ.
Το νότιο βασίλειο του Ιούδα (με πράσινο χρώμα) διήρκεσε περίπου 345 χρόνια μέχρι την πτώση του στα χέρια του Ναβουχοδονόσορα, του αυτοκράτορα της Βαβυλώνας, το 568 π.Χ.
Η διαίρεση αυτή οδήγησε σε πολιτικές συγκρούσεις σε όλη την ιστορία του λαού του Ισραήλ και οι επιπτώσεις της διήρκεσαν εκατοντάδες χρόνια.
Ωστόσο, ο εβραϊκός λαός της διασποράς συνέχισε να φιλοδοξεί να αναβιώσει τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του και να ανοικοδομήσει το κράτος του, το οποίο ανακηρύχθηκε στο κράτος του Ισραήλ το 1948 για να γίνει η μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή.
هل تعلم ان مملكة إسرائيل كانت قائمة منذ 3000 سنة؟
أول ملك حكمها لمدة 40 عاما كان الملك شاؤول (1050–1010) ق. م. ثم تلاه الملك داود الذي حكمها 40 عاما تقريبا (1010-970 ) ق.م. وعقبه الملك سليمان الذي حكم ايضا لمدة 40 عاما في الفترة (970-931) ق.م.
دام حكم الملوك الثلاثة… pic.twitter.com/xK7jjORdOK
— إسرائيل بالعربية (@IsraelArabic) January 6, 2025
Διαβάστε επίσης:
ΥΠΕΞ Δανίας: «Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια της Γροιλανδίας»
Βρετανία: Μπλόκο στα περιουσιακά στοιχεία νεοναζιστικών ομάδων