Viva España!

Viva España!

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο ισπανικός κινηματογράφος έχει πάρει τα πάνω του. Καλύτερη ευκαιρία να το διαπιστώσουμε για μια ακόμη φορά, είναι το 7ο ισπανόφωνο φεστιβάλ της Αθήνας.

Το 1ο Φεστιβάλ FeCHA έκανε ποδαρικό το 2016 με την ταινία «Τρούμαν» του Σεσκ Γκάι που είχε κερδίσει τα βραβεία Goya καλύτερης ταινίας και σεναρίου. Ο Γκάι που έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους σύγχρονους Ισπανούς σκηνοθέτες, έρχεται ξανά στο ισπανόφωνο φεστιβάλ της Αθήνας με την τελευταία του ταινία, μια σπονδυλωτή κωμωδία που τιτλοφορείται «Αυτά που δεν λέγονται» η οποία θα βγει αργότερα τον Ιούνιο και στο εμπορικό κύκλωμα.

Η επίσημη έναρξη του φετινού φεστιβάλ έγινε με την προβολή της ταινίας «Αργεντινή, 1985» του Σαντιάγκο Μίτρε, που ήταν υποψήφια για το όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας ενώ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Η τελετή λήξης θα δοθεί στο Ελληνίς στις 31 Μαΐου με την προβολή της ταινίας «75 Μέρες», ένα θρίλερ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μαρκ Ρομέρο, που βασίζεται στα ανατριχιαστικά γεγονότα της πραγματικής υπόθεσης που συγκλόνισε την Ισπανία και έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «Οι Φόνοι της Αλκάσερ». Το 1992 στη μια μικρή πόλη Αλκάσερ που βρίσκεται κοντά στη Βαλένθια, τρία κορίτσια ηλικίας 14 και 15 ετών, εξαφανίστηκαν ένα βράδυ ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν με ωτοστόπ στο διπλανό χωριό, όπου γινόταν ένα σχολικό πάρτι. 75 μέρες μετά βρέθηκαν τα πτώματά τους. Τριάντα χρόνια μετά, ο Ισπανός σκηνοθέτης Μαρκ Ρομέρο επανεξετάζει την αληθινή ιστορία που συγκλόνισε ένα ολόκληρο έθνος, για την ακραία βιαιότητα των εγκλημάτων, την αμφιλεγόμενη αστυνομική έρευνα και τη διεφθαρμένη κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αυτό το σαββατοκύριακο όμως θα προβληθούν μερικές ακόμη ταινίες που αξίζουν την προσοχή μας. Εκτός της ταινίας του Γκάι «Αυτά που δεν λέγονται» που θα προβληθεί το Σάββατο στις 20.50 στον κινηματογράφο Ελληνίς, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ταινία που ακολουθεί στην ίδια αίθουσα στις 23.00. Ο «Ελιγμός της Χελώνας» (La Maniobra de la Tortuga) του Χουάν Μιγκέλ ντε Καστίγιο αφηγείται την ιστορία του επιθεωρητή Μανουέλ Μπιανκέτι που αναγκάζεται να δεχτεί μια μετάθεση σε ένα αστυνομικό τμήμα της Νότιας Ισπανίας. Η αρχική ησυχία του θα διαταραχθεί όταν θα ανακαλυφθεί το σώμα μιας νεαρής κοπέλας, που του θυμίζει ένα τρομερό παρελθόν. Παρά την αντίθεση των ανωτέρων του, ξεκινά μια μοναχική σταυροφορία για να βρει τον ένοχο, ακολουθώντας αβέβαια στοιχεία, που μπορεί και να μην υπάρχουν, και με μόνο άτομο στο πλευρό του την γειτόνισσά του, που παρενοχλείται από τον πρώην σύντροφό της. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ισπανού συγγραφέα Μπενίτο Όλμο. Το Σάββατο στο Αελλώ θα προβληθούν επίσης δύο φιλμ. Στις 20:50 το πολυβραβευμένο «Plaza Catedral» του Abner Benaim που ήταν η επίσημη πρόταση του Παναμά για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας αφηγείται την ιστορία μιας 40χρονης γυναίκας που ενώ βρίσκεται σε κατάσταση μακρόχρονου πένθους θα αναγκαστεί να αλλάξει συμπεριφορά όταν ένα αιμόφυρτο 14χρονο αγόρι εμφανίζεται στο σπίτι της. To «Κρύο που Καίει» του Santi Trullenque προβάλλεται στις 22.45 και μας μεταφέρει στα Πυρηναία το χειμώνα του 1943 στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί η Σάρα και ο Αντόνι, ένα νεαρό παντρεμένο ζευγάρι που περιμένει το πρώτο τους παιδί, ζουν σε ένα παραμεθόριο χωριό. Όμως η άφιξη μιας Εβραϊκής οικογένειας, κυνηγημένης από τους Ναζί, θα διαταράξει τη ζωή των κατοίκων του χωριού και η Σάρα θα πρέπει να πάρει μια δύσκολη απόφαση για το μέλλον όλων. Το παρελθόν και μυστικά, θαμμένα για χρόνια στο χιόνι, πρόκειται να έρθουν στο φως με οδυνηρές συνέπειες.

Την Κυριακή 28 Μαΐου στις 20:50 στο Ελληνίς θα προβληθεί το «Κρύο που καίει» για να ακολουθήσει στις 23:15 η «Αγέλη» του κολομβιανού Andrés Ramírez Pulido. Εδώ πρωταγωνιστής είναι ο Ελιού, ένα αγόρι από την επαρχία, που φυλακίζεται σε ένα αναμορφωτήριο, στην καρδιά του κολομβιανού τροπικού δάσους, για ένα έγκλημα που διέπραξε με τον φίλο του Ελ Μόνο. Κάθε μέρα οι έφηβοι εκτελούν δύσκολες χειρωνακτικές εργασίες και κάνουν ομαδική ψυχοθεραπεία. Μια μέρα, ο Ελ Μόνο μεταφέρεται στο ίδιο κέντρο, κουβαλώντας μαζί του το παρελθόν που ο Ελιού προσπαθεί να ξεχάσει. Νικήτρια του Βραβείου της Εβδομάδας Κριτικής στο περσινό Φεστιβάλ Καννών, η ταινία προσφέρει μια φρέσκια, ευαίσθητη και εμπεριστατωμένη ματιά στην κουλτούρα των συμμοριών της Λατινικής Αμερικής.

Την ίδια μέρα το Αελλώ φιλοξενεί στις 20.50  την ταινία από τη Χιλή «Οι δυνατοί» του Omar Zúñiga Hidalgo. Με εννιά συνολικά βραβεία και συμμετοχές σε αρκετά queer Φεστιβάλ, το λατινοαμερικάνικο «Weekend» αφηγείται την ιστορία του Λούκας που επισκέπτεται την αδερφή του σε μια απομακρυσμένη πόλη της Νότιας Χιλής. Ο ήρωας περνάει τις ημέρες του ατενίζοντας τον ωκεανό ώσπου γνωρίζεται με τον Αντόνιο, έναν ντόπιο ψαρά. Το έντονο πάθος που μοιράζονται είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουν το μέλλον με δύναμη, ανεξαρτησία και ωριμότητα. Στην ίδια αίθουσα στις 23:00 περιμένει μια έκπληξη τους θεατές. Με το «Μπλακάουτ» οι Rodrigo Sorogoyen και Alberto Rodríguez αναρωτιούνται πώς θα ήταν ο κόσμος αν ξαφνικά δεν υπήρχε ρεύμα. Βασισμένη στο δημοφιλές podcast «Το Μεγάλο Μπλακάουτ», η σειρά «Μπλακάουτ» είναι μια νέα ισπανική τηλεοπτική σειρά 5 αυτοτελών επεισοδίων από τους καλύτερους σύγχρονους Ισπανούς σκηνοθέτες, που προσπαθεί να φανταστεί ένα κόσμο χωρίς τεχνολογία. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ειδική πρώτη προβολή δύο επεισοδίων της σειράς που υπογράφουν οι βραβευμένοι Rodrigo Sorogoyen («Κανείς δε Μπορεί να μας Σώσει», «Ο Έκπτωτος») και Alberto Rodríguez («Το Μικρό Νησί»).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter