Βιοτικό επίπεδο δεκαετίας ’50

¸

Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πανηγυρίζει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι αριθμοί όμως δείχνουν ότι όλα αυτά είναι εικονική πραγματικότητα. Ερευνα-σοκ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EEA) δείχνει ότι το 84% των πολιτών προχωρά σε δραματικές μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ το 83% μειώνει τις αγορές καταναλωτικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, σε άλλη έρευνα, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), τα νοικοκυριά εκτιμούν ότι η περίοδος που διανύει η χώρα είναι η χειρότερη των τελευταίων τριών ετών, ενώ οι πληρωμές λογαριασμών αποτελούν τη μεγαλύτερη δαπάνη του μηνιαίου οικογενειακού προϋπολογισμού. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ουσιαστικά καθημερινά χειροτερεύει.

Το ελληνικό ΑΕΠ έχασε μισή μονάδα στην υποτιθέμενη καλύτερη περίοδο του χρόνου: το τρίτο τρίμηνο, κατά το οποίο ο τουρισμός βρισκόταν σε έξαρση. Οι καταγγελίες από τους εργαζόμενους στον τουρισμό ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Οι ξενοδόχοι, που πριν από πέντε μήνες έβγαιναν στα κανάλια κι έλεγαν ότι ψάχνουν εργαζόμενους, κάνουν τώρα μαζικές απολύσεις των υπαλλήλων που είχαν προσλάβει από τον Ιούνιο και υιοθετούν πλέον ως κυρίαρχη μορφή εργασίας στα ξενοδοχεία τους την «εξτρά».

Δηλαδή την εργασία με σύμβαση μίας μέρας (όπου ο εργαζόμενος δεν έχει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας). Υπογράφει σύμβαση το πρωί και απολύεται το βράδυ.

Αυτή είναι η αγορά εργασίας που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να επικρατήσει.

Με ανεξέλεγκτο το κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκε κατά 58%, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα χτυπήσει και πάλι κόκκινο τον Ιανουάριο.

Το βιοτικό επίπεδο των ελληνικών νοικοκυριών πέφτει δραματικά και η φτώχεια που προανήγγειλε ο Αδωνης χτυπάει με σφοδρότητα τα νοικοκυριά, κυρίως στις μεγάλες πόλεις.

Η Ελλάδα ξαναζεί τη δεκαετία του ’50 και μ’ αυτή την κυβέρνηση φως στο τέλος του τούνελ δεν φαίνεται.