Ένα κύμα βίαιων διαμαρτυριών έχει ξεσπάσει στο Καζακστάν, οδηγώντας σε πολιτική κρίση τη χώρα, ενώ η κυβέρνηση απαντάει με σιδηρά πυγμή για να καταστείλει την κοινωνική κινητοποίηση.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας και επεκτάθηκαν γρήγορα στο Αλμάτι. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σημειώθηκαν σφοδρές συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις και με τον στρατό, οδηγώντας την κυβέρνηση του Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, σε παραίτηση αφότου κηρύχθηκε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Το αντιπολιτευόμενο κίνημα διογκώθηκε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύντομα πολλά κυβερνητικά κτήρια βρέθηκαν υπό κατάληψη. Για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης η κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία των υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας και σταμάτησε τις εκπομπές τοπικών τηλεοπτικών καναλιών.
Τα αιτήματα των διαδηλωτών στην αρχή της κινητοποιήσεων ήταν οικονομικά και σχετίζονταν με την τιμή του φυσικού αερίου, όμως πλέον έχουν λάβει μια καθαρή πολιτική κατεύθυνση. Όπως μεταδίδει το αντιπολιτευόμενο λευκορωσικό και αντιρωσικό μέσο NEXTA, οι διαδηλωτές ζητούν: 1) την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, 2) την πλήρη παραίτηση του προέδρου και της κυβέρνησης και 3) τη δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης από ευυπόληπτους πολίτες. Απόσυρση από τις συμμαχίες με την Ρωσία. Ενώ ζητούν να λάβει τέλος η διαφθορά στη χώρα.
Demands of the Protesters in #Kazakhstan
1. Immediate release of all political prisoners
2. Full resignation of president and government
3. Political reforms:
Creation of a Provisional Government of reputable and public citizens. Withdrawal from all alliances with #Russia pic.twitter.com/wNAi47Mspg— NEXTA (@nexta_tv) January 5, 2022
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως τα αιτήματα είναι γενικόλογα χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, δείχνοντας την απουσία του πολιτικού υποκειμένου. Πάραυτα δεν λείπει η απαίτηση για αλλαγή της γεωπολιτικής κατεύθυνσης της χώρας.
Γεγονός που υποδηλώνει πως πρόκειται για άλλη μια δυτικόφιλη πολύχρωμη επανάσταση σαν αυτές που μάστισαν και διέλυσαν τη Γεωργία, Λευκορωσία, Ουκρανία και φυσικά τις αραβικές χώρες που έπεσαν θύματα της Αραβικής Άνοιξης.
Τα οικονομικά αιτήματα είναι προφανή και δίκαια καθώς επίσης η δυσαρέσκεια που γεννά η διαφθορά. Εντούτοις, η απουσία συγκεκριμένου πολιτικού περιεχομένου για τη κατεύθυνση της χώρας και η εμφάνιση «αθώων» αντιρωσικών αιτημάτων προϊδεάζουν για το μέλλον της παρούσας κοινωνικής κινητοποίησης.
Η μεθοδολογία, πάντως, των κινητοποιήσεων είναι παρόμοια με αυτές που προκάλεσαν την πλήρη αποσταθεροποίηση στις χώρες που πέρασε το κύμα των πολύχρωμων επαναστάσεων.
Θα έχει ενδιαφέρον εάν αυτού του είδους οι κινητοποιήσεις ξεσπάσουν και στις γειτονικές χώρες του Καζακστάν που έχουν πάνω κάτω τα ίδια προβλήματα. Χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν ενδεχομένως να είναι οι επόμενες.
Ταυτόχρονα τρίτοι ενδιαφερόμενοι όπως οι ΗΠΑ θα ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για ένα προγεφύρωμα στη κεντρική Ασία ώστε να ανασχεθεί η διείσδυση της Κίνας και η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης:
Καζακστάν: Διατάχθηκε η επέμβαση του στρατού – Νεκροί και τραυματίες