Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει το μάτι στην εργασιακή ανασφάλεια

Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει το μάτι στην εργασιακή ανασφάλεια
Την Τρίτη 24 Μαΐου θα εκδικαστεί στο δικαστικό μέγαρο της Καβάλας η προσφυγή του Σωματείου της χημικής βιομηχανίας λιπασμάτων Καβάλας (ΒΦΛ) σχετικά με την υπόθεση των απολύσεων 133 εργαζομένων. Στην περιοχή ακολούθησαν επίσης ομαδικές απολύσεις εργαζομένων από τα πετρέλαια Καβάλας. Πρόσφορο έδαφος για την πραγμάτωση των απολύσεων αποτέλεσε ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, ο οποίος στοχεύει στην παντελή ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσεις και την εξάλειψη κάθε δυνατότητας εργασιακών διεκδικήσεων.
Στην περίπτωση της ΒΦΛ η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) με στόχο την έκδοση γνωμοδότησης σχετικά με το αν οι ομαδικές απολύσεις ήταν δικαιολογημένες ή όχι. Σε αυτό το πλαίσιο ο εργοδότης κλήθηκε να προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν πως η συνέχιση των συμβάσεων είναι κοστοβόρα για την επιχείρηση και επομένως οι απολύσεις δικαιολογούνται καθώς οι εργαζόμενοι πρέπει να απολυθούν προκειμένου η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί με τρόπο βιώσιμο.
Τα σωματεία ισχυρίζονται πως τα  στοιχεία που κατατέθηκαν από τη διοίκηση της λιπασματοβιομηχανίας για τις απολύσεις του 2021, αφορούσαν στον ισολογισμό του μακρινού 2014 και ότι στη συνεδρίαση του ΑΣΕ κλήθηκε να καταθέσει μόνο η εργοδοτική πλευρά. Οι εργαζόμενοι δηλαδή δεν εκπροσωπήθηκαν κατά τη διαδικασία διαβούλευσης του ΑΣΕ παρά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είχαν κερδίσει οι εργαζόμενοι, ο οποίος υποχρέωνε την εταιρεία να τους μεταβιβάσει με το ίδιο εργασιακό καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις νέες εταιρίες.
Έτσι οι εργαζόμενοι παραμένουν εκτός εργασίας, ενώ στη θέση τους εργάζονται εργολαβικοί εργάτες με επισφαλείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Η περίπτωση χημικής βιομηχανίας λιπασμάτων Καβάλας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο νόμος Χατζηδάκη ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου νομιμοποιώντας την μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου γεγονός που αντανακλά στην νομιμοποίηση της εργασιακής ανασφάλειας, την κατάργηση των σωματείων και της συνδικαλιστικής δράσης,  την κανονικοποίηση παράνομων και καταχρηστικών ομαδικών απολύσεων, τις εργασιακές ανθρωποθυσίες στο βωμό των ιδιωτικοποιήσεων και της παραγωγής υπερκερδών.

Documento Newsletter