Villagers of Ioannina City: «Τα ΜΜΕ δίνουν στον κόσμο κουτόχορτο»

Villagers of Ioannina City: «Τα ΜΜΕ δίνουν στον κόσμο κουτόχορτο»

Ο ιθύνων νους των VIC Αλέξης Καραμέτης εξηγεί τι σηματοδοτεί για τους ίδιους η μετάβαση στην εποχή του Υδροχόου.

Στις 22 Σεπτεµβρίου 2019 οι Villagers of Ioannina City κυκλοφόρησαν σε ψηφιακή µορφή το «Age of Aquarius» και την επόµενη µέρα το παρουσίασαν σε µια sold out συναυλία στο Θέατρο Βράχων. To άλµπουµ θα κυκλοφορήσει και σε φυσική µορφή καθώς πριν από τα Χριστούγεννα οι αγαπηµένοι «χωριάτες» του ελληνικού κοινού ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους µε µια από τις µεγαλύτερες ευρωπαϊκές δισκογραφικές εταιρείες. Λίγο πριν από την έναρξη της περιοδείας τους σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου θα δώσουν συνολικά δέκα συναυλίες, το Documento µίλησε µε τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Alex Kara (Αλέξη Καραµέτη) για τη µετάβαση του συγκροτήµατος στην εποχή του Υδροχόου, την εποχή των µεγάλων αλλαγών.

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που διάβασα όταν κυκλοφόρησε το «Age of Aquarius» είναι ότι πρόκειται για την… εκδίκηση του ροκ κοινού που µέχρι σήµερα αισθανόταν µειονότητα στις συναυλίες σας. Συµφωνείς;

Τόσο το «Riza» όσο και το «Age of Aquarius» δεν βγήκαν για να απευθυνθούν σε συγκεκριµένο κοινό. Οπως τότε, έτσι και τώρα εµείς κάναµε αυτό που µας βγήκε. ∆εν θέλαµε να φέρουµε συγκεκριµένο κόσµο ούτε να διώξουµε. Ο κόσµος εισπράττει αυτό που του δίνεις και αν του αρέσει, το κάνει δικό του. Ο καλλιτέχνης από την πλευρά του οφείλει να είναι ο εαυτός του και κρίνεται γι’ αυτό.

Οσο δουλεύατε πάνω στο «Age of Aquarius» σκεφτήκατε ότι µπορεί κάποιοι από τους παραδοσιακούς σας οπαδούς να αισθανθούν αµήχανα µε το τελικό αποτέλεσµα;

Σίγουρα υπάρχει κόσµος που µπορεί να έχει ξενερώσει αλλά δεν είµαστε πολιτικό κόµµα για να κάνουµε σφυγµοµέτρηση για το τι θα βγάλουµε. Μοναδικός µας οδηγός είναι αυτό που έχουµε µέσα στην ψυχή µας και αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι στο τέλος παλιοί και νέοι φαν θα ευθυγραµµιστούν.

Αν κρίνουµε από αυτό που ζήσαµε στο Θέατρο Βράχων, η ανταπόκριση είναι παραπάνω από θετική.

Αυτό ακριβώς εισπράξαµε κι εµείς εκείνο το βράδυ και συνεχίζουµε να το εισπράττουµε. ∆εν σου κρύβω ότι είχαµε µεγάλη αγωνία αλλά τελικά φάνηκε ότι ακόµη και το µεγαλύτερο σε ηλικία κοινό που δεν έχει και τόσο µεγάλη σχέση µε το ροκ αγκάλιασε το άλµπουµ.

To ροκ κοινό θα δεθεί µε το παραδοσιακό παρελθόν σας και µε το πάντρεµα που επιχειρήσατε στο «Age of Aquarius»;

Νοµίζω ότι η απάντηση έχει δοθεί και είναι θετική. Εγώ µπορώ να κατανοήσω και τον κόσµο που δεν µπορεί να το αποδεχτεί, αφού ο µέσος ροκάς την παραδοσιακή µουσική την έχει συνδυάσει µε πανηγύρια και µε άλλου τύπου κοινό, άλλη κουλτούρα. Μπορεί όµως να δεθεί µε ξένα ροκ και µέταλ συγκροτήµατα που έχουν εντάξει φολκ στοιχεία της χώρας τους στη µουσική τους ακριβώς επειδή δεν έχει αντίστοιχες εικόνες. Εγώ βέβαια δεν το βλέπω έτσι, αφού έχω συνδυάσει την ελληνική παραδοσιακή µουσική µε πανέµορφες εικόνες, µε αγγίζει πολύ βαθιά και δεν είχα κανέναν δισταγµό να τα παντρέψω.

Τι σηµατοδοτεί η ένταξή σας στο δυναµικό µιας µεγάλης δισκογραφικής εταιρείας όπως η Napalm Records;

Ηρθε στην κατάλληλη στιγµή γιατί οι απαιτήσεις αυξάνονται. Μέχρι τώρα κουτσά στραβά τα καταφέρναµε, αλλά πλέον τα πράγµατα αλλάζουν αφού όλο και περισσότεροι ζητάνε τους δίσκους µας και αυτό είναι κάτι που δεν µπορούσαµε να διαχειριστούµε µόνοι µας. Είµαστε ενθουσιασµένοι που υπάρχουν δίπλα µας οι άνθρωποι που θα φροντίσουν να φτάσει ο δίσκος παντού κι έτσι δεν θα αφήνουµε κανένα δισκάδικο παραπονεµένο.

Σε αντίθεση µε το «Riza», το νέο σας άλµπουµ είναι εξ ολοκλήρου στα αγγλικά. Ο ελληνικός στίχος αποτελεί παρελθόν για τους VIC;

Οχι απαραίτητα. Πολλά από τα κοµµάτια τα δουλεύαµε χρόνια, κάποια µάλιστα ξεκίνησαν να γράφονται προτού καν βγει το «Riza» και ήταν µε αγγλικό στίχο. Τελικά όλος ο δίσκος βγήκε στα αγγλικά για τον επιπρόσθετο λόγο ότι θέλαµε όλος ο κόσµος να ακούσει και να καταλάβει αυτά που έχουµε να πούµε.

Για τους αστρολόγους η εποχή του Υδροχόου είναι η εποχή των µεγάλων αλλαγών. Το «Age of Aquarius» ορίζει για εσάς τις αλλαγές στη µουσική σας ή και τις αλλαγές που συντελούνται γύρω µας;

Οχι, δεν έχει να κάνει µε τη µουσική ούτε βέβαια µε την αστρολογία. Το «Age of Aquarius» είναι πρωτίστως µια εσωτερική αναζήτηση αναφορικά µε το τι θα έπρεπε να αλλάξει σήµερα στον κόσµο. Είσαι ικανοποιηµένος µε όσα συµβαίνουν γύρω µας; Τι είναι αυτό που πάει λάθος; Αν µπορούσες να κάνεις έστω µία αλλαγή, ποια θα ήταν;

Το «Age of Aquarius» απαντά σε αυτά τα ερωτήµατα;

Για εµάς αυτές οι ερωτήσεις είναι κατά βάθος και απαντήσεις. Οταν µπαίνεις στη διαδικασία να αναρωτηθείς αν όλα γύρω σου βαίνουν καλώς και αν το µόνο που πρέπει να µας απασχολεί είναι να αυξηθούν οι µισθοί και να µειωθεί η φορολογία είναι σαν να έχεις δώσει και την απάντηση. Εµείς πιστεύουµε ότι είµαστε σε εντελώς λάθος ρότα και είναι ακριβώς η ανάγκη για αλλαγή που γέννησε αυτήν τη µουσική, αυτούς τους στίχους και όλα αυτά τα συναισθήµατα. Και βέβαια υπογραµµίζει και την ανάγκη να αποκαταστήσουµε τη σχέση µας µε τις ρίζες µας και κυρίως µε τη φύση.

Η αλήθεια είναι ότι ως συγκρότηµα που έχει ξεπηδήσει µέσα από τη φύση έχετε έναν λόγο παραπάνω να σας απασχολεί αυτό…

Προσωπικά µε σοκάρει περισσότερο το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω µας που δεν καταλαβαίνουν ότι κάθε ζηµιά που προκαλεί ο άνθρωπος επιστρέφει σε αυτόν δέκα φορές χειρότερα. ∆εν γίνεται να µην ασχολούµαστε µε τις φωτιές στον Αµαζόνιο ή στην Αυστραλία επειδή είµαστε στα Γιάννενα. ∆εν γίνεται να µη µας νοιάζει που λιώνουν οι πάγοι στη Γροιλανδία επειδή δεν ξέρουµε πού είναι στον χάρτη. Είναι πράγµατα που θα έπρεπε να κοιµόµαστε και να ξυπνάµε µε τη σκέψη τους.

Στο αξιακό σύστηµα του Υδροχόου η οµαδικότητα και η κοινωνικότητα αποτελούν βασικά συστατικά επιβίωσης. Να φανταστώ ότι ταυτίζεσαι µε αυτό;

Απόλυτα! Πρέπει να σκεφτόµαστε σαν σύνολο, ενωµένοι. Η παλιά λογική του «εγώ» έχει τελειώσει. Ο,τι κάνω εγώ επηρεάζει κι εσένα, άρα υπάρχει µόνο «εµείς». Και αυτό δεν είναι επιλογή, είµαστε ενωµένοι θέλουµε δεν θέλουµε και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουµε τόσο το καλύτερο. Αν αύριο εγώ ανατινάξω την Ελλάδα ή αν πέσει κάπου κάποιος µετεωρίτης, δεν θα επηρεαστεί µόνο εκείνη η περιοχή αλλά όλος ο πλανήτης.

Στη συναυλία σας στο Θέατρο Βράχων αναφερθήκατε στον τρόπο µε τον οποίο τα ΜΜΕ αντιµετώπισαν τον Γρηγορόπουλο, τον Φύσσα, τον Ζακ Κωστόπουλο, τις καταλήψεις, κάνοντας λόγο για τις «απίστευτες στιγµές που ζούµε». Τροφή για σκέψη ή κάτι παραπάνω;

Η απάντηση είναι σε αυτό που λέγαµε πριν. Κοίτα γύρω σου, αναρωτήσου αν αυτά που βλέπεις σου αρέσουν και κάνε κάτι. Μην τρως αµάσητο ό,τι σου σερβίρουν τα ΜΜΕ που αντί τροφής για σκέψη δίνουν στον κόσµο κουτόχορτο.

Να υποθέσω ότι θα συνεχίσετε να στέλνετε παρόµοια µηνύµατα, µε δεδοµένο µάλιστα ότι από τότε µέχρι σήµερα έχουµε γίνει µάρτυρες µιας επιχείρησης ξεπλύµατος προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται µε τις παραπάνω υποθέσεις;

Εµείς θα συνεχίσουµε να λέµε αυτά που πιστεύουµε και νιώθουµε και θεωρούµε αυτονόητα. Oπως ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληµατική οργάνωση και πως όλοι οι ψηφοφόροι της είναι φασίστες, όπως και άλλοι τόσοι που έχουν τις ίδιες απόψεις. Oσοι λένε τι δουλειά είχε ο 15άχρονος στα Εξάρχεια αντί να λένε ότι ο Κορκονέας είναι στυγνός δολοφόνος και αλήτης αποτελούν µαζί µε το σάπιο δικαστικό και πολιτικό σύστηµα, την οικονοµική µαφία, τους δηµοσιογράφους και την αστυνοµία ένα κολάζ θεσµών και ανθρώπων που είναι αφίσα για το τι πάει λάθος. Οφείλουµε ως ανθρωπότητα αυτή την αντίληψη για τον κόσµο να την αλλάξουµε αν θέλουµε να δούµε καλύτερο αύριο.

Πόσο πρέπει να µας προβληµατίζει το γεγονός ότι το πληκτρολόγιο έχει υποκαταστήσει τον δρόµο;

Είναι η εύκολη αντίδραση αφού τα πάντα σήµερα έρχονται στο κινητό µας. Από τη στιγµή όµως που το ίντερνετ έχει µπει τόσο πολύ στην καθηµερινότητά µας εγώ δεν διαχωρίζω την πραγµατική ζωή από την ψηφιακή. Αν αυτό είναι καλό ή κακό είναι µια άλλη µεγάλη κουβέντα. Προφανώς και έχει δύναµη ο δρόµος, γιατί εκεί είναι η αλήθεια και η ζωή, όµως και το ίντερνετ έχει τεράστια δύναµη. Το θέµα είναι όταν διαβάζεις κάτι παράξενο να µπαίνεις στη διαδικασία να ψάξεις αν ισχύει ή αν υπάρχει άλλη διάσταση πίσω από αυτό. ∆εν µπορείς να βλέπεις έναν τίτλο στις ειδήσεις ή στο Facebook και να τον κάνεις ευαγγέλιο.

Τι διαφορετικό θα δούµε στο επερχόµενο live στο κλειστό του Φαλήρου σε σχέση µε τη συναυλία του περασµένου Σεπτέµβρη στο Θέατρο Βράχων;

∆εν θα υπάρχουν σηµαντικές διαφορές. Βέβαια, το όλο στήσιµο, τα φώτα και τα projections θα είναι προσαρµοσµένα στις ανάγκες του κλειστού χώρου. Ο σκηνογράφος µας Στάθης Μήτσιος έχει στήσει ένα πολύ ιδιαίτερο εικονικό περιβάλλον. Θα υπάρξουν φυσικά και κάποιες εκπλήξεις, αλλά θα αποκαλυφθούν εκεί, ας µην κάνουµε spoiler. Ο κόσµος µε την ανταπόκρισή του µας έχει δώσει τη δυνατότητα να κάνουµε όλα όσα έχουµε στο µυαλό µας κι εµείς αισθανόµαστε ευλογηµένοι που µπορούµε να ανταποδίδουµε αυτήν τη στήριξη.

Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο ανακοινώσατε και µια σειρά από συναυλίες και στην Ευρώπη. Ποια είναι η σύνθεση του κοινού στις συναυλίες σας στο εξωτερικό;

Εξαρτάται. Στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης για παράδειγµα το µεγαλύτερο ποσοστό είναι Ελληνες, όµως έρχονται και πολλοί ξένοι να µας δουν. Βέβαια, αν κρίνω από τα µηνύµατα που παίρνουµε µετά την κυκλοφορία του «Age of Aquarius», τώρα θα είναι πολύ περισσότεροι.

INFO

Περιοδεία σε Ελλάδα και Ευρώπη

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου ξεκινά η «Age of Aquarius Winter Tour 2020», που περιλαμβάνει εννιά στάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναλυτικά:

• 7/2, Λάρισα – Mylos 1927

• 8/2, Βόλος – Lab Art

• 15/2, Αθήνα – Κλειστό Φαλήρου τάε κβον ντο

• 22-23/2, Ηράκλειο Κρήτης – Cine Studio

• 29/2, Ιωάννινα –

Stage Ioannina

• 6/3, Λευκωσία –

Downtown Live

• 20/3, Θεσσαλονίκη – Principal Club Theater

• 27/3, Πάτρα – Royal Theater

• 28/3, Κέρκυρα – 7 Texnon Topos

Θα ακολουθήσει η «Age of Aquarius European Tour Spring 2020» με 22 συναυλίες σε έντεκα χώρες (Ρουμανία, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Ελβετία, Κροατία, Αυστρία, Σερβία και Βουλγαρία)

Ετικέτες

Documento Newsletter