Βικτόρια Νούλαντ: Ποια είναι και τι σηματοδοτεί η αποχώρηση της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Βικτόρια Νούλαντ: Ποια είναι και τι σηματοδοτεί η αποχώρηση της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Επί περίπου 30 χρόνια η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ρωσία, περνούσε ανεξαρτήτως προέδρου από τα χέρια της νυν υφυπουργού Εξωτερικών για τις πολιτικές υποθέσεις των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ. Η εποχή αυτή όμως σύντομα αναμένεται να λάβε τέλος, αφού όπως έγινε γνωστό επισήμως, η σιδηρά κυρία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί στα 62 της χρόνια και θα απομακρυνθεί από τα καθήκοντα της στις επόμενες εβδομάδες.

Η ανακοίνωση έγινε δια στόματος του άμεσου προϊστάμενου της, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την προσφορά της και για την «ηγετική της στάση στο θέμα της Ουκρανίας, την οποία οι διπλωμάτες και οι φοιτητές της εξωτερικής πολιτικής θα μελετούν τα επόμενα χρόνια». Ο Μπλίνκεν έγινε πιο συγκεκριμένος: «Οι προσπάθειες της, υπήρξαν απαραίτητες στην αντιμετώπιση της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, στην σύμπηξη μιας παγκόσμιας συμμαχίας για να διασφαλιστεί η στρατηγική του αποτυχία και στην στήριξη της Ουκρανίας στο να εργαστεί για την μέρα που θα μπορέσει να σταθεί γερά στα δικά της πόδια- δημοκρατικά, οικονομικά και στρατιωτικά».

Βέβαια αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος, αφού με το που έγινε γνωστή η είδηση για την συνταξιοδότηση της και την απομάκρυνση της (που επίκειται) από τα καθήκοντα της, η ρωσική ηγεσία έσπευσε να σχολιάσει δια στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα: «Δεν θα σας πουν τους λόγους (σ.σ. της απομάκρυνσης της), αλλά είναι απλοί- η πλήρης αποτυχία της αντιρωσικής πορείας της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η Ρωσοφοβία, που η Βικτόρια Νούλαντ είχε αναδείξει στην βασική αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, παρασέρνει τους Δημοκρατικούς στον πάτο σαν μια κοτρώνα».

Είναι προφανές από τα παραπάνω πως η Νούλαντ δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στην Μόσχα και όχι άδικα, αφού είναι παλιά γνώριμη στους διπλωματικούς κύκλους στην Ρωσία. Η Νούλαντ είχε υπηρετήσει στην Αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα την ταραγμένη δεκαετία του 1990, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ ήταν εκεί και κατά την διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του πρώην προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν. Στην συνέχεια είχε αναλάβει εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και μερικά χρόνια αργότερα έγινε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ επί κυβέρνησης Ομπάμα.

Η Νούλαντ όμως έχει αφήσει το στίγμα της στο θέμα της Ουκρανίας, αφού θεωρείται ως αυτή που είχε αναλάβει προσωπικά την διαχείριση (συμπεριλαμβανομένων της έγκρισης των μυστικών και φανερών κονδυλίων) προς την Ουκρανία την περίοδο της ανατροπής του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τους διαδηλωτές της πλατείας Μαϊντάν. Η συνεργασία της με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην χώρα, Τζέφρι Πάιατ έχει αφήσει ιστορία, αφού τότε ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για ευρωπαϊκά θέματα, είχε καταφέρει να γίνει θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, με την ατάκα «Γάμ… την, την ΕΕ». Αυτό το είπε σε συνομιλία της με τον Πάιατ (η οποία υπεκλάπη και διέρρευσε), σχολιάζοντας εύγλωττα τις αντιρρήσεις που εξέφραζαν οι Ευρωπαίοι (και ιδιαίτερα η Μέρκελ), στην αμερικανική πολιτική για το θέμα της Ουκρανίας.

Με βάση τα παραπάνω και έχοντας κατά νου, ότι προσωρινά την θέση της Νούλαντ θα πάρει ο Τζον Μπας, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον Αφγανιστάν (επί των ημερών τους έγινε η χαοτική επιστροφή των Αμερικανικών στρατευμάτων), αλλά και ότι στην συνέχεια η πιθανότερη μόνιμη αντικαταστάτρια της είναι η τωρινή πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η Τζούλιαν Σμιθ, το βασικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι, αν η αποχώρηση αυτή σηματοδοτεί και αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο θέμα της Ουκρανίας και φυσικά στην πολιτική της απέναντι στην Ρωσία.

Με βάση τις εξελίξεις στην Ουάσινγκτον και τα προβλήματα που παρουσιάζονται εξαιτίας της στάσης κυρίως των Ρεπουμπλικανών που ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων στην συνέχιση της οικονομικής και όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας, η απομάκρυνση της γυναίκας που ταύτισε το όνομα της με την μέχρι τώρα στρατηγική βγάζει νόημα.

Η απομάκρυνση της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει επίσης να εξεταστεί και υπό το πρίσμα της αλλαγής των δεδομένων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, η οποία εκ των πραγμάτων συνδέεται με τα προβλήματα στην χρηματοδότηση και στην στήριξη της Ουκρανίας που προαναφέρθηκαν.

Ένα άλλο στοιχείο που επίσης δεν είναι απίθανο να παίζει ρόλο στην απόφαση αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει στις ερχόμενες εκλογές τον Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι τώρα η στρατηγική Μπάιντεν στο θέμα της Ουκρανίας ήταν η στρατηγική της Νούλαντ και ο πρόεδρος πίεζε για αυτό. Από την άλλη ο Τραμπ εμφανίζεται να είναι αντίθετος στο να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και μάλιστα υποστηρίζει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να λήξει το συντομότερο δυνατό. Με τις εκλογές να πλησιάζουν και με τον Μπάιντεν να ψάχνει εναγωνίως να διαλύσει τις θέσεις Τραμπ για να πάρει όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορεί με το μέρος του, δεν είναι απίθανο να ψάχνει τρόπους να αλλάξει την στρατηγική του στο θέμα της Ουκρανίας. Η Νούλαντ σε ένα τέτοιο σενάριο είναι μάλλον αχρείαστη, αν δεν είναι και επιζήμια.

Η Νούλαντ έχει βρεθεί συχνά πυκνά στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων και του στρατοπέδου Τραμπ, και ενδεικτικό είναι πως ακριβώς μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης της, άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια πως το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν ανοίξει έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις και τα μυστικά κονδύλια προς την Ουκρανία η οποία θα γίνει γνωστή τις επόμενες εβδομάδες. Παρότι ακόμα δεν έχει βγει τίποτα επίσημο και παρά το γεγονός πως πλέον στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σύνηθες να βγαίνουν φήμες και ψεύτικες ειδήσεις που χρησιμοποιεί εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων ο Ντόναλντ Τραμπ, ο φόβος και μόνο ότι η Νούλαντ θα μπορούσε να γίνει στόχος πολιτικής σπέκουλας από το στρατόπεδο Τραμπ είναι αρκετός για να θεωρηθεί ως «καμένο χαρτί».

Διαβάστε επίσης: Μαρία Καρυστιανού: «Θα δικαιωθείς κόρη μου, όλοι σας…»

Έγκλημα Τέμπη: Άρον άρον έσβησαν τα ονόματα των θυμάτων μπροστά από τη Βουλή (Video)

Εγκλημα Τέμπη: Τα ονόματα των 57 νεκρών με κόκκινο χρώμα μπροστά στη Βουλή (Video)

Απεργία: «Οι ζωές μας μετράνε, όχι στη συγκάλυψη» – Ηχηρό μήνυμα από όλη την Ελλάδα για το έγκλημα στα Τέμπη (Photos-Video)

Έγκλημα Τέμπη: Έσπασε το φράγμα των 1.000.000 υπογραφών το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού – Πώς να συμμετέχετε

Documento Newsletter