Yπουργείο Ανάπτυξης: Βγήκαν «μαχαίρια» για τα πριμ παραγωγικότητας – Καταγγελίες ότι δόθηκαν σε «αρεστούς» και όχι «άριστους»

«Μαχαίρια» έχουν βγει στο υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με τα «πριμ παραγωγικότητας» που δόθηκαν σε εργαζομένους διαφόρων υπηρεσιών,. Πρόκειται για ποσά ύψους σχεδόν 600.000 ευρώ που είχαν αποφασιστεί να μοιραστούν ως «ανταμοιβή» σε υπαλλήλους του υπουργείου ανάπτυξης «που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα». Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Ανάπτυξης, τα χρήματα δόθηκαν σε ορισμένους υπαλλήλους ενώ αποκλειστήκαν εκατοντάδες άλλοι, με αποτέλεσμα να έχει υπάρξει «άνιση μεταχείριση υπαλλήλων».

Πιο αναλυτικά, τον Μάιο του 2023 με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αποφασίστηκε ο «επιμερισμός συνολικού ποσού αμοιβής» ύψους 930.221, 28 ευρώ. Τα χρήματα αυτά αποφασίστηκε να δοθούν σύμφωνα με το «Σύστημα κινήτρων ανταμοιβής υπαλλήλων που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ». Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ προέβλεπε να ανταμειφθούν 744 υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και άλλων εποπτευόμενων φορέων.

Μετά τις εκλογές η αρχική ΚΥΑ τροποποιήθηκε. Το ποσό που αποφασίστηκε τελικά να δοθεί στους υπαλλήλους, ανήλθε σε 596.815,61 ευρώ. Κάτι που αντιστοιχούσε σε 477 υπαλλήλους.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων υπουργείου Εμπορίου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα «ποσά ανταμοιβής». Σε αυτά οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ότι σε γραμματείες του υπουργείου Εμπορίου έχει αμειφθεί το σύνολο των υπαλλήλων», ενώ στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, όχι.

«Από τις παραπάνω αποφάσεις προκύπτει ότι ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων της ΓΓΕ ( περίπου το 50%) δεν περιλαμβάνεται στις αμοιβές αυτές. Το ίδιο ισχύει και για τους συναδέλφους που υπηρετούν στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και στη ΔΙΜΕΑ» κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι.

Επίσης, διατύπωναν ερωτήματα για τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν οι υπάλληλοι που αμείφτηκαν , καθώς επίσης και για το ποσό της ανταμοιβής.

«Γιατί αποκλείονται υπάλληλοι με τη δικαιολογία ότι δεν προσφέρουν έργο και παρατηρείται το φαινόμενο να διαχωρίζονται «οι άριστοι» και να αμείβονται οι εκάστοτε «αρεστοί;» ανέφεραν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Επίσης, σύμφωνα με τις καταγγελίες «το ποσό που επιμερίζεται για τον κάθε υπάλληλο με διάφορα τερτίπια και αλχημείες (40%, 60% κ.λ.π.), είναι τελείως αυθαίρετο και σκοπό έχει μόνο την εξαγορά συνειδήσεων και τη διάλυση της ενότητας των εργαζομένων».

Διαβάστε την ανακοίνωση

Η δέσμευση Σκρέκα

Στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα και των προεδρείων των Συλλόγων του υπουργείου Ανάπτυξης. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν στον υπουργό διάφορα ζητήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και το ζήτημα των μπόνους που δόθηκαν. Όπως ανέφεραν στον υπουργό Ανάπτυξης, σε ορισμένες περιπτώσεις «υπήρξε άνιση μεταχείριση υπαλλήλων», καθώς το 50% από αυτούς δεν έλαβε μπόνους, ενώ μεγάλες ήταν και οι διαφορές ως προς τα ποσά που πιστώθηκαν. Όπως υπογράμμισαν στον κ. Σκρέκα, τα ποσά δόθηκαν «χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, με ευθύνη του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου».

Ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει από τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου τις λίστες με τα ονοματα των υπαλλήλων και τα ποσά που εισέπραξαν, ώστε να αποκτήσει «πλήρη εικόνα», ενώ δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν χρήματα για υπερωρίες σε όλους τους υπαλλήλους. Η δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης πάντως δεν έχει «σβήσει τη φωτιά» που έχει ανάψει στις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης που από ότι φαίνεται θα έχει και συνέχειες. Κάποιοι μάλιστα σκέφτονται να προσφύγουν ακόμη και στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν πριμ παραγωγικότητας, καθώς όπως επισημαίνουν είχαν εργαστεί σε «έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα».