Βγάλτε τον Κυριάκο από την πρίζα

Βγάλτε τον Κυριάκο από την πρίζα

Οι πενιχρές ενισχύσεις, τα πλημμελή μέτρα, οι υποσχέσεις για φορολόγηση των υπερκερδών, ακόμη και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ήδη έχουν ρουφηχτεί από τη μαύρη τρύπα των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος. Η λαϊκή δυσαρέσκεια επιβαρύνεται από την προκλητική επίδειξη πλουτισμού του πλουσιοπάροχα αμειβόμενου επικεφαλής της ΔΕΗ και των χρυσοκάνθαρων με τους οποίους την έχει φορτώσει η κυβέρνηση, ειδικά τη στιγμή που έχουν ήδη ξεκινήσει οι διακοπές ηλεκτροδότησης υπό την προκλητική κυβερνητική κάλυψη πως «πάντα γίνονταν διακοπές ρεύματος».

Οι πανηγυρισμοί για μείωση της ανεργίας προσκρούουν στο υβρεολόγιο που εξαπέλυσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά των ανέργων, οι κορόνες για επενδύσεις ξεπέφτουν στη μεταχείρηση των πρώην βασιλικών κτημάτων του Τατοΐου αλά Ελληνικό που αμπαλάρονται για επιστροφή σε γαλαζοαίματα χέρια. Σε αυτά θα πρέπει να αθροιστούν και οι σκοτεινές εξελίξεις της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, οι διώξεις των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη – Γιάννας Παπαδάκου και της εισαγγελέα Ελένης Τουλουπάκη, που πληγώνουν βαθιά το φιλελεύθερο προφίλ της στο εξωτερικό, στο οποίο τόσα ποντάρει η κυβέρνηση. Βαριά και η σκιά της αποτυχίας στα ελληνοτουρκικά, εκεί που μόλις την Πέμπτη διαφάνηκε το προσωπικό αδιέξοδο του πρωθυπουργού, που βαραίνει και τη χώρα, ενώ ο ενθουσιασμός για την οικονομία γυρίζει καθημερινά μπούμερανγκ προσκρούοντας στις απαιτήσεις των πολιτών.

Τίποτε πια δεν θυμίζει τις πιο αμέριμνες, ανέμελες και –πρωτίστως– προστατευμένες εποχές της μιντιακής υπεροχής, όταν η επίκληση του «εμείς κερδίσαμε εκλογές» αρκούσε για να αποκρούσει κάθε κριτική. Τώρα πια τα ερωτήματα και η κριτική απευθύνονται από τους «γαλάζιους» βουλευτές και μάλιστα όχι και τόσο χαμηλόφωνα σε μια περίοδο τόσο κοντά στο συνέδριο της 6ης Μαΐου.

Στις φτερούγες Μητσοτάκη τα golden boys

«Και λίγα είναι» θα μπορούσε να είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που γίνεται για τις υπέρογκες αμοιβές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, προδίδοντας την αμηχανία και την αδυναμία κατανόησης της κατάστασης στην κοινωνία υπό το βάρος της πολλαπλής κρίσης. Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου –διά του εκπροσώπου του– να καλύψει τον επικεφαλής της ΔΕΗ και τα μέλη του ΔΣ για τις «χρυσές» αμοιβές τους έρχεται να προστεθεί στο… ηλεκτροσόκ που προκάλεσαν στους πολίτες οι φωτογραφίες του «ανακτόρου» του ισχυρού άντρα της ΔΕΗ στην Τζια, για το οποίο η κυβέρνηση επίσης έσπευσε να τον καλύψει, απαντώντας στις καταγγελίες σε βάρος του προτού καν επιληφθούν οι φορολογικές αρχές.

Το κοκτέιλ –όπως αρέσκεται η κυβέρνηση να ονοματίζει τις πολλαπλές κρίσεις– των δικών της κρίσεων περιλαμβάνει χιλιάδες παραγγελίες για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και λογαριασμούς που για να πληρωθούν απαιτούν ακόμη και δεύτερη εργασία, καθώς οι λίγες εταιρείες παρόχων συνεχίζουν να πλουτίζουν άκοπα. Απέναντι σε αυτό, με διαρροές και υπαινιγμούς η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι εάν μέχρι το τέλος του Μαΐου δεν έχουν ληφθεί μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προτίθεται να λάβει μόνη της μέτρα για το θέμα, χωρίς μέχρι σήμερα να γίνεται πιο ξεκάθαρη. Καθαρό είναι μόνο πως εάν δεν προχωρήσει σε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η όποια παρέμβαση καθίσταται άσφαιρη και το αντιλαμβάνονται πλέον ακόμη και οι πιο αδαείς πολίτες.

Λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο, η παροιμιώδης άρνηση της πλειονότητας των βουλευτών να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο είναι εντυπωσιακή, ενώ η παρέμβαση για να απουσιάζουν οι συνδικαλιστές του κόμματος από το συνέδριο αποδεικνύει ότι οι «γαλάζιες» θερμοκρασίες έχουν ανέβει επικίνδυνα.

Σπρώχνοντας μέχρι το συνέδριο

Το «απώτατο όριο της οικονομίας» στο οποίο τοποθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αύξηση του κατώτατου μισθού επιβεβαιώνει τα εξαιρετικά στενά όρια της κυβέρνησης, παρά την προσπάθειά του να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχών και για άλλες οικονομικές ομάδες. Ενδεικτική η περίπτωση του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος αν και είναι από εκείνους που εμφανίζονται στις τηλεοράσεις σπεύδει να υπενθυμίσει πως για ζητήματα όπως αυτό της ενέργειας «δεν έχω καμία αρμοδιότητα», προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση. Ακόμη και ο Νίκος Δένδιας ή άλλοι υπουργοί με λιγότερο στενές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου ουδέποτε έχουν νίψει τας χείρας τους για το κυβερνητικό έργο τόσο επιδεικτικά, όσο το κάνουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εσωτερικών. Για τους «γαλάζιους» βουλευτές ωστόσο, που γνωρίζουν πια ότι τα συνθήματα δεν φτάνουν, υπάρχει το αντίδωρο των κυβερνητικών υποσχέσεων για μέτρα στο… μέλλον. Διαρροές για αυξήσεις μισθών, μειώσεις εισφορών, νέα μέτρα στήριξης για το ρεύμα, διακανονισμό χρεών τύπου 120 δόσεων και άλλα προεκλογικά «καλούδια» δίνουν και παίρνουν, στην προσπάθεια να εξοπλιστούν οι βουλευτές με επιχειρήματα και κυρίως με υπομονή, απέναντι στην καταιγίδα.

Καθώς τα περιθώρια στενεύουν μπαίνει μπροστά και πάλι το ευρωπαϊκό και διεθνές προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη, χωρίς όμως την ίδια «γαλάζια» υποστήριξη. Πλέον, ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματος ακούγεται ο προβληματισμός πως από τότε που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξεστόμισε το αξέχαστο για «το διεθνές κύρος του πρωθυπουργού, ο οποίος πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις επίλυσης όλων των μεγάλων διεθνών ζητημάτων» έχουν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες και πλήθος επαφών με υψηλά ιστάμενους θεσμικούς παράγοντες. Εύλογα πλέον τίθεται η απορία εάν οι επιδιώξεις έπεσαν στο κενό ή εάν αυτά στα οποία στόχευε αφορούσαν τον ίδιο και όχι τους πολίτες, όπως και την επόμενη ημέρα της διακυβέρνησής του.

Documento Newsletter