Βέβαιη η Γερμανίδα ΥΠΕΞ πως η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει σύντομα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.

Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι το τρέχον αδιέξοδο στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ θα επιλυθεί μετά τις πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε την Τρίτη η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Προηγήθηκε η αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας από εκείνη της γειτονικής Αλβανίας η οποία ξεκινά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η ΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία το 2022, αλλά ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων δεν έχει ξεκινήσει καθώς η ενταξιακή πορεία της χώρας μπλοκάρεται λόγω διαφωνίας για την αναγνώριση των βουλγαρικών μειονοτήτων στο σύνταγμα της πΓΔΜ.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκλογές στη Βουλγαρία και (…) πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία μετά από αυτό», είπε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε δημοσιογράφους την Τρίτη, αναφερόμενος στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία.

Η Μπέρμποκ επεσήμανε ότι η προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Μακεδονία νωρίτερα φέτος δυσκόλεψε επίσης τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές. Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μια νέα συμβιβαστική συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Μακεδονία: Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε ότι θα αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία»

Η ελπίδα είναι ότι μετά τις βουλγαρικές εκλογές, «το βήμα της τροποποίησης του συντάγματος μπορεί να γίνει από κοινού, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατό και για τη Βόρεια Μακεδονία», είπε η Μπέρμποκ, υπονοώντας τη μη δημοτικότητα του μέτρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Τίμτσο Μουκούνσκι προειδοποίησε ότι η προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ δεν πρέπει να τεθεί θέμα στην προεκλογική εκστρατεία.

«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε ορθολογικές λύσεις με την κυβέρνηση μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία με την υποστήριξη της Γερμανίας», είπε.

Η Γερμανία είναι εδώ και καιρό υπέρμαχος της διεύρυνσης της ΕΕ για την ένταξη κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., φτάνοντας μέχρι την έναρξη της Διαδικασίας του Βερολίνου το 2014 για να επιταχυνθεί η ένταξη της περιοχής. Μια σύνοδος κορυφής στο Βερολίνο τη Δευτέρα σηματοδότησε τη 10η επέτειο της διαδικασίας.

Είναι απορίας άξιο βέβαια πως για την όλη διαδικασία απουσιάζει η Ελλάδα η οποία βλέπει τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας (και ιδεολογικά προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία), να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών με την πολιτική ηγεσία -μεταξύ άλλων- να μην τηρεί την προβλεπόμενη αναφορά στη χώρα αποκλειστικά με το συνταγματικό της όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Σημειώνεται πως πρόσφατα σε συνάντησή του με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η ευόδωση της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας, συναρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, μεταξύ των οποίων η προσήλωση σε διεθνείς συμφωνίες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και από την τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Διαβάστε επίσης: Όρμπαν: Η Βόρεια Μακεδονία θα έπρεπε να είναι ήδη μέλος της Ε.Ε.

H  Βουλγαρία πάντως έχει θέσει “βέτο” στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω ιστορικών, εθνικών και γλωσσικών διαφορών που διαρκούν δεκαετίες.

Τον Ιούλιο του 2022 οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν μία πρόταση της Ε.Ε, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και να κατορθώσει η χώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Η πρόταση προέβλεπε πως η Βουλγαρία θα άρει το βέτο, με την προϋπόθεση η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιούνιο, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει εμπλακεί σε διαμάχες και εκκλήσεις για επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού του 2022.

Αυτό οδήγησε αξιωματούχους της ΕΕ τον περασμένο μήνα να αποσυνδέσουν την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας προς την ένταξη στην ΕΕ από αυτή της γειτονικής Αλβανίας, η οποία μπόρεσε να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες την Τρίτη.

Διαβάστε επίσης:

5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη Unifil και γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει τις θέσεις της στον Λίβανο

Νέο ευρωπαϊκό ράπισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

ΗΠΑ: Έσκισε ελληνικές σημαίες σε εστιατόριο γιατί… νόμιζε ότι ήταν του Ισραήλ (Video)

Ανοχύρωτοι και νομικά ακάλυπτοι οι «ήρωες» εθελοντές πυροσβέστες – Ο άδικος χαμός των δύο νέων ανέδειξε τις μαύρες τρύπες στο φτηνό δόγμα Κικίλια

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Εκτός ελέγχου η βία μεταξύ των ανηλίκων – Η κυβέρνηση ονειρεύεται καταστολή αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του

Βουλιαγμένη: Εμπρησμός σε γνωστό εστιατόριο – Βρέθηκαν μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό

Mε σεβασμό στον Θανάση Καρτερό