Πρόκειται μάλλον για σουρεαλισμό, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ηρεμία μας. Το Βέλγιο εκλέγει για πρώτη φορά Φλαμανδό εθνικιστή πρωθυπουργό. Ίσως να πρόκειται για ιστορική στιγμή αλλά όπως αναφέρει η Courrier International, ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει μετατοπίσει τις θέσεις του την τελευταία δεκαετία.
Μετά από σχεδόν οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων, πρόκειται να σχηματιστεί βελγική κυβέρνηση. Επικεφαλής της θα είναι ο Μπαρτ ντε Βέβερ, ένας Φλαμανδός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία και έγινε γνωστός ζητώντας τη διάσπαση του Βελγίου. Στο μεταξύ, ο μελλοντικός πρωθυπουργός μετρίασε τον τόνο του και άλλαξε την εικόνα του, παρατηρεί ο Τύπος.
Διαβάστε επίσης: Βέλγιο: Πεντακομματική κυβέρνηση με τον πρώτο Φλαμανδό εθνικιστή πρωθυπουργό
Θα πρέπει μάλλον να είστε Βέλγος για να δείτε τη δυσπιστία των εφημερίδων της χώρας όταν εμφάνιζαν το όνομά του και το αξίωμά του στα πρωτοσέλιδα: «Μπαρτ ντε Βέβερ, πρωθυπουργός»!
Alea iacta est! ✌️ pic.twitter.com/aOZRYiZrPs
— Bart De Wever (@Bart_DeWever) January 31, 2025
Όχι ότι αυτή η επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του αποτελεί πραγματικά έκπληξη: ως η κορυφαία πολιτική δύναμη της χώρας επί 15 χρόνια, η Νεοφλαμανδική Συμμαχία (N-VA) ήταν ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου. Ήταν λογικό ότι ο πρόεδρός της θα ηγείτο τελικά της κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου μετά από μήνες διαπραγματεύσεων. Αλλά όταν γνωρίσεις τον ίδιο τον άνθρωπο, αυτό είναι δύσκολο να το φανταστείς.
Αναφέρεται ως χαρισματικός, αθυρόστομος και πρόθυμα προκλητικός, ο Μπαρτ ντε Βέβερ είναι άνθρωπος της δεξιάς και, πάνω απ’ όλα, Φλαμανδός εθνικιστής. Πρόεδρος του N-VA από το 2004, υπερασπίζεται εδώ και καιρό την πεποίθηση ότι το Βέλγιο πρέπει να καταργηθεί και να ιδρυθεί μια «ανεξάρτητη φλαμανδική δημοκρατία» – όπως αναφέρει ακόμη το καταστατικό του κόμματός του. Δεδομένου ότι οι Βαλόνοι ψηφίζουν παραδοσιακά αριστερά και οι Φλαμανδοί δεξιά, οι δύο περιοχές τους ήταν ασυμβίβαστες. Ειδικά αν οι Βαλόνοι, που ήταν και φτωχότεροι, εξαρτώνταν από τα φλαμανδικά χρήματα σαν τοξικομανείς.
Εν ολίγοις, ο ντε Βέβερ «θεωρήθηκε ο χειρότερος εφιάλτης του γαλλόφωνου κόσμου», υπενθυμίζει η Le Soir σε ένα μακροσκελές πορτρέτο: «ο διάβολος» που ήθελε να καταστρέψει τη χώρα. Το 2010, το κόμμα του είχε ήδη βγει πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Αλλά στο Βέλγιο, χρειάζεσαι πάντα μια συμμαχία πολλών κομμάτων για να πάρεις την πλειοψηφία των ψήφων και να σχηματίσεις κυβέρνηση. Αλλά πώς μπορείς να σχηματίσεις μια συμμαχία με ένα κόμμα που υποσχέθηκε να τινάξει τη χώρα στον αέρα; Εκείνη τη χρονιά, χρειάστηκαν 541 ημέρες διαπραγματεύσεων (ρεκόρ όλων των εποχών) για να παρακαμφθεί τελικά το διαβολικό N-VA, το οποίο στάλθηκε ξανά στην αντιπολίτευση.
Πιο συντηρητικός, λιγότερο υπέρ της ανεξαρτησίας
Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, ο «διάβολος» ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός. Η Le Soir εξηγεί αυτή την αλλαγή κυρίως με την αλλαγή της εικόνας. Με την πάροδο των ετών, ο Μπαρτ ντε Βέβερ παρουσίαζε τον εαυτό του λιγότερο ως Φλαμανδό ανεξάρτητο, και περισσότερο ως συντηρητικό, αντι-woke, υπερασπιστή των εργοδοτών και σκληροπυρηνικό στο θέμα της ασφάλειας. Τώρα επιμένει ότι η συνομοσπονδία θα του ήταν αρκετή. Με τον τρόπο αυτό, έχει κερδίσει δημοτικότητα και μεταξύ των γαλλόφωνων Βέλγων.
Vandaag in @destandaard…
Ik verslikte me in mijn Kerstboom! pic.twitter.com/43AAGXLecq
— Bart De Wever (@Bart_DeWever) January 16, 2025
Και έπειτα υπάρχει η στάση του απέναντι στην ακροδεξιά. Στην πορεία προς τις εκλογές του Ιουνίου 2024, υπήρχαν διάχυτοι φόβοι ότι το N-VA θα συμμαχούσε με το πολύ δημοφιλές Vlaams Belang (σ.σ. Φλαμανδικό Συμφέρον – Ακροδεξιά) , με το οποίο έχει μια κάποια προγραμματική εγγύτητα, όπως σημειώνει το βελγικό περιοδικό Knack. Στην τελική ευθεία, όμως, ο Μπαρτ ντε Βέβερ ξεκαθάρισε κάθε ασάφεια και μας διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Και όταν βγήκε πρώτος, κερδίζοντας τις δημοσκοπήσεις, η νίκη του χαιρετίστηκε με ανακούφιση. Το κόμμα του – το οποίο ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή ομάδα με εκείνα της Μαρί Λεπέν και της Τζόρτζια Μελόνι- λειτούργησε ως προπύργιο.
Η άλλη μεγάλη έκπληξη αυτών των εκλογών ήταν ότι αυτή τη φορά, οι Βαλόνοι είχαν επίσης ψηφίσει προς τα δεξιά, οπότε θα ήταν ευκολότερο να επιτευχθεί συμφωνία. Στην πράξη, ωστόσο, χρειάστηκαν ακόμη σχεδόν οκτώ μήνες για να δημιουργηθεί η «Αριζόνα», μια συμμαχία φιλελεύθερων, φλαμανδών εθνικιστών, χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλιστών, τα χρώματα της οποίας θυμίζουν τη σημαία αυτής της αμερικανικής πολιτείας. Αλλά αυτό ήταν: η κυβερνητική συμφωνία σφραγίστηκε. Ο ντς Βέβερ αναμένεται να ορκιστεί τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου.
Ευρώπη, ετοιμάσου
«Διστάζουμε να πούμε ότι αυτό είναι ιστορικό – όλα γίνονται ιστορικά πολύ γρήγορα αυτή τη στιγμή – αλλά ωστόσο…», αναφώνησε η Le Soir σε άλλο άρθρο της. Ένας Φλαμανδός εθνικιστής στην ηγεσία της βελγικής κυβέρνησης; «Είμαστε πράγματι η σουρεαλιστική χώρα του Ρενέ Μαγκρίτ (σ.σ. Βέλγος σουρεαλιστής ζωγράφος)», προσθέτει η ιστοσελίδα Het Laatste Nieuws:
«Για πρώτη φορά, κάποιος που δεν πιστεύει στο Βέλγιο θα εγκατασταθεί στην 16, rue de la Loi [έδρα της κυβέρνησης]».
«Ο ντε Βέβερ πρωθυπουργός, ναι, αλλά ποιος ντε Βέβερ;» αναρωτιέται η Le Soir. «Αυτός ο άνθρωπος με το απίστευτο πεπρωμένο έχει στην πραγματικότητα αλλάξει δέρμα ανάλογα με τους στόχους του».
Τι μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε; Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνασπισμού, θα υπάρξουν κίνητρα για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στην εργασία και εξοικονόμηση πόρων στον προϋπολογισμό – σε συνέντευξή του στο RTBF, ο μελλοντικός πρωθυπουργός έκανε έναν παραλληλισμό με τη δραστική δίαιτα που έκανε ο ίδιος για να χάσει βάρος. Μπορούμε επίσης να περιμένουμε ενίσχυση της ασφάλειας (αυστηρότερες ποινές, μέτρα κατά της διακίνησης ναρκωτικών) και καταπολέμηση της μετανάστευσης, συνοψίζουν τα ίδια μέσα ενημέρωσης.
Και πέρα από το Βέλγιο; Ο ντε Βέρβερr έχει συχνά επικρίνει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις «από το περιθώριο», επισημαίνει η Het Laatste Nieuws :
«Από εδώ και στο εξής, ο ίδιος θα μπορεί να χτυπάει τη γροθιά του στο τραπέζι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ειδικά καθώς φτάνει στην ευρωπαϊκή σκηνή σε μια εποχή που οι γειτονικές χώρες δεν έχουν ισχυρούς ηγέτες: στην Ολλανδία, ο ανώτερος δημόσιος υπάλληλος Ντικ Σούφ έχει ελάχιστη δύναμη- στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι κουτσή πάπια- και η Γερμανία είναι λαχανιασμένη».
«Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ έχει ραντεβού με την ιστορία», γράφει με αισιοδοξία η La Libre Belgique.
Πηγή: Courrier International
Διαβάστε επίσης:
Στην Τουρκία και πάλι ο πρόεδρος της Γερμανίας – Δεύτερη επίσκεψη μέσα σε ένα χρόνο
Σύνοδος Κορυφής στη «σκιά» της επιστροφής Τραμπ – Τι θα συζητήσουν οι 27 της ΕΕ