Βάζουν μπουρλότο με κώδικες και επιστολική ψήφο

Βάζουν μπουρλότο με κώδικες και επιστολική ψήφο

Εκρηκτικό κλίμα στο πολιτικό σκηνικό από τις νομοθετικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση

Ο αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός τάραξε τα πολιτικά νερά. Το ντόμινο εκκίνησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συμπαρασύροντας τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και το υπουργείο Παιδείας, με τον Παύλο Μαρινάκη να αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, διατηρώντας τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου και εξασφαλίζοντας τον αυξημένο μισθό των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Επί της ουσίας πρόκειται για την τρίτη «διορθωτική παρέμβαση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά τέταρτη συνολικά αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Είχαν προηγηθεί οι καρατομήσεις τόσο του Νότη Μηταράκη (διακοπές σε κότερο ενώ καιγόταν το πελεκούδι) όσο και του Μίλτου Βαρβιτσιώτη (δολοφονία Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά), αλλά και η αναγκαστική αποχώρηση του Νίκου Χαρδαλιά από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας λόγω περιφερειακών εκλογών.

Διαβάστε επίσης – «Πίστωση χρόνου» για τον Μητσοτάκη – Τι παίχτηκε με Βορίδη και Πατέλη στον ανασχηματισμό 

Σε κάθε περίπτωση ο νομοθετικός προγραμματισμός της κυβέρνησης δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις. Λόγου χάρη, το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν υπάρχει στον ορίζοντα κι ας στέλνει μηνύματα σε συγκεκριμένους αποδέκτες ο Π. Μαρινάκης περί ενδεχομένου επιβολής κομματικής πειθαρχίας. Αλλωστε, δεν είναι λίγα τα στελέχη της πλειοψηφίας που θεωρούν ότι αυτή η κοινωνικά αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία θα έχει την τύχη των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Δηλαδή, θα μετατραπεί σε αντικείμενο εσωκομματικού κλεφτοπόλεμου με ιδιοτελείς βλέψεις, οι οποίες θα μείνουν ένθεν κι ένθεν ανεκπλήρωτες.

Διαβάστε επισης – Ο Άδωνης Γεωργιάδης εξυμνεί τη μεταγραφή του στη Νέα Δημοκρατία με ανάρτηση στο «Χ»

Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τρία νομοσχέδια αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τη νέα τροποποίηση των κωδίκων που θα βάλουν «μπουρλότο» στο πολιτικό σκηνικό, το «πονηρό» νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο, όμως ήδη έχουν γνωστοποιηθεί για τις 11 Ιανουαρίου τα πρώτα συλλαλητήρια μαθητών, φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα ΑΕΙ.

Το θερμόμετρο στο… κόκκινο

Επειτα από μια κύρωση που αναμένεται να απασχολήσει την ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα, τη σκυτάλη θα πάρει το νομοσχέδιο με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Η εμπρηστική τοποθέτηση του Γιώργου Φλωρίδη κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού φαίνεται πως ήταν το ορεκτικό. Ο ευερέθιστος υπουργός βρέθηκε σε παραληρηματική έξαρση κατά των κωδίκων επί Μιχάλη Καλογήρου, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για αποφυλάκιση εγκληματιών, όταν του ζητήθηκε από την πτέρυγα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποσαφηνίσει τι θα κάνει με την προκλητική ασυλία των τραπεζιτών. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται βέβαιο ότι την ίδια «επιχειρηματολογία» θα επιστρατεύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης και κατά τη συζήτηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του.

Οπως είχε αναδείξει το Documento, οι νέες αλλαγές που δρομολογεί η συμπολίτευση διά του Γ. Φλωρίδη αποτελούν επιτομή του ποινικού λαϊκισμού, οι οποίες γίνονται με το πρόσχημα της «υπεράσπισης των δικαιωμάτων των θυμάτων». Πλήθος επιφανών νομικών έχουν εκφράσει ήδη την αντίθεσή τους κάνοντας λόγο για «ικανοποίηση του ακροδεξιού κοινού» (Διονύσης Παντής, δικηγόρος), «δικαιοσύνη του Δράκοντα» (Αγης Τάτσης, δικηγόρος) και «θυσία δικαιωμάτων των κατηγορουμένων» (Χαράλαμπος Σεβαστίδης, εφέτης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων).

Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού

Υπό διαφορετικές συνθήκες το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών» θα μπορούσε να αποτελεί το δεύτερο νομοθέτημα της Νίκης Κεραμέως που θα συγκέντρωνε διευρυμένη πλειοψηφία. Οι προβλέψεις που αφορούν τον τρόπο κατανομής των εδρών προς όφελος του πρώτου κόμματος και σε βάρος των μικρών κατά την τρίτη κατανομή έχουν ήδη προκαλέσει κριτική και αρνητικά πρωτοσέλιδα. Σίγουρα η εξίσωση δεν είναι εύκολη και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού η διευκόλυνση των εκλογέων αποτελούσε ένα σχεδόν οριζόντιο αίτημα.

 

Documento Newsletter