Βάζει τους δημοσιογράφους φυλακή ο νέος Ποινικός Κώδικας του Φλωρίδη

Βάζει τους δημοσιογράφους φυλακή ο νέος Ποινικός Κώδικας του Φλωρίδη

Εγκλεισμό και για τους δημοσιογράφους προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση τερατούργημα με την υπογραφή Φλωρίδη που όλο αυτόν τον καιρό έχει επικοινωνηθεί ως μια σπουδαία μεταρρύθμιση.

Η διάταξη που καθιστά κανόνα τη μη αναστολή της ποινής για πλημμελήματα και ορίζει εγκλεισμό σε περίπτωση καταδίκης άνω των τριών ετών, ανοίγει τον δρόμο για να οδηγηθούν στη φυλακή δημοσιογράφοι που ασκούν σκληρή και ανεπιθύμητη κριτική.

Την ώρα δηλαδή που ευρωπαϊκά κράτη έχουν αποποινικοποιήσει το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης για το οποίο προβλέπονται μόνο αστικές διεκδικήσεις του όποιου εγκαλούντα, στην Ελλάδα όχι μόνο δε συμβαίνει αυτό, αλλά πλέον οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν και με φυλάκιση με την καταδίκη τους από τον πρώτο κιόλας βαθμό.

Κι αυτό γιατί το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης τιμωρείται με ποινή από τρεις μήνες έως 5 έτη, γεγονός που σε συνδυασμό με τη νέα διάταξη Φλωρίδη, ανοίγει τον δρόμο για εκδικητικές καταδίκες και φυλακίσεις δημοσιογράφων.

Φαίνεται ότι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης είναι υποστηρικτής της «γραμμής Ντογιάκου», ο οποίος σε ομιλία του στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πριν από περίπου έναν χρόνο, βυσσοδομώντας εναντίον δημοσιογράφων που του ασκούσαν κριτική για τα έργα και τις ημέρες του ως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είχε εκφραστεί απειλητικά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν μια μερίδα του Τύπου εκμεταλλευόμενη έναν ουσιαστικά πλήρως αναποτελεσματικό νόμο περί Τύπου να στρέφεται και να βυσσοδομεί όποιον κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του δεν ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της, τις υποδείξεις της ακόμα και τις επιταγές της.

Δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον κάποτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών. Κρατούν για τον εαυτό τους και μόνο ως επτασφράγιστο μυστικό το οικονομικό τους υπόβαθρο με βάση το οποίο έγιναν εκδότες. Στην πράξη υποβαθμίζουν την ιδιότητά τους αυτή και την ευτελίζουν υπογράφοντας ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα με χυδαίο περιεχόμενο και λεξιλόγιο.

Ίσως όμως ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες».

Είναι σαφές ότι μπροστά σε αυτή τη στοχοποίηση της δημοσιογραφίας οφείλει να λάβει δημόσια θέση και η ΕΣΗΕΑ.

Σε ανάρτησή του ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης τονίζει ότι η εφημερίδα θα ενημέρωσει σχετικά τις Διεθνείς Οργανώσεις Τύπου και τα παρατηρητήρια για την ελευθερία του Τύπου, τα οποία άλλωστε είχαν ζητήσει από την Ελλάδα να αποποινικοποιήσει το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Με την αναχρονιστική αυτή ρύθμιση για τα πλημμελήματα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανοίγει διάπλατα τις ήδη υπερπλήρεις φυλακές, πολλαπλασιάζοντας ακόμη περισσότερο τον πληθυσμό τους, κρατώντας μια θέση στα κελιά και για τους μη αρεστούς δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης: Ο Φλωρίδης έφαγε τον Ντογιάκο (μας)

 

 

Documento Newsletter