Βάζει ψηλά τον πήχη ο Σκρέκας εάν η Μόσχα διακόψει το φυσικό αέριο: «Η Ελλάδα ανάμεσα στις 3 χώρες με το μικρότερο ρίσκο»

Βάζει ψηλά τον πήχη ο Σκρέκας εάν η Μόσχα διακόψει το φυσικό αέριο: «Η Ελλάδα ανάμεσα στις 3 χώρες με το μικρότερο ρίσκο»

«Η χώρα μας είναι μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών κρατών που αντιμετωπίζουν το μικρότερο ρίσκο σε περίπτωσης πλήρους αποκοπής της ροής φυσικού αερίου» δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τοποθετώντας πολύ ψηλά τον πήχη για το ενδεχόμενο που η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Ο Κώστας Σκρέκας υποστήριξε πως η Γερμανία είναι ένα βήμα πριν να προχωρήσει στη διακοπτόμενη παροχή φυσικού αερίου, ενώ Γαλλία και Βρετανία προετοιμάζουν την αναδιάρθρωση των ενεργειακών τους συστημάτων. «Δυστυχώς, υπάρχει έντονη απειλή. Εάν έχουμε πλήρη αποκοπή των ροών φυσικού αερίου, τότε αυτό θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις ήδη εκρηκτικές τιμές που έχουν φτάσει τα 153 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα φυσικού αερίου» είπε.

Κατέστησε δε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας «ζήτημα εθνικής σημασίας», ζητώντας το θέμα αυτό να μείνει εκτός της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Ο υπουργός δεν παρέλειψε να επαινέσει την κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης προς τους πολίτες με φόντο την ενεργειακή κρίση. «Η κυβέρνηση έχει ήδη κινηθεί αποφασιστικά για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Έχουμε προχωρήσει με βάση δύο άξονες. Καταρχήν, στηρίζουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι στις εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών ενέργειας» ανέφερε εισαγωγικά και συνέχισε λέγοντας:

«Θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα μέσω επιδοτήσεων που βάζουν πλαφόν και απορροφούν περίπου το 80% της αύξησης μέσα από νέο μηχανισμό. Δεν λέμε ότι λύνουμε το πρόβλημα, αλλά απορροφούμε σε μεγάλο βαθμό την αύξηση. Και δεύτερον, προχωρούμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις για να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στην ελληνική κοινωνία».

Σε σχέση με τη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στο ΥΠΕΝ, ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής πως επικαιροποιήθηκαν τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση πλήρους αποκοπής φυσικού αερίου. Τα μέτρα αντιμετώπισης αφορούν τον διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας του σταθμού της Ρεβυθούσας, τη δυνατότητα των τεσσάρων εργοστασίων φυσικού αερίου να χρησιμοποιήσουν Diesel, την αυξημένη παραγωγή λιγνιτικών εργοστασίων και την εισαγωγή στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας της νέας λιγνιστικής μονάδας στη Πτολεμαΐδα. Μάλιστα, επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα μπορεί «προσωρινά να αποθηκεύσει στρατηγικά αποθέματα σε υπόγειες δεξαμενές της Ιταλίας».

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών κρατών που αντιμετωπίζουν το μικρότερο ρίσκο σε περίπτωση πλήρους αποκοπής της ροής φυσικού αερίου, γεγονός που μένει να αποδειχτεί εάν αυτό το δυσμενές σενάριο επιβεβαιωθεί.

Documento Newsletter