Εκτενές ρεπορτάζ για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα δημοσίευσε την Παρασκευή η Deutsche Welle φιλοξενώντας εκτενείς δηλώσεις του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη, υπενθυμίζοντας στο διεθνές κοινό τη μεγάλη συνεισφορά της ερευνητικής εφημερίδας στην αποκάλυψη του σκανδάλου.
Ο δημοσιογράφος της DW Florian Schmitz με αναφορές στις πρόσφατες εξελίξεις με τις καθυστερημένες έρευνες στα γραφεία της Intellexa. «”Βρήκαν τρεις σπασμένες καρέκλες και ένα σπασμένο τραπέζι”, λέει ο Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης της ελληνικής εφημερίδας Documento, που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, και γελάει. Δεν μπορεί να καταπιέσει έναν ελαφρώς κυνικό τόνο. Παρά τις σαφείς υποψίες, η εισαγγελία μόλις τώρα ανέλαβε δράση και έκανε έρευνα στα γραφεία της ισραηλινής εταιρείας Intellexa στην Αθήνα», αναφέρει η DW.
«”Ξεκίνησαν αυτή την έρευνα εννέα μήνες αφότου το θέμα της Intellexa ήρθε στο φως. Φυσικά δεν βρήκαν τίποτα.” Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για τον Βαξεβάνη. Σχεδόν κανένας στον κρατικό μηχανισμό ενδιαφέρεται να φτάσει στο βάθος του κλιμακούμενου σκανδάλου των υποκλοπών», τονίζει η DW.
Μετά τις πρώτες αναφορές για την παράνομη παρακολούθηση του ερευνητή δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και την παρακολούθηση του επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΠΑΣΟΚ από την ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ με εντολή του πρωθυπουργού, ο Βαξεβάνης και η ερευνητική του ομάδα είχαν φέρει στο φως νέα περιστατικά μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Δημοσίευσαν μια λίστα με 33 ονόματα που είχαν παρακολουθηθεί χρησιμοποιώντας το λογισμικό παράνομης υποκλοπής. Ανάμεσά τους ηγετικά μέλη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργάδης, αλλά και ο μεγιστάνας των ΜΜΕ και ναυπηγός Ευάγγελος Μαρινάκης και ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
H εφημερίδα συνεχίζει με αναφορές στις λίστες που δημοσίευσε το Documento.
«Στο μεταξύ, το Documento διεύρυνε τη λίστα. Επηρεάζονται βουλευτές, ιδιοκτήτες γνωστών μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και άτομα από το περιβάλλον των υποκλαπόμενων. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν πρόκειται μόνο για αντίπαλους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εντός ή εκτός κόμματος , αλλά και έμπιστους. “Πρόκειται για εκατοντάδες”, απαντά ο Βαξεβάνης όταν ρωτήθηκε πόσοι άνθρωποι επηρεάζονται. Υποψιάζεται ότι η κυβέρνηση έχει συλλέξει πληροφορίες για αυτούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους εκβιάσουν. Ως εκ τούτου, πολλοί δεν θα σχολίαζαν επίσημα, ακόμα κι αν τα κινητά τους τηλέφωνα είχαν μολυνθεί από το Predator”.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη γραμμή άμυνας της κυβέρνηση, που συμπεριλαμβάνει «στοχευμένες επιθέσεις σε επικριτές», καθώς και επιχειρήσεις… αποπροσανατολισμού, σύμφωνα με την DW.
Αν και το σκάνδαλο στην Ελλάδα έχει λάβει κάποια δημοσιότητα, δεν υπήρξε καμία κατακραυγή. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει στο κοινό την εντύπωση ότι δεν πρόκειται για σοβαρό θέμα», είπε ο Βαξεβάνης στη DW. Στο λεγόμενο Μαξίμου, την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, εδώ και τρία χρόνια εργάζεται ομάδα επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας «βρώμικες και συνάμα γνωστές» τεχνικές. Μόλις δημοσιεύεται έρευνα που φέρνει στο φως σοβαρές καταχρήσεις από την κυβέρνηση, διαδίδονται ειδήσεις για να επιστήσουν την προσοχή σε θέματα όπως η δημόσια ασφάλεια ή η συνεχιζόμενη διαμάχη με τη γειτονική Τουρκία.
Το κεφάλαιο για τον Κώστα Βαξεβάνη και το Documento κλείνει με την παρακάτω αναφορά:
«Οι δημοσιογράφοι θα απαξιώνονταν δημόσια, σύμφωνα με τον Βαξεβάνη: “Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι οι αποκαλύψεις αφορούν ίντριγκα. Όταν αποκαλύψαμε το σκάνδαλο Novartis, διέδωσαν στα ΜΜΕ ότι δεν ήταν ένα σκάνδαλο αλλά η κακομαθημένη έρευνα κάποιου δημοσιογράφου, που πηγάζει από την αντιπολίτευση”. Ο Βαξεβάνης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημοσίευση του σκανδάλου Novartis , το οποίο αποκάλυψε σκοτεινές συμφωνίες μεταξύ ανώτερων ελλήνων πολιτικών και της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας».
Πηγή: koutipandoras.gr