Βατικανό: Τα άγνωστα πραξικοπήματα «δεξιών» καρδιναλίων εναντίον του «κομμουνιστή πάπα» Φραγκίσκου

Στην Αγία Έδρα ο κανόνας για τα πραξικοπήματα παραμένει πάντα ο ίδιος εδώ και πολλούς αιώνες. Ο Ποντίφικας που για κάποιον λόγο είναι δυσάρεστος ανατρέπεται όταν οι πραξικοπηματίες καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση στο καθημερινό περιβάλλον του και μπορούν να ελέγχουν από κοντά τα τρόφιμα, τα ποτά και τα φάρμακα που καταναλώνει καθημερινά. Μπορεί να σας φανεί απαρχαιωμένο σύστημα αλλά αν έχετε την τύχη να συζητήσετε για τον θάνατο των τελευταίων δέκα Παπών και για τη διαδικασία αντικατάστασης τους με κάποιον που παρακολουθεί από κοντά τα συμβάντα του Βατικανού, όπως επί παραδείγματι έναν «βατικανιστή», δηλαδή έναν δημοσιογράφο που καλύπτει την Αγία Έδρα, τότε λοιπόν θα ανακαλύψετε ότι και για κάποιους θανάτους υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για την εκλογή του διαδόχου κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές, πολλές αληθοφανείς, άλλες εντελώς αβάσιμες. Συμβαίνει όμως πως όταν περάσουν τα χρόνια και ο μόλις εκλεγείς ποντίφικας αρχίσει το ταξίδι του για τον Παράδεισο, πολλοί από τους υποστηρικτές του που είχαν δραστηριοποιηθεί για την εκλογή του να ανοίξουν τα στοματάκια τους και πίνοντας κάτι και τρώγοντας δυο μεζέδες να αφηγηθούν από την αρχή μέχρι το τέλος το πώς το «κόμμα» τους επέβαλε τον μακαρίτη ως μέγα άρχοντα της Αγίας Έδρας. Με τη σιγουριά ότι η παρέα θα κρατήσει την ιστορία για τον εαυτό της.

Απόπειρα με… άρθρα του Δικαίου 

Στα τέλη Ιουλίου όμως ο ιταλικός Τύπος δημοσίευσε μια άλλη ιστορία περί πραξικοπήματος. Μια ιστορία πιο σύγχρονη που δεν προβλέπει τη βίαιη αντικατάσταση του Πάπα από τους πραξικοπηματίες. Η επίσημη ανακοίνωση της Κουρίας αναφέρει πως επρόκειτο για μια «ομάδα εξαιρετικά νευρικών καρδιναλίων» οι οποίοι αποφάσισαν «να εκπαραθυρώσουν τον Ποντίφικα κι Επίσκοπο Ρώμης για λόγους αιφνίδιας αδυναμίας». Οι πραξικοπηματίες επικαλούνταν «το άρθρο 412 του Κώδικα Κανονικού Δικαίου που λέει ότι «η Επισκοπική Έδρα θεωρείται κενή όταν για λόγους αιχμαλωσίας, εξορίας ή ανικανότητας ο Επίσκοπος δεν μπορεί να ασκήσει την ποιμενική του αποστολή στην επισκοπή του ούτε να επικοινωνήσει μέσω επιστολών με τους πιστούς της».

Όπως διαπιστώνει κανείς, οι πραξικοπηματίες αποπειράθηκαν να εφαρμόσουν και στον Ποντίφικα ένα άρθρο που αφορά τους Επισκόπους χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα το γεγονός πως είναι ταυτόχρονα κι Επίσκοπος Ρώμης, ήταν το σχόλιο των εκπροσώπων της Καθολικής Εκκλησίας. Μέγα λάθος, σχολίασαν, καθώς για την Αγία Έδρα της Ρώμης ισχύει εντελώς διαφορετικός Κώδικας που θεωρεί κενή τη έδρα του Ποντίφικα μόνον εάν ο ίδιος «δεν είναι σε θέση να κατανοήσει και να αποφασίσει» δηλαδή βρίσκεται σε «κατάσταση πλήρους αδυναμίας». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βατικανού «Osservatore Romano» οι πραξικοπηματίες επικαλέστηκαν ακριβώς μια τέτοια κατάσταση αναφέροντας μια χυδαιότατη λέξη για την ομοφυλοφιλία που χρησιμοποίησε πριν από πολλές εβδομάδες ο Πάπας Φραγκίσκος αναφερόμενος στην Εκκλησιαστική Σχολή του Βατικανού. Αργότερα ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για τη λέξη που είχε ακούσει στους διαδρόμους Αγίας έδρας κι επικαλέστηκε για τη χρήση της την ελλιπή γνώση της ιταλικής γλώσσας.

Σαν «σχισματικοί» οι υπόδικοι στο δικαστήριο

Τη στιγμή που οι αρχές του Βατικανού παρέπεμψαν τους πραξικοπηματίες στο Δικαστήριο για το Δόγμα της Πίστεως (το πρώην Sant’Ufficio ή Santa Inquisizione, πασίγνωστο για την εγκληματική καταστολή των Προτεσταντών και κάθε είδους «σχισματικού») δεν παραμέλησαν να υπενθυμίσουν πως «ο Ποντίφικας ως διάδοχος του Αγίου Πέτρου είναι βικάριος του Ιησού Χριστού και αυτά τα αξιώματα είναι από θεολογική άποψη προσφορά του Αγίου Πνεύματος, το οποίο επικαλείται όταν συνέρχεται το κονκλάβιο. «Χάρη σε αυτό το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας ο Ποντίφικας της Ρώμης έχει το χάρισμα του αλάθητου», καταλήγει η ανακοίνωση της Καθολικής Εκκλησίας. Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι πραξικοπηματίες βεβαίως καθαιρέθηκαν από τα εκκλησιαστικά αξιώματα τους με την κατηγορία πως «εξέφρασαν διαβολική θέληση να προκαλέσουν σοβαρό σκάνδαλο και σύγχυση στους πιστούς με εμφανή πρόθεση να εκδιώξουν τον Πάπα Φραγκίσκο και να επιβάλουν δόγμα και τελετουργικό που βασίζονται σε σκοτεινό συντηρητισμό». Με άλλα λόγια οι υπόδικοι θα δικαστούν στο Δικαστήριο για το Δόγμα της Πίστεως για το έγκλημα του «σχίσματος», το οποίο ορίζεται ως «άρνηση να υπακούσουν στον Ανώτατο Ποντίφικα».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο στα τέλη Ιουνίου απέτυχε η προσπάθεια της δεξιάς του Βατικανού να αντικαταστήσει τον «κομμουνιστή Αργεντινό Πάπα» με κάποιον πολύ πιο συντηρητικό. 

Ο αρχιεπίσκοπος της συνωμοσιολογίας

Η δεξιά πτέρυγα της Καθολικής Εκκλησίας δεν σταμάτησε όμως τις προσπάθειες της να διώξει από τον θρόνο του Αγίου Πέτρου τον Πάπα Φραγκίσκο. Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος τη σκυτάλη ανέλαβε αυτοπροσώπως ένας παλιός εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας της Καθολικής Εκκλησίας. Είναι αρχιεπίσκοπος, ονομάζεται Κάρλο Μαρία Βιγκανό, ήταν στενός συνεργάτης του Πολωνού Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ και έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό κατά την περίοδο της επιδημίας Covid-19, όταν ο Βιγκανό ήταν ο μόνος εκκλησιαστικός ιεράρχης ο οποίος βγήκε δημόσια να υποστηρίξει τη συνωμοσιολογία της ιταλικής άκρας δεξιάς εναντίον των εμβολίων. Παράλληλα ο αρχιεπίσκοπος δεν έχανε ευκαιρία να επιτίθεται στον Ποντίφικα για τη χριστιανική στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, για την αποδοχή των καθολικών ομοφυλόφιλων και για όλα τα ανοίγματα του Πάπα Φραγκίσκου προς τους πιστούς. Ο Βιγκανό δεν περιοριζόταν βέβαια στο να εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του (επιτρεπόμενο στην Καθολική Εκκλησία) αλλά είχε φροντίσει να τροφοδοτεί τους ακροδεξιούς κυνηγούς της σκανδαλολογίας κλέβοντας ντοκουμέντα από το γραφείο του προηγούμενου Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ΄ για να τα δώσει σε φίλους δημοσιογράφους πολύ κακής ποιότητας. Έγιναν έτσι γνωστά τα οικονομικά προβλήματα της τράπεζας του Βατικανού καθώς και κάποιες εντάσεις στην Ελβετική Φρουρά. Ειδήσεις σε επίπεδο κουτσομπολιού χρήσιμες μόνο στην προσπάθεια του αρχιεπισκόπου να δώσει μια κακή εικόνα της Αγίας Έδρας. 

Η σχέση με τις ΗΠΑ του υπερσυντηρητισμού

Ο Βιγκανό υπήρξε και «Αποστολικός Νούντσιος» (Πρεσβευτής) της Αγίας Έδρας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί γνώρισε τον καρδινάλιο Θίοντορ ΜακΚάρικ Αρχιεπίσκοπο στην Ουάσινγκτον κατηγορούμενο για πολλαπλές πράξεις σεξουαλικής βίας. Προσπάθησε να συγκαλύψει τον αμερικανό φίλο του μαζί με πολλούς Αμερικανούς επισκόπους που έχουν τις ίδιες με τον Βιγκανό υπερσυντηρητικές θέσεις. Το 2018 δημοσίευσε στον ιταλικό Τύπο μια επιστολή στην οποία κατηγορεί τον Πάπα για όλα τα αμαρτήματα της Καθολικής Εκκλησίας ανά τον κόσμο και ζητά την παραίτηση του. Αργότερα ο Βιγκανό περιφερόταν από εκκλησία σε εκκλησία για να διακηρύξει πως η έδρα του επισκόπου της Ρώμης παραμένει «άδεια» και αναμένει να καλυφθεί, ενδεχομένως από κάποιον φίλο του.

Παρόλο που δεν έγιναν γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τις σχέσεις της ομάδας του πραξικοπήματος με τον Βιγκανό θεωρείται βέβαιο ότι ο αρχιεπίσκοπος συνεργαζόταν μαζί τους ελπίζοντας ενδεχομένως να γίνει Πάπας μετά το πραξικόπημα. Δεν πρόλαβε όμως ούτε κι εκείνος. Λίγες εβδομάδες μετά τη δίκη των πραξικοπηματιών ήρθε και η ώρα του Βιγκανό να εμφανιστεί στο Δικαστήριο του Δόγματος της Πίστης, με την ίδια κατηγορία: σχίσμα. Την απόφαση έλαβαν οι επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας καθώς ο Βιγκανό είχε αρχίσει να συγκεντρώνει χρήματα για να μετατρέψει το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην Παλαντζάνα, λίγο έξω από τη Ρώμη, σε Collegium Traditionis, δηλαδή ένα κέντρο υπεράσπισης και διάδοσης του χριστιανικού συντηρητισμού. Ο Πάπας θέλησε να επέμβει χωρίς χρονοτριβή και τελικά ο αρχιεπίσκοπος καθαιρέθηκε κι εκδιώχτηκε από την Καθολική Εκκλησία όχι μόνον ως επίσκοπος αλλά και ως πιστός. Τώρα ο ίδιος αναζητά μια νέα στέγη που ίσως του προσφέρουν οι διάδοχοι του γάλλου πρώην αρχιεπίσκοπου Μαρσέλ Λεφέβρ που εκδιώχτηκε από την Καθολική Εκκλησία το 1988 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ εξαιτίας των υπερσυντηρητικών θέσεων του. Ο Λεφέβρ απεβίωσε και τώρα η Αδελφότητα Άγιος Πίος Ι΄, που ίδρυσε ο ίδιος μετά την αποπομπή του, εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στο χώρο της γαλλικής άκρας δεξιάς. Ο ίδιος ο Βιγκανό άφησε να εννοηθεί πως θα ιδρύσει δική του καθολική Εκκλησία. Ό,τι και να γίνει αξίζει να παρακολουθήσουμε τις εσωτερικές διαμάχες στο Βατικανό καθώς ο μέχρι χθες άγνωστος και κατασυκοφαντημένος Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε μέχρι τώρα να αποκρούσει δύο προσπάθειες ανατροπής ή ενδεχομένως και δολοφονίας του.

Διαβάστε επίσης:

Προκλητικό σχόλιο του Κάιλ Γκας σε συναυλία: «Μην αστοχήσετε στον Τραμπ την επόμενη φορά» (Video)

Μέτρα – «ασπιρίνες» από τον Μητσοτάκη για την ενεργειακή ακρίβεια ενώ οι τιμές καλπάζουν

Καιρός: «Καμίνι» η χώρα για 48 ώρες – Θα φτάσει τους 43 βαθμούς το θερμόμετρο

Παράνομο εξεταστήριο στο προεδρικό γραφείο του Εξαδάκτυλου – Ο εκλεκτός του Μητσοτάκη καταπατά νομιμότητα, ηθική και ιατρική δεοντολογία

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: «Τα οικονομικά μας ήταν πάντα διάφανα» – Επανεξετάζονται όλα τα έξοδα

«Έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ από το 2013» – Τι έλεγε η Φώφη Γενημματά για την Άννα Διαμαντοπούλου