Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αποδοκίμασε τις υμνητικές τοποθετήσεις της στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κατάρ σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα, τη ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τις 6.500 οι νεκροί εργάτες κατά την κατασκευή έργων του Μουντιάλ. Για μια ακόμα φορά, στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί δυσφορία για την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή που κατ’ εξακολούθηση επιλέγει να ακολουθεί διαφορετική γραμμή από την επίσημη του κόμματός της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης «άδειασε» την Εύα Καϊλή, όταν ρωτήθηκε το βράδυ της Τρίτης σε συνέντευξή του (Blue Sky TV) , σημειώνοντας ότι δεν απηχούν αυτές οι απόψεις τη θέση του ΠΑΣΟΚ και των ευρωσοσιαλιστών, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα υπάρξει ψήφισμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τα ζητήματα καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων με επίκεντρο το Μουντιάλ στο Κατάρ, που έχει πάρει ήδη το προσωνύμιο ως «αιματοβαμμένο Μουντιάλ».
Η Εύα Καϊλή, σε ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο με αφορμή επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ως αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Κατάρ, αναφέρθηκε διθυραμβικά για τη χώρα αυτή, σημειώνοντας ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Μάλιστα, σημείωσε ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, επικαλούμενη στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) για την κατάργηση στο Κατάρ νόμου που ουσιαστικά επέτρεπε το δουλεμπόριο ξένων εργατών από εταιρείες. Η Εύα Καϊλή επαίνεσε το μεταρρυθμιστικό έργο του Κατάρ και ανέπτυξε τα βήματα που έγιναν στην προσπάθεια να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της αραβικής χώρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκφράζει απόψεις που τη φέρνουν σε αντιπαράθεση με την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών, ενώ την οδηγούν πιο κοντά στις θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έχει υπό την σκέπη της κόμματα της δεξιάς στην ΕΕ.
Οι διαφοροποιήσεις της δεν περνούν απαρατήρητες από τη Χαριλάου Τρικούπη. Όπως είχε γράψει το Documento τον Οκτώβριο, στο «μικροσκόπιο» του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται τόσο η ψήφος της υπέρ αξιωματούχου που στήριζε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και, νωρίτερα, ο τρόπος με τον οποίο υποβάθμισε το ζήτημα της παρακολούθησης και της απόπειρας παγίδευσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται μπροστά μια τοποθέτησή της που προκαλεί αντιδράσεις μια και πρόκειται για ζήτημα με κοινωνικές διαστάσεις, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκμετάλλευση εργαζομένων.