Βατερλώ της διπλωματίας Μαξίμου στο Λονδίνο

Η αλήθεια είναι πως ό,τι πιάσει γίνεται κάρβουνο, εκτός από εκείνα που δίνει στους λίγους και εκλεκτούς που διατηρούν τη λάμψη της εύνοιας και του χρήματος.

Παρά την προσπάθεια της προπαγάνδας να βρει «οφέλη» από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο με αιχμή τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οφέλη βρίσκονται μόνον στη βρετανική πλευρά.

Κατόρθωσε να ενώσει Συντηρητικούς και Εργατικούς στην άρνηση αλλαγής του νόμου για τα γλυπτά.

Το «όχι» του Ρίσι Σούνακ, πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, ακολουθήθηκε από την αποκάλυψη του ηγέτη των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ και την άρνησή του να αλλάξει το νόμο των γλυπτών.

Τελικά στη Βουλή των Κοινοτήτων ήταν μια απλή μάχη των δύο μεγάλων κομμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στο πλαίσιο μια διαρκούς προεκλογικής διαμάχης ενόψει μάλιστα και των εκλογών σε ενάμισι χρόνο όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί προηγούνται κατά πολύ.

Διπλωματικό ατόπημα ήταν αλλά όχι διάσταση ουσίας μεταξύ των δύο κομμάτων.

Άλλο ένα φάουλ της ελληνικής διπλωματίας να εκθέσει ένα ζήτημα, να παραπατήσει και να πέσει πάνω σε μια προεκλογική διαμάχη όπου τα κόμματα εμφανίζονται πιο άκαμπτα. Φάουλ ουσιαστικό για έναν σχεδιασμό ενός «άριστου» επιτελείου!

Αποκαλυπτική ήταν και η έκφραση του Ρίσι Σούνακ όταν χαρακτήρισε τη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο που με απλά λόγια είπε πως πήγε για μια συνάντηση φιγούρας «but rather to grandstand» είπε. Ακόμα χειρότερα όταν λέγεται αυτό για πρωθυπουργό σύμμαχης χώρας. Κάτι που δείχνει σοβαρή ενόχληση.

Απορία προκαλεί και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη διαψεύδοντας ότι ήταν εκτός ατζέντας το ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μα ο Σούνακ δεν είπε αυτό. Με απλά λόγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε το ότι υπήρχε συμφωνία να μην αναφερθεί στα γλυπτά δημοσίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τη συνάντησή τους. Ο Σούνακ το είπε καθαρά στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι υπήρχε συγκεκριμένη συμφωνία που δεν έγινε σεβαστή.

Κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και μετά στην απάντηση στις δηλώσεις Σούνακ στη Βουλή των Κοινοτήτων, το Μέγαρο Μαξίμου έκλεισε αμήχανα και βιαστικά το θέμα.

Κάποιος είχε κάνει φάουλ, κάποιος ενδεχομένως έδειξε υπερβολική υπεροψία και αλαζονεία που ενόχλησε τους…. οικοδεσπότες. Κάποιοι πλέον προσπαθούν να αποφύγουν στη συμφωνία. Πέραν του ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για τις μυστικές συνεννοήσεις που προηγήθηκαν τόσο με τη Βρετανική Κυβέρνησης όσο και με το Βρετανικό Μουσείο.

«Common sense» όμως στη Διπλωματία είναι να τηρείς ορισμένο πρωτόκολλο και ορισμένες δεσμεύσεις.

Πήγαν προφανώς απροετοίμαστε, με λάθος στοιχεία, έκαναν λάθος εκτιμήσεις, είχαν λάθος πληροφόρηση και έβαλαν δύο αυτογκόλ.

Αλλά για τον ελεγχόμενο Τύπο της χώρας η κυβέρνηση πέτυχε να κάνει γνωστό το θέμα των γλυπτών σε όλο τον κόσμο.

Τελικά το μόνο που έκαναν εκεί –αν ισχύουν οι πληροφορίες- είναι να μιλήσει σε επιχειρηματίες και να συζητήσουν την ανακαίνιση του πρώην βασιλικού Ανακτόρου του Τατοΐου με τον βασιλιά Κάρολο.

Ας ευχηθούμε πως το τελευταίο να μην μας απασχολήσει αρνητικά στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Rolling Stone για Κίσιντζερ: «Πέθανε τελικά ο εγκληματίας πολέμου και αγαπημένος της κυρίαρχης τάξης»

Γάζα: Συμφωνία στο «παρά πέντε» για 24ωρη παράταση της εκεχειρίας

Νέα 48ωρη απεργία στα Ταξί ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο – Πότε τραβούν χειρόφρενο