Εχοντας στις βαλίτσες του άλλη μία αρνητική κατάταξη της Ελλάδας στην ελευθερία του Τύπου ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ελπίζοντας να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει εναντίον του και διεθνώς. Ωστόσο το εγχείρημα αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο ανέμενε. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρέθηκε πάλι στους ουραγούς της Ευρώπης, αυτήν τη φορά στην πρώτη πλήρη κατάταξη που κατήρτισε ο οργανισμός Center for Media Pluralism and Media Freedom (MPMF).
Συγκεκριμένα, στην έρευνα «Media Pluralism Monitor 2022», την οποίο διεξάγει τα τελευταία χρόνια ο οργανισμός, φέτος κρίθηκε απαραίτητο να συμπεριληφθεί και μια συνολική κατάταξη των χωρών με βάση τα χαρακτηριστικά τους σε ό,τι αφορά τον πλουραλισμό της αγοράς των ΜΜΕ σε κάθε χώρα, τη θεσμική προστασία που απολαμβάνουν, την πολιτική ανεξαρτησία και την κοινωνική συμπερίληψη μειονοτήτων. Στην τελική κατάταξη ρίσκου η χώρα μας τερμάτισε στην 25η θέση ανάμεσα σε 32 χώρες της Ευρώπης με βαθμό ρίσκου στο 64%.
Αρνητική εικόνα των ΜΜΕ
Η απόδοση της Ελλάδας, όπως μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί, ήταν δραματική. Σε ό,τι αφορά την επιμέρους αναφορά σχετικά με τον πλουραλισμό των ΜΜΕ στην Ελλάδα, την οποία έχει επιμεληθεί η ερευνήτρια Λαμπρινή Παπαδοπούλου, η χώρα έχει βαθμό 72% στην κλίμακα ρίσκου.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έχει καταγράψει αρνητικότατα αποτελέσματα σε αυτό το επίπεδο, καθώς ο κίνδυνος για τη συγκεντροποίηση και τον ανταγωνισμό στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγγίζει το 88%, ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των ΜΜΕ φτάνει το 74%, ενώ η επιρροή των ιδιοκτητών των ΜΜΕ και των εμπορικών υποχρεώσεων στο περιεχόμενο των συντακτών φτάνει το 83%.
Στον δείκτη πολιτικής ανεξαρτησίας των ΜΜΕ η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα από το κόκκινο, με βαθμό κινδύνου 66%, ενώ οι αρνητικές αξιολογήσεις σε ό,τι αφορά την αυτονομία των συντακτών αγγίζουν το εξωπραγματικό 97%.
Το στραπάτσο ενός «ηγέτη»
Ολα αυτά τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία από την έρευνα του MPMF και της Λ. Παπαδοπούλου δημοσιεύτηκαν λίγες ημέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η οποία εξελίχθηκε σε πραγματικό βατερλό για τον ίδιο.
Στην προσπάθειά του να αλλάξει το βαρύ κλίμα που υπήρχε εναντίον του στην Ελλάδα μετά την πανηγυρική αθώωση των δημοσιογράφων αλλά και την πλήρη ανατροπή του κυβερνητικού αφηγήματος περί «σκευωρίας Novartis», ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε να φορέσει το διεθνές «ηγετικό» του προσωπείο.
Μόνο που δεν περίμενε ότι στο Στρασβούργο τον περίμενε… στραπάτσο. Μίλησε σε άδεια αίθουσα, δέχτηκε κριτική σχεδόν από όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό τού έγινε σφοδρή επίθεση από την ομάδα του φίλου του Εμανουέλ Μακρόν, με τον ίδιο να απαντά με μια κακοστημένη παράσταση που θύμισε περισσότερο Ορμπάν.
Πολιτικό ξύλο στην ολομέλεια
Ο Κυρ. Μητσοτάκης μπήκε με αέρα νικητή στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και βγήκε ηττημένος.
Το ιδιότυπο «μποϊκοτάζ» της ομιλίας του από ευρωβουλευτές όλων των παρατάξεων οδήγησε στο κωμικό φαινόμενο ο πρωθυπουργός μιας χώρας να μιλά σε άδεια έδρανα, ενώ οι λίγοι βουλευτές που ήταν παρόντες –πλην του «κολλητού» του Μάνφρεντ Βέμπερ– είχαν πάει για να τους δοθεί η ευκαιρία να τον φέρουν προ των ευθυνών του για θέματα όπως τα pushbacks και η ελευθερία του Τύπου.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, ο αντιπρόεδρος της ομάδας Renew Europe που δημιούργησε ο Μακρόν –και στην οποία κατέφυγε ο Γιώργος Κύρτσος αφού εκδιώχτηκε από τη ΝΔ και το ΕΛΚ– Μαλίκ Αζμανί δήλωσε απευθυνόμενος ευθέως στον Κυρ. Μητσοτάκη: «Δεν χρειάζεται να δούμε άλλον Ευρωπαίο ηγέτη ο οποίος θα καταπατά την ελευθεροτυπία. Οπως έλεγε ο Σωκράτης, ο αποτυχημένος χρησιμοποιεί τη διαστρέβλωση όταν σταματά η συζήτηση. Δεν πρέπει να ακολουθήσετε την καταστροφική πορεία κάποιων άλλων μελών της πολιτικής σας οικογένειας. Να το σταματήσετε τώρα».
Η απάντηση του πρωθυπουργού υπήρξε… κωμική. Σηκώνοντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Αυγή», ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι εφόσον κυκλοφορούν καθημερινά εφημερίδες που τον αποκαλούν «ψεύτη» και «συκοφάντη» η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι… αυταπόδεικτη.
Βεβαίως, ξέχασε να εξηγήσει ότι είχε προσπαθήσει να βάλει φυλακή τον εκδότη της μίας από τις δύο εφημερίδες που εμφάνισε, ενώ τον είχε αποκαλέσει «υπόκοσμο» και «συμμορία» μαζί με τους Βαξεβάνη, Παπαδάκου και Τάρκα από βήματος Βουλής.
Επιτέθηκε σε δημοσιογράφο
Οσα έγιναν στην ολομέλεια φαίνεται ότι προκάλεσαν ιδιαίτερο εκνευρισμό στον Κυρ. Μητσοτάκη. Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνουμε από το γεγονός ότι λίγο μετά την επεισοδιακή ομιλία του ο πρωθυπουργός έχασε πλήρως την ψυχραιμία του μπροστά σε πολλούς μάρτυρες όταν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον δημοσιογράφο του Euractiv και ανταποκριτή του Mega Σαράντη Μιχαλόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δημοσιογράφος έθεσε ένα σοβαρό ερώτημα στον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος: «Γράψατε ψέματα. Η Βεστάγκερ δεν μου είπε τίποτε τέτοιο. Οταν κάνετε ρεπορτάζ να μας ρωτάτε κι εμάς». Ο συντάκτης του Euractiv ψύχραιμος ρώτησε εάν αυτά αποτελούν επίσημη διάψευση του επίμαχου ρεπορτάζ. «Ναι, και είναι on the record» απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης και επέμεινε: «Γενικά γράφετε σαχλαμάρες». «Με προσβάλλετε, κ. πρωθυπουργέ» απάντησε ψύχραιμα ο δημοσιογράφος, για να λάβει την απαράδεκτη απάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη «Δεν πειράζει, θα το αντέξετε».
Το σχόλιό μας; Καταπληκτική ποιότητα ελευθερίας του Τύπου…