Βατερλό Μητσοτάκη με την καθημερινότητα – Η υγεία και η αποτυχία αντιμετώπισης της ακρίβειας και της κοινωνικής ανασφάλειας προκαλούν πανικό στο Μαξίμου

Βατερλό Μητσοτάκη με την καθημερινότητα – Η υγεία και η αποτυχία αντιμετώπισης της ακρίβειας και της κοινωνικής ανασφάλειας προκαλούν πανικό στο Μαξίμου

Σε αποσύνθεση η κυβέρνηση – Η υγεία και η αποτυχία αντιμετώπισης της ακρίβειας και της κοινωνικής ανασφάλειας προκαλούν πανικό στο Μαξίμου

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρέθηκε στο Παρίσι για την τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, όμως τα πράγματα για τον πρωθυπουργό είναι στο χειρότερο σημείο από το 2019 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, καθώς η κατάρρευση του ΕΣΥ, η τεράστια ακρίβεια και η διευρυμένη ανασφάλεια σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής ζωής ψαλιδίζουν την κοινωνική απήχηση της ήδη πληγωμένης από τις ευρωεκλογές κυβέρνησής του.

Ηδη το Μαξίμου προσπαθεί να διαχειριστεί τις εσωτερικές αντιθέσεις που οξύνονται, όπως την οργή των γιατρών προς τις επιλογές του Αδωνη Γεωργιάδη, μην μπορώντας να κρύψει τη μεγάλη αποδυνάμωση του πρωθυπουργού. Ετσι αφού απέσυρε την πρότασή του για την προεδρία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής λόγω αντιδράσεων επτά «γαλάζιων» βουλευτών, ο Κυρ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι σύρεται στις επιταγές της σαμαρικής πτέρυγας και στον «ανασχηματισμό» των γενικών γραμματέων που είναι επί θύραις.

Οργή για τον Αδωνη

Τις τελευταίες μέρες είναι πιο καθαρό από ποτέ ότι επί της κυβέρνησης Μητσοτάκη το ΕΣΥ είναι υπό κατάρρευση, με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλη ανησυχία σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς ο υπουργός Υγείας φαίνεται να μην έχει κανένα πολιτικό σχέδιο αντιμετώπισης των μεγάλων κενών και των ελλείψεων στα νοσοκομεία, αντιθέτως οι κινήσεις του δείχνουν πανικό κι έχουν προκαλέσει αναταραχή και οργή στους ιδιώτες γιατρούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις απειλές Γεωργιάδη για την επίταξή τους, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την περασμένη Παρασκευή έως αύριο, Δευτέρα. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης σε μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της, την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Μετά την οριζόντια φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που «κόστισε εκλογικά», η μετωπική σύγκρουση με τους ιδιώτες γιατρούς απογοητεύει κοινωνικά και επαγγελματικά στρώματα που είχαν προνομιακή σχέση με τη «γαλάζια» παράταξη. Το τελευταίο έχει φέρει μεγάλο εκνευρισμό και σε δεκάδες «γαλάζιους» βουλευτές.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η ακρίβεια θερίζει τα νοικοκυριά και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας δίνουν αγώνα επιβίωσης για να βγει ο μήνας.

Αλλαγές στα υπουργεία

Στην «ατζέντα της καθημερινότητας» που θέλει να επιβάλει ο Κυρ. Μητσοτάκης για να μην εστιάζει ο φακός της δημοσιότητας στις οξυμένες εσωκομματικές αντιθέσεις, η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχη. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός προσπαθεί να περάσει ένα επικοινωνιακό «μήνυμα επανεκκίνησης» με τις αλλαγές στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που αναμένεται να ανακοινωθούν από μέρα σε μέρα. Την ευθύνη των αλλαγών και των προτάσεων ανέλαβαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης,ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Θανάσης Νέζης.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, για ακόμη μία φορά θα ακολουθήσει τις προτροπές της «εσωκομματικής σαμαρικής αντιπολίτευσης», καθώς στην τεταμένη συνεδρίαση της ΚΟ στις 26/6 δεκάδες βουλευτές είχαν κάνει λόγο για «αλαζονικές συμπεριφορές», ασκώντας παράλληλα κριτική επειδή αξιοποιούνται κυρίως στελέχη από το «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ». Ετσι αναμένεται αρκετά «γαλάζια» στελέχη να αναλάβουν γενικοί γραμματείς και να μειωθεί ο αριθμός των ΠΑΣΟΚογενών.

Εντός της ΝΔ συνεχίζονται οι συγκρούσεις για κυβερνητικές επιλογές, αλλά και οι αντιπαραθέσεις για την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος

Ταυτοτικές συγκρούσεις

Τη στιγμή που ο Κυρ. Μητσοτάκης γίνεται όμηρος καθημερινά των «γαλάζιων» ομαδοποιήσεων, συνεχίζονται οι συγκρούσεις για κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές (νόμος για την ισότητα στον πολιτικό γάμο) αλλά και οι αντιπαραθέσεις για την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο και το δημόσιο άδειασμα του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, όπως και της σαμαρικής πτέρυγας από τον Παύλο Μαρινάκη. Σε ερώτηση του Documento σχετικά με τις δηλώσεις Βορίδη για τα ομόφυλα ζευγάρια με τις οποίες σχολίασε τη συνέντευξη της προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου λέγοντας ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αφορά κανένα δικαίωμα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Είναι δεδομένο ότι δεν μπορείς να ζυγίζεις τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε να χωρίσεις τους πολίτες σε πολίτες πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας».

Πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στη Βουλή για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Εκανε λόγο για θεωρητικά δόγματα και χαρακτήρισε «παρωχημένες» τις ετικέτες της Δεξιάς, του κέντρου και της Αριστεράς.

Από ήττα σε ήττα μέχρι τη σύγκρουση για νέο πρόεδρο

Μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης στις δημόσιες παρεμβάσεις του να δείχνει ότι δεν αλλάζουν οι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Πλέον είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός που σύρεται από τις «γαλάζιες» ομαδοποιήσεις. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η σαμαρική πτέρυγα έχει «κάψει» όπως όλα δείχνουν την επανεκλογή της Κατ. Σακελλαροπούλου. Παράλληλα, με βέτο επτά «γαλάζιων» βουλευτών το Μαξίμου αναγκάστηκε να αποσύρει τη νομικό Κατερίνα Φουντεδάκη από πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Τώρα, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ο «ανασχηματισμός» των γενικών γραμματέων θα γίνει στη βάση της έντονης κριτικής από τους «διαφωνούντες» για τη μη αξιοποίηση «γαλάζιων» στελεχών. Η σύγκρουση θα κορυφωθεί όταν ανοίξει και επίσημα η συζήτηση για την επιλογή προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η σαμαρική πτέρυγα μιλάει σε κάθε τόνο για την ανάγκη να αναλάβει το ύπατο αξίωμα πρόσωπο από την «ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη». Από την άλλη ο πρωθυπουργός θέλει άτομο ευρύτερης αποδοχής.

Διαβάστε επίσης:




Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter