Βάσω Παπανδρέου: Μια ζωή ΠΑΣΟΚ

Βάσω Παπανδρέου: Μια ζωή ΠΑΣΟΚ

Στην Πασοκική μυθολογία ήταν η πολιτικός που πολλοί πίστευαν ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός. Δεν έγινε. Πάντως η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα Επίτροπος στην ΕΕ, το 1989 με μια πολιτική διαδρομή από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης που έχει αφήσει αποτύπωμα τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη, όσο και στη χώρα. Το όνομά της έχει συνδεθεί με τον Σημιτικό εκσυγχρονισμό και στις θητείες της στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε αποκτήσει το προσωνύμιο της σιδηράς υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, η Βάσω Παπανδρέου είχε συνδέσει τη ζωή της με το ΠΑΣΟΚ από τη δημιουργία του, ιδρυτικό μέλος του, και εκ των στελεχών που μετείχαν στο περίφημο Εκτελεστικό γραφείο του ΄74 υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Όσοι τη γνώρισαν περιγράφουν με στοιχεία δυναμικότητας και στο πλαίσιο πάντα της ρεάλ πολιτίκ την πλούσια πολιτική της διαδρομή, με εντάσεις στις σχέσεις της, και με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Άφησε το αποτύπωμά της στην πολιτική της χώρας, έχοντας ξεκινήσεις από τα Βαλιµίτικα Αιγίου της Αχαΐας όπου γεννήθηκε το 1944 και από το Λονδίνο που αρχές του 1970 όπου γνώρισε στελέχη του ΠΑΚ και επίσης τον Ανδρέα Παπανδρέου έως στη συνέχεια στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στις επαφές της με διεθνείς προσωπικότητας από την Ευρώπη και την Αμερική.

Είχε μετάσχει στη διαμόρφωση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στα πρώτα βήματά του, και στις αντιπαραθέσεις της εποχής προ του 1981, ενώ μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, έδωσε τα πρώτα δείγματα πολιτικής γραφής από τη θέση της επικεφαλής του ΕΟΜΕΧ για να της δοθούν επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και έκτοτε υπουργικοί θώκοι: υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρώτρια υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρώτρια υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004).

Οι σπουδές της στα οικονομικά ξεκίνησαν από την Αθήνα, Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών για να συνεχίσει στην Αγγλία όπου έκανε το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Reading. Έφτασε να γίνει διδάσκουσα στην Οξφόρδη, αλλά επέλεξε την πολιτική. Η θητεία της ως Κοινοτική Επίτροπος την έφερε σε αντιπαράθεση με τότε συντηρητικούς κύκλους, έδωσε έμφαση σε ζητήματα κοινωνικά και γι αυτό πολλοί στην Eυρώπη της εποχής την έβλεπαν σαν αντιθάτσερ, κάτι που δεν πέρασε πάντως στην Ελλάδα, στην μετέπειτα πολιτική της «ταυτότητα». Πάντως, λέγεται ότι η συμβολή της στη Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και η στάση της σε διάφορα ζητήματα με επιμονή έδωσαν αφορμή στον ξένο τύπο να την χαρακτηρίζει “Καρυάτιδα της Δημοκρατίας” και “Σιδηρά Κυρία”. Έβαλε τη σφραγίδα της σε αποφάσεις για την ισότητα των γυναικών, όπως ποσοστό συμμετοχής γυναικών στους εκλογικούς συνδυασμούς ή με τα Κέντρα εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ αργότερα ως συνέβαλε στην ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας και στην προετοιμασία των ολυμπιακών Αγώνων.

Η πορεία της είχε σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες αλλά η ανέλιξή της έδειξε ότι μόνο να καθυστερήσει μπορούσε όχι όμως να αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο. Πολλοί θεωρούν ότι η πάλαι ποτέ νεανική σχέση της με τον Ανδρέα Παπανδρέου αποτέλεσε ανασχετικό παράγοντα. Πάντως, η επιμονή της και οι φιλόδοξοι στόχοι αποτέλεσαν πάντα την κινητήριο δύναμή της. Επί Σημίτη ξεκίνησε μια πιο προωθητική πορεία της. Για κείνη την περίοδο ένα «θραύσμα», με μια συνοπτική εικόνα, δίνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος σε κείμενό του για τη Βάσω Παπανδρέου, στα ΝΕΑ με τίτλο «Η Αρχηγός των Ατάκτων».

«(…)Μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και πήρε αξιώµατα σε κυβερνήσεις Παπανδρέου ως υφυπουργός και εν συνεχεία αναπληρώτρια υπουργός Βιοµηχανίας. Στο τέλος ο Ανδρέας τής έβγαλε εισιτήριο για την Ευρώπη. Ήταν µαζί µε τον Κώστα Λαλιώτη, τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γιώργο Γεννηµατά τα µόνα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν άνεση στην επικοινωνία µε τον Ανδρέα. Και οι τρεις δημιουργούσαν γύρω της προστατευτικό κλοιό, όταν εσωκοµµατικές και άλλες ισορροπίες έστρεφαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ εναντίον της. Ένα βράδυ, πριν από τις εκλογές του 1993, ο Ακης της ανήγγειλε τηλεφωνικά την «απόφαση του προέδρου» να µη συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας για το οποίο είχε προετοιμαστεί. Έκανε ένα 48ωρο πένθος και πήγε ορµητικά στη Β’ Αθήνας, όπου πήρε τους περισσότερους σταυρούς που πήρε πολιτικός σε ολόκληρη την Ευρώπη – πάνω από 250.000(…)».

Τα τελευταία χρόνια είχε αποτραβηχτεί από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Η Βάσω Παπανδρέου, στις 17 Οκτωβρίου 2024 έφυγε από ζωή, ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια,  σε ηλικία 80 χρονών.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου

Ο Μητσοτάκης… απέφυγε Σαμαρά και Καραμανλή στέλνοντας στη θέση του Τάκη Θεοδωρικάκο

Πολάκης σε Γεωργιάδη: «Εγώ δεν ζητάω συγγνώμη από κανέναν, είσαι λαδέμπορας και αδιευκρίνιστος»

Ερώτηση «βόμβα» Κακλαμάνη σε Σκυλακάκη για το χρηματιστήριο ενέργειας: «Καρτελοποίησε την αγορά»

Πού πάνε τα λεφτά των μετόχων της Eurobank κύριε Καραβία;

Μεγάλο φιάσκο με το «ελληνικό FBI»: Διέρρευσαν όλα τα ονόματα!

Πλημμύρες Ιανός: Ένοχος ο Αγοραστός και άλλοι τρεις – Ποινή 15 μηνών με τριετή αναστολή

Documento Newsletter