Βασίλης Σεβαστής: Ο πρόεδρος που είδε και έζησε τα πάντα

Επί των ημερών του ο ελληνικός στίβος έζησε τις λαμπρότερες αλλά και τις πιο σκοτεινές μέρες του: μετάλλια, δόξες, αλλά και ντόπα.

Ο Βασίλης Σεβαστής κάθισε στον θρόνο του ΣΕΓΑΣ επί δυόμισι δεκαετίες, από το 1997 μέχρι τον θάνατό του. Δεκαπέντε χρόνια πρόεδρος, εννέα γενικός γραμματέας, είκοσι τέσσερα ισχυρός ανήρ. Επί των ημερών του ο ελληνικός στίβος έζησε τις λαμπρότερες αλλά και τις πιο σκοτεινές μέρες του: μετάλλια, δόξες, αλλά και ντόπα. Το στίγμα του Σεβαστή υπήρξε ανάγλυφο και δεν επηρεάστηκε από συγκρούσεις, ελιγμούς ή παλινωδίες.

H πιο θεαματική ντρίμπλα του Σεβαστή ήταν ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα Κεντέρη – Θάνου – Τζέκου το 2004. Ο τότε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ βρήκε τρόπο να διαχωρίσει τη θέση του χωρίς να ρίξει τους στιγματισμένους αθλητές στις ρόδες του λεωφορείου.

Η θεωρία περί παγκόσμιας συνωμοσίας ενάντια στην Ελλάδα υπήρξε εν πολλοίς δικό του σόφισμα. «Αυτός ο άνθρωπος χρειάζεται ψυχίατρο» δήλωσε τις μέρες της κρίσης ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ όταν άκουσε τον Σεβαστή να του επιρρίπτει ευθύνες για αστοχίες στη διαδικασία του ντόπινγκ κοντρόλ. Το επικοινωνιακό παιχνίδι είχε μόλις κερδηθεί.

Στο γυμνό μάτι ο ΣΕΓΑΣ στήριζε τα εκλεκτά του παιδιά, που τα προηγούμενα χρόνια έφερναν στο στερέωμα ολυμπιακά μετάλλια, λάμψη και άφθονο χρήμα. Οταν όμως χρειάστηκε το δίδυμο να λογοδοτήσει (και ο προπονητής τους) ο Σεβαστής υιοθέτησε στάση Πόντιου Πιλάτου και ένιψε τας χείρας του, πασάροντας την καυτή πατάτα σε μια ad hoc πειθαρχική επιτροπή.

Στο τιμόνι της τοποθετήθηκε με γραφειοκρατικές ντρίμπλες ένας άνθρωπος που μέχρι τότε έπαιζε ρόλο βιτρίνας στον χώρο. Ο μετέπειτα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος προερχόταν από την ήπια Δεξιά, ήταν συνομιλητής του τότε πρωθυπουργού Καραμανλή και θεωρήθηκε ιδανικός για να καθαρίσει την μπουγάδα.

Αρωγός του

Οι Κεντέρης – Θάνου αθωώθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ χωρίς να χρεωθεί ο πρόεδρός του τη σκανδαλώδη απόφαση, που ουσιαστικά κατέπεσε στα διεθνή όργανα. Και όταν ο Σεβαστής χρειάστηκε τη βοήθεια του Κεντέρη για να σώσει τα οφίτσια του τον βρήκε απλόχερο αρωγό. Χωρίς τη στήριξη του ατιμασμένου ολυμπιονίκη η παράταξη Σεβαστή – Σακοράφα μάλλον θα έχανε τη μάχη του 2021 από τους εγκάθετους του Λευτέρη Αυγενάκη. Το σκορ των πρόσφατων εκλογών του ΣΕΓΑΣ ήταν 114-107.

Ο Καλύμνιος Βασ. Σεβαστής έκανε τα πρώτα παραγοντικά βήματα την εποχή του Ανδρέα Φούρα, με πεδίο δράσης μάλιστα την Αχαΐα (όπου υπηρετούσε ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής), προσωπικό τσιφλίκι τού τότε υφυπουργού. Οι κακοί της εποχής τον αποκαλούσαν σαρκαστικά «λιμενάρχη Καλαβρύτων», επειδή είχε περάσει από το πόστο του διευθυντή ενός αόρατου σταδίου, που ήταν υπό ανέγερση.

Ο ΣΕΓΑΣ βρισκόταν ήδη στα χέρια του παντοδύναμου ΠΑΣΟΚ μέσω του Στράτου Μολυβά, αλλά η πολύκροτη ανταρσία του 1997 με τις μαζικές παραιτήσεις άφησε την ομοσπονδία ακέφαλη. Ο Σεβαστής εκλέχθηκε πρόεδρος με 199 ψήφους στις εκλογές που προκηρύχθηκαν μετά την παρέμβαση του πρωτοδικείου και κήρυξε ανανέωση. Εκτοτε έγινε ένα με την καρέκλα, αφού εκλεγόταν ανελλιπώς από τα σωματεία.

Οι επιτυχίες του στίβου τη χρυσή δεκαετία που ακολούθησε έφεραν χρυσοφόρες κρατικές χρηματοδοτήσεις και πριμ, αλλά και εξωτερικές χορηγίες που άλλαξαν δραστικά το τοπίο και λάμπρυναν τη βιτρίνα του μαγαζιού. Υπολογίζεται ότι στα χρόνια του Σεβαστή πέρασαν από τα ταμεία του ΣΕΓΑΣ περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ. Ο τελευταίος μάλιστα σαμποτάρισε τα σχέδια των σφετεριστών του χώρου όταν έβαλε τρικλοποδιές στην πορεία του Μίνωα Κυριακού προς τα ύπατα αξιώματα της ΙΑΑF (2007).

Ο δικός τους άνθρωπος

Η προσφορά του Σεβαστή στον κλασικό αθλητισμό υπήρξε αναμφισβήτητη και η αγάπη των αθλητών αποτελεί ιδανικό κατευόδιο για τον παράγοντα που «έφυγε» νωρίς. «Λυπάμαι για την απρόσμενη απώλεια του ανθρώπου που αγάπησε και έδωσε τη ζωή του στον στίβο» έγραψε –μεταξύ πολλών άλλων– η Κατερίνα Στεφανίδη. «Ανθρωπος με όραμα, αφήνει τεράστιο έργο. Θα σε θυμόμαστε για πάντα, κύριε Βασίλη».

Οι αθλητές έβλεπαν τον Σεβαστή ως δικό τους άνθρωπο, σε αντίθεση με τους «γαλάζιους» αλεξιπτωτιστές που ενέσκηψαν πρόσφατα στο προσκήνιο διεκδικώντας την εξουσία του ΣΕΓΑΣ. Ο Σεβαστής μπορεί να πέρασε από τον σωλήνα του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπήρξε προϊόν των κουλουάρ και του σκάμματος.

Διαπρεπής πρωταθλητής του δεκάθλου στα νιάτα του, κατέκτησε μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες (χρυσό) και Βαλκανιάδα (χάλκινο) στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν τέτοιες διακρίσεις ήταν σπάνιες.

Την τελευταία του νίκη ο Βασ. Σεβαστής την πέτυχε όταν έδινε πια τη μάχη της επιβίωσης. Η δική του επικράτηση επί του Κώστα Γκατσιούδη για τη θέση του εκπροσώπου του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ ήταν όχι ισχνή αλλά περιφανής: 131-91. Η προσπάθεια του Αυγενάκη να αμαυρώσει την εικόνα του Σεβαστή προκειμένου να τον ρίξει στον παραγοντικό Καιάδα μαζί με τους άλλους «δεινοσαύρους» (Βασιλακόπουλο, Διαθεσόπουλο, Ζαννιά κ.ά.) έπεσε στο κενό.

Η θέσπιση ορίου ηλικίας στα 71 έτη είχε ξεδιάντροπα καρφιτσωμένη πάνω στο νομοσχέδιο τη «φωτογραφία» του 71χρονου Σεβαστή. Τα «πετσωμένα» Μέσα που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να τον ρίξουν ήταν τα μοναδικά που δεν βρήκαν μια καλή κουβέντα για να αποχαιρετήσουν τον εκλιπόντα.