Βασίλης Μπισμπίκης: «Η μόνη τιμωρία είναι να μην τους ξαναψηφίσουνε» – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Βασίλης Μπισμπίκης: «Η μόνη τιμωρία είναι να μην τους ξαναψηφίσουνε» – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Με αφορμή την παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία», ο ηθοποιός-σκηνοθέτης μιλάει για το έγκλημα στα Τέμπη, για το θέατρο που είναι πολιτική πράξη, για το ξεβόλεμα από τον καναπέ, για τη ζωή του-από την πανκ εφηβεία και την παραβατικότητα στις θεατρικές σκηνές- και τον κανιβαλισμό των Μέσων. Συνέντευξη στη Χρυσούλα Παπαΐωάννου

«Πράσινο» μουσείο με… τσιμέντο;  Η κυβέρνηση και ο Δήμος Αθηναίων «φυτεύουν» ένα μουσείο μέσα στο άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος σε έναν κηρυγμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο αρχαιολογικό χώρο. «Χρυσοί χορηγοί» με προνόμια, αναπλάσεις με εκατοντάδες κομμένα δέντρα και εμπορευματοποίηση της περιοχής. Αυτό είναι το όραμα της ΝΔ για την Ακαδημία Πλάτωνος. Ρεπορτάζ της Ηλέκτρας Ζαργάνη

Η ποίηση, το «κλασικό» ελληνικό τραγούδι του 20ου αιώνα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Αντώνης Μποσκοΐτης σταχυολογεί τους δεκαπέντε σημαντικότερους ελληνικούς δίσκους μελοποιημένης ποίησης που δεν πρέπει να λείπουν από καμία δισκοθήκη. Από τον «Μεγάλο ερωτικό» και το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, μέχρι την «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» και τον «Σταυρό του Νότου».

Εξωτικά ζώα, ιστορίες για … αγρίους. Ελέφαντες που πέθαναν από χρυσό καθαρτικό, μυρμηγκοφάγοι με λουρί, ντελικατέσεν ιπποπόταμοι. Η ανθρώπινη ματαιοδοξία συνδεόταν ανέκαθεν με την κτήση και την κατανάλωση εξωτικών ζώων,  από τη λευκή αρκούδα του Πτολεμαίου του Φιλάδελφου μέχρι τον μυρμηγκοφάγο του Νταλί και τα 60 αιλουροειδή της Τίπι Χέντρεν. Η Έμυ Ντούρου καταγράφει τη σχέση του ανθρώπου με την άγρια πανίδα, που ήταν συνήθως σχέση εξουσίας, με αφορμή την περιπέτεια της μικρής λευκής τίγρης που εγκαταλείφθηκε έξω από το Αττικό Πάρκο.

«Βεβήλωσε» την Ακρόπολη και έγινε παγκόσμια.  Η Αφροδίτη Ερμίδη είδε την έκθεση στo Μουσείο Μπενάκη την Nelly’s την διάσημη φωτογράφο που κατάφερε να σκανδαλίσει την Ελλάδα αλλά και να προβάλει το αρχαίο ελληνικό κάλλος στο εξωτερικό.

«Παρασύνθημα» στον έρωτα και την επανάσταση. Το ανατρεπτικό βιβλίο «Φοβάμαι Ταυρομάχε» του Πέδρο Λεμεμπέλ είναι ένα μανιφέστο τρυφερότητας. Με ήρωα έναν μεσήλικα ομοφυλόφιλο ο οποίος αναπτύσσει μια παράδοξη σχέση με έναν νεαρό επαναστάτη στην εξεγερμένη Χιλή του Αουγούστο Πινοσέτ, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή (Θέατρο Μεταξουργείο). Ενώ έχει γίνει και εξαιρετική ταινία από Ροντρίγκο Σεπούλβεντ .  Γράφει η Ηλέκτρα Ζαργάνη.

Τα μπάρκα, ο Καββαδίας και η μοναξιά του ναυτικού. Η Έμυ Ντούρου συζητά με τον καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Γιώργο Τσιμουρή, συγγραφέα του βιβλίου «Εμείς οι ναυτικοί, μπαρκαρισμένοι και ξέμπαρκοι», μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τη ζωή των ανθρώπων που περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη θάλασσα.

Documento Newsletter