Βασίλης Δημάκης: Είχε πολεμήσει το εκδικητικό σύστημα του δήθεν «σωφρονισμού» – Βρέθηκε νεκρός στο κελί του

Βασίλης Δημάκης: Είχε πολεμήσει το εκδικητικό σύστημα του δήθεν «σωφρονισμού» – Βρέθηκε νεκρός στο κελί του

Ήταν περίπου 11:30 ώρα το πρωί όταν βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο θάνατός του φαίνεται να οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ενώ από την κατάσταση του υπολογίζεται πως είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ώρες πριν βρεθεί νεκρός στο κελί του.

Ποιος είναι όμως ο 45χρονος πρώην τρόφιμος των φυλακών Κορυδαλλού που με τη στάση του απέναντι στο εκδικητικό σύστημα «σωφρονισμού», το οποίο έμελλε να έρθει σε επαφή ήδη από τα ανήλικα του χρόνια, κατάφερε να αποδείξει πως και οι κρατούμενοι έχουν δικαιώματα και πρέπει γι αυτά να παλεύουν κόντρα σε όλους.

Τον Μάρτιο του 2018 ξεκινά απεργία πείνας, καθώς παρά το γεγονός ότι έχει πάρει έπαινο από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κι έχει μεταφερθεί από την Πάτρα στις φυλακές Κορυδαλλού με σκοπό να έχει επαφή και να παρακολουθεί τα μαθήματα του στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής, το πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών του κόβει την εκπαιδευτική άδεια με το πρόσχημα ότι «δεν χρειάζεται η φυσική του παρουσία στην σχολή». Η απεργία διήρκησε έναν μήνα, με τον ίδιο να έχει χάσει το 1/5 του βάρους του και σταμάτησε μόνο όταν έλαβε τις ανάλογες εγγυήσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τότε.

Συνέχισε να σπουδάζει και να εκτίει την ποινή του κανονικά, είχε περάσει 25 από τα 25 μαθήματα που έδωσε στη σχολή και είχε δεχτεί μάλιστα υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Στις 14 Απριλίου του 2020 κι ενόσω η χώρα ήταν σε καραντίνα, ο Βασίλης Δημάκης μαζί με άλλους κρατούμενους κάνουν κινητοποίηση μέσα στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού, για τα μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ήταν ανύπαρκτα μέσα στις υπερπλήρεις ελληνικές φυλακές. Δύο μέρες μετά στις 16 Απριλίου, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής άνδρες των ΕΚΑΜ μπαίνουν και αρπάζουν το Βασίλη Δημάκη μέσα από το κελί του και ο ίδιος καταλήγει στις φυλακές Γρεβενών και μάλιστα σε απομόνωση για 2 βδομάδες.

Η μεταγωγή του δημιούργησε ένα αυθόρμητο κύμα συμπαράστασης προς το πρόσωπό του, ζητώντας την εκ νέου μεταγωγή του πάλι στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ήταν και η βάση του για να συνεχίσει να πηγαίνει στη σχολή του.

Στο πλευρό του και πλήθος καθηγητών πανεπιστημίου όπως οι Μιχάλης Σπουρδαλάκης (κοσμήτορας ΕΚΠΑ), Γιάννης Τασόπουλος (καθηγητής δημοσίου δικαίου στο ΕΚΠΑ), Παναγής Παναγιωτόπουλος, Τζένη Λαλιούτη, Αντωνης Μεταξάς, Γεώργιος Κ. Θεοδωρίδης (καθηγητές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης) έχουν προβεί σε δηλώσεις συμπαράστασης, επιβεβαιώνοντας «την ακεραιότητα του ανθρώπου Δημάκη» αλλά και την «επιμέλεια του φοιτητή Δημάκη».

Υπό τις πιέσεις από τις αντιδράσεις και του γεγονότος πως ο Δημάκης είχε από τις 21 Απριλίου ξεκινήσει απεργία πείνας, το Συμβούλιο Φυλακών Γρεβενών έκανε δεκτό το αίτημα της μεταγωγής του στις 30 Απριλίου του 2020, οπότε και έληξε την απεργία πείνας και δίψας.

Η Σοφία Νικολάου, τότε Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στις 8 Μαΐου του 2020 υπογράφει την μεταγωγή του πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού, όμως αντί τότε να επιστρέψει στην Δ΄ Πτέρυγα όπου ήταν πριν τη μεταγωγή του στις Φυλακές Γρεβενών, οδηγήθηκε στην ειδική πτέρυγα των κρατούμενων για τρομοκρατία στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: «Έχετε το χρέος για τα όνειρα που δεν πρόλαβαν να κάνουν» – Συγκινητικό μήνυμα μητέρας που έχασε το παιδί της (Video) 

Σαντορίνη: Αυτοψία στην Καλντέρα από τον Ε. Λέκκα και την ΕΑΓΜΕ – Κίνδυνοι κατολισθήσεων που «πάντα θα υπάρχουν»

«Είναι έγκλημα»: Μαζικός ξεσηκωμός μαθητών και φοιτητών για τα Τέμπη (Photos)

Documento Newsletter