Βασική Εκπαίδευση Διαμεσολαβητών από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Ε.Κ.Π.Α. με συμμετοχή διακεκριμένων Επιστημόνων

Βασική Εκπαίδευση Διαμεσολαβητών από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Ε.Κ.Π.Α. με συμμετοχή διακεκριμένων Επιστημόνων

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει τον πέμπτο κύκλο μαθημάτων για το Πρόγραμμα ”Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών” με στόχο την εκπαίδευση διαμεσολαβητών, όπως προβλέπεται από το νόμο (Ν. 4640.2019). Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μπορούν στη συνέχεια να δώσουν εξετάσεις στην αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη διαπίστευση και να περιληφθούν στη λίστα διαπιστευμένων διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Το πρόγραμμα ακολουθεί μικτό σύστημα εκπαίδευσης, δηλαδή δια ζώσης (live) και εξ αποστάσεως (e-learning) διδασκαλία, συνολικής διάρκειας 3 εβδομάδων, η οποία αντιστοιχεί σε 110 ώρες επιμόρφωσης. Το εξ αποστάσεως μέρος καταλαμβάνει 60 ώρες, ενώ το δια ζώσης μέρος διαρκεί 50 ώρες. Η συνδυασμένη μορφή εκπαίδευσης που παρέχεται στο πρόγραμμα,  δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος από τον υπολογιστή τους μέσω ειδικά διαμορφωμένης εκπαιδευτικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. 

Σκοπός του προγράμματος είναι να αναβαθμίσει την εκπαίδευση των υποψηφίων νέων διαμεσολαβητών, προκειμένου να γνωρίσουν και να  κατανοήσουν σε βάθος το θεσμό. Συγκεκριμένα, στους υποψήφιους διαμεσολαβητές παρέχεται η αναγκαία εκπαίδευση στο πλαίσιο του νόμου, πάνω  σε πρακτικά και νομικά ζητήματα συνδεδεμένα στενά με την διαδικασία της διαμεσολάβησης και των εν γένει διαδικασιών της. Λόγω και του εκπαιδευτικού προσωπικού, παρέχεται υψηλού επιπέδου νομική προσέγγιση όλων των πρακτικών ζητημάτων που αναφύονται κατά τη  διαδικασία της διαμεσολάβησης και τα οποία θα αντιμετωπίσει ο διαμεσολαβητής στην πορεία του, ιδίως όταν δεν είναι νομικός ή είναι νέος νομικός  στα πρώτα βήματα της νομικής του σταδιοδρομίας.

Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι του προγράμματος θα μπορούν να κάνουν χρήση των γνώσεων που θα αποκομίσουν σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς, που ούτως ή άλλως διαρκώς διευρύνονται. Οι συμμετέχοντες επίσης θα εξοικειωθούν με πολύτιμες τεχνικές διαπραγμάτευσης, οι οποίες θα τους είναι χρήσιμες και εντός του πλαισίου των λοιπών επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων αλλά και των κοινωνικών ή διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του ΕΚΠΑ και σ’ αυτό συμμετέχουν ως εκπαιδευτές διακεκριμένοι Ακαδημαϊκοί καθώς και αναγνωρισμένοι επιστήμονες (δικηγόροι, ακαδημαϊκοί και έμπειροι διαμεσολαβητές), με αποτέλεσμα να παρέχονται στους συμμετέχοντες τόσο η απαραίτητη θεωρητική γνώση όσο και τα διδάγματα της έμπρακτης ενασχόλησης με τον θεσμό.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Αντώνης Καραμπατζός, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής (CIArb). 

Υπεύθυνος Εκπαίδευσης είναι ο Δημήτρης Θεοχάρης, Νομικός, Διδάκτωρ  της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, L.L.M. (London), Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής διαμεσολαβητών (C.E.D.R. London),  Λέκτορας Τμήματος Νομικής πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου.

Eκπαιδευτές του Προγράμματος είναι οι

Ιωάννης Αχιλλιάς, υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Δικηγόρος παρ’ Εφέταις, διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων της μη τυπικής Εκπαίδευσης, Master of Laws: α) Αστικό Δίκαιο ΕΚΠΑ β) Ευρωπαϊκό Δίκαιο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Θεοχάρης, Νομικός, Διδάκτωρ  της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, L.L.M. (London), Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής διαμεσολαβητών (C.E.D.R. London),  Λέκτορας Τμήματος Νομικής πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου, Στρατής Μαυραγάνης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω –Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής – Διαιτητής του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ), Μπερναντέτ Παπαβασιλείου-Σρέκενμπεργκ, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω  – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια (CIArb, ΥπΔΔΑΔ) – Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών (CEDR Trainer) – Συντονίστρια Διαμεσολάβησης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης για το πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης «Βασική Εκπαίδευση Διαμεσολαβητών» συνοδευόμενου από το Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού Europass

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή κάτοχους ισοδύναμου πτυχίου της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ.

Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως:

  • νομικούς, οικονομολόγους, μηχανικούς, ψυχολόγους και ερευνητές,
  • στελέχη από τον χώρο της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού,
  • ανώτερα και ανώτατα στελέχη, αλλά και στελέχη μεσαίας γραμμής που είτε βρίσκονται σε ηγετική θέση είτε προσδοκούν να αναδυθούν σε θέση ευθύνης και θέλουν να ενδυναμώσουν τις διοικητικές τους ικανότητες ιδίως σε σχέση με τη διευθέτηση-επίλυση διαφορών τόσο εντός των εταιρειών όσο και με τρίτους,
  • εκπαιδευτικούς κάθε ειδικότητας και στελέχη εκπαίδευσης Α’/Βάθμιας και Β΄/Βάθμιας, καθώς και προσχολικής εκπαίδευσης σε ιδιωτικό και δημόσιο πλαίσιο
  • στελέχη ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτικών οργανισμών, φορέων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λειτουργούς στον χώρο της κοινότητας ή της κοινωνίας των πολιτών, όπως συμμετέχοντες σε φορείς-μέλη ανθρωπιστικών σωματείων, οργανώσεων, Μ.Κ.Ο. κ.ο.κ.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του προγράμματος εκπαίδευσης του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ είναι:

  • Το πολυπρόσωπο και εξαιρετικά κατηρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, αποτελούμενο από δικηγόρους, ακαδημαϊκούς και έμπειρους διαμεσολαβητές,  
  • Το πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει τόσο τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις για την επιτυχή συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στις εξετάσεις των διαμεσολαβητών, αλλά και τη διαδραστική επίδειξη διαπραγματευτικών τεχνικών, ώστε να εξασφαλίζεται η συνολική άρτια εκπαίδευση των μελλοντικών διαμεσολαβητών,
  • Η παρακολούθηση σημαντικού τμήματος του προγράμματος με τη μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning), που προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία
  • Η  ακαδημαϊκή φροντίδα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αιτήσεις έως 9/2/2023

Έναρξη Μαθημάτων 20/2/2023

Τηλέφωνο Επικοινωνίας E-Learning, Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., Ε.Κ.Π.Α.: 2103689354

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα https://elearningekpa.gr/courses/basiki-ekpaideusi-diamesolabiton 

 

Documento Newsletter