Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για τις βάσεις των φετινών αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων καθώς αναμένονται να ανακοινωθούν στα τέλη του Ιουλίου.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι υποψήφιοι και οι γονείς τους να περάσουν τον Αύγουστο χωρίς αγωνία για το αποτέλεσμα, αλλά κάνοντας τους υπολογισμούς για τη φοιτητική ζωή και το κόστος της.
Ας δούμε πώς θα κινηθούν οι Βάσεις 2024 σε δημοφιλή τμήματα των 4 πεδίων, αλλά και στις Στρατιωτικές σχολές, με βάση τις εκτιμήσεις του Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλη, σύμβουλου σπουδών και καριέρας της PIXIDAedu στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, που βασίζονται στην Τεχνική Νοημοσύνη.
Οι εκτιμήσεις για το 1ο Πεδίο
Οι χαμηλές πτήσεις των υποψηφίων στην Ιστορία και ελαφρώς σε Αρχαία και Λατινικά, φαίνεται ότι επηρεάζουν τα τμήματα που κινούνται περίπου στα 15.000 μόρια και πάνω.
Εκτιμάται σχετικά ήπια πτώση βάσεων σε αυτά τα τμήματα κατά 40 έως 200 μόρια.
Η Νομική Αθήνας μπορεί να πέσει στα 18.080 μόρια, με μία οριακή πτώση 45 μορίων, η οποία όμως λόγω της εκρηκτικής ζήτησης που έχει είναι σημαντική για όσους τη διεκδικούν. Μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στη Νομική Θεσσαλονίκης με 110 μόρια, ενώ η Νομική Κομοτηνής αναμένεται να πέσει στα 16.780.
Πτώση έως και 170 μόρια αναμένεται και στις δημοφιλείς σχολές της Ψυχολογίας, με τη μείωση να είναι ελαφρώς μικρότερη στα κεντρικά Ιδρύματα και αυξημένη στα περιφερειακά Ιδρύματα.
Οι επιδόσεις των υποψηφίων περιόρισαν τους αριστούχους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός όσων είχαν επιδόσεις κοντά στο 15, αυξάνοντας παράλληλα και τον ανταγωνισμό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χαμηλόβαθμες και οι μεσαίες σχολές είναι πιθανό να δουν μικρή αύξηση έως 100 μορίων.
Οι εκτιμήσεις για το 2ο Πεδίο
Η συντριβή των υποψηφίων στο μάθημα της Φυσικής απέβη «μοιραία».
Η τάση στο 2ο Πεδίο αναμένεται πτωτική, ωστόσο υπάρχουν διακυμάνσεις, καθώς οι συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα επηρεάζουν το κάθε τμήμα ξεχωριστά. Tα πολυτεχνικά τμήματα που αποτελούν δημοφιλείς επιλογές, θα υποστούν βαριές απώλειες σε μόρια από 290 έως και 470.
Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ) αναμένεται να πέσει στα 18.350 μόρια, ενώ και το Μηχανολόγων Μηχανικών (ΕΜΠ) οριακά θα σταθεί πάνω από τα 18.000 μόρια. Ολα τα υπόλοιπα πολυτεχνικά τμήματα θα κινηθούν κάτω από τα 18.000 μόρια. Αντιστρόφως ανάλογη θα είναι η κατάσταση στα τμήματα κάτω από 15.000 μόρια, όπου αναμένεται η αύξηση να φτάσει ακόμα και τα 220 μόρια.
Οι εκτιμήσεις για το 3ο Πεδίο
Οι Ιατρικές Σχολές φλερτάρουν όλες από 18.400 μόρια και πάνω, με αυτή της Αθήνας να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 19.110 μόρια.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις που συνδέονται με τη ζήτηση από τους υποψηφίους, το 3ο επιστημονικό πεδίο είναι το μόνο που εκτιμάται ότι θα καταγράψει καθολική (σχεδόν) αύξηση από 10 έως και 220 μόρια.
Η τελευταία (σε σειρά βάσης εισαγωγής) Ιατρική εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 18.430 μόρια, ενώ εξίσου δημοφιλείς σχολές όπως Κτηνιατρική, Φαρμακευτική και Οδοντιατρική αναμένεται ότι θα εκτοξεύσουν τις βάσεις τους ακόμα και κατά 230 μόρια.
Μικρότερες αυξήσεις των 40 με 70 μορίων αναμένονται στα τμήματα με παραϊατρικά επαγγέλματα, οι βάσεις των οποίων κινούνται μεταξύ 11.000 και 15.000 μορίων.
Το μυστήριο του 4ο Πεδίου
Με τα τμήματα της Πληροφορικής να θεωρούνται επισφαλή για εκτιμήσεις, καθώς η είσοδος γίνεται από δύο επιστημονικά πεδία (το 2ο και το 4ο), στα οικονομικά τμήματα αναμένεται να έχουν μικρές αυξομειώσεις που δεν επηρεάζουν τις περσινές επιδόσεις.
Οι αυξομειώσεις αναμένεται να κινηθούν από 100 έως και 180 μόρια, με τα υψηλόβαθμα τμήματα, όπως στο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αθήνα, όπου η βάση του αναμένεται να εκτοξευτεί στα 18.510 μόρια.
Τι θα γίνει στις Στρατιωτικές Σχολές
Σε όσες η εισαγωγή γίνεται από ένα επιστημονικό πεδίο, εκτιμάται ότι αυξημένες ακόμα και κατά 230 μόρια θα είναι οι Στρατιωτικές Σχολές στο 3ο επιστημονικό πεδίο, με το Ιατρικό (ΣΑΣΣ) να είναι πιθανό να αγγίξει τα 18.170. Η πιο υψηλόβαθμη σχολή εκτιμάται ότι θα είναι το Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ) με 18.830 μόρια, παρά τη μικρή μείωση που αναμένεται φέτος.
Διαβάστε επίσης
Μαύρη προπαγάνδα υπέρ της ακρίβειας
Το φράγμα του Ασωπού: Μια Συνεχής Αναμονή που Κοστίζει Ζωές και Γη
Ράπισμα από την Ευρώπη: Τα μοτίβα των pushbacks από τις ελληνικές Αρχές