Πλήρη στήριξη στον αγώνα των καλλιτεχνών εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λινά Μενδώνη.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω, κ. Μενδώνη και εσάς προσωπικά, γιατί έχετε παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε κάτι. Καταφέρατε να κάνετε εκείνο που η αριστερή παράταξη δεν έχει καταφέρει να κάνει δεκαετίες τώρα. Ενώσατε τον κόσμο του θεάτρου, της μουσικής, των τεχνών. Έχουν γίνει πλέον ένα εύλογα εξαγριωμένο παλλόμενο κίνημα ανατροπής σας. Σας ευχαριστούμε» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μουσεία ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το σημερινό νομοσχέδιο, φοβάμαι πολύ, ότι θα μείνει στην ιστορία ως αυτή η “Κερκόπορτα” για την ιστορία με τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Έχετε διάταξη που επιτρέπει την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 50 χρόνια. Δεν είναι μόνο οι επαίσχυντες συμφωνίες σας τύπου Συλλογής Στερν, μιλάτε για ανταλλαγές ένα προς ένα εκθεμάτων».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε ακόμα πως «είναι το πρώτο στάδιο, αυτό που κάνατε στα πανεπιστήμια, που κάνετε στα νοσοκομεία, που κάνετε τη συνολική εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα με ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό που ποτέ δεν είναι ικανός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νοσοκομείου, του πανεπιστημίου, τώρα του μουσείου, έτσι ώστε το μουσείο να πέσει στην αγκαλιά του ιδιωτικού τομέα, των γνωστών χορηγών, οι οποίοι είναι κάτι παραπάνω από χορηγοί».
Σε άλλο σημείο σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα, ανέφερε: «Πριν από μία εβδομάδα, υψηλά ιστάμενα στελέχη, δυο για την ακρίβεια, του συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, του κυβερνώντος κόμματος της Βρετανίας, με πλησίασαν με ένα ερώτημα: Τι κάνει ο Πρωθυπουργός σας με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Δεν χρησιμοποίησαν αυτόν τον όρο. Τα είπαν Ελγίνεια εκείνοι. Βρετανοί είναι. Εσείς γνωρίζετε τι συμβαίνει; Το ζήτημα των Μαρμάρων, το μεγάλο εθνικό και διεθνές, διεθνικό ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι αναπόσπαστα δεμένο με το νομοσχέδιό σας και θα σας εξηγήσω γιατί. Αλλά ως Υπουργός Πολιτισμού -και σας κοιτάζω αυτή τη στιγμή στα μάτια- γνωρίζετε τι κάνει ο Πρωθυπουργός σας;»
και συνέχισε λέγοντας: «Ρωτάω, γιατί σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω εγώ από το Λονδίνο –αυτό δεν είναι και ιδιαίτερα ακριβές, γιατί είναι σε όλο το βρετανικό Τύπο, από την Telegraph μέχρι το New Statesman– ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, που είναι ένας παλιός γνώριμος μου από το Ecofin από το 2015, τέως Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν -τον γνωρίζω πολύ καλά- όπου σταθεί και όπου βρεθεί, διατυμπανίζει ότι δεν μπαίνει θέμα αλλαγής του βρετανικού νόμου περί Βρετανικού Μουσείου του 1963, του British Museum Act. Με άλλα λόγια, θεωρεί ότι ο Έλγιν έπραξε νόμιμα, πως η κατοχή των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο είναι και νόμιμη και ηθική και ότι δεν θα αλλάξει σε τίποτα το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό είναι δεδομένη θέση της Βρετανικής Κυβέρνησης και του κ. Όσμπορν, με τον οποίον μαθαίνουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε πολύωρη συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο στο Λονδίνο και γνωρίζουμε ότι ο κ. Γεραπετρίτης -προφανώς όχι η Υπουργός Πολιτισμού, γιατί δεν είναι θέμα πολιτισμού, φαίνεται, ο Παρθενώνας μας- είχε τέσσερις, ίσως και πέντε συναντήσεις με τον κ. Όσμπορν όλο αυτό τον καιρό».
Μάλιστα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, έκανε γνωστό ότι ο Ρίσι Σούνακ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο πριν δύο εβδομάδες επιβεβαίωσε ότι ο νόμος περί Βρετανικού Μουσείου, με άλλα λόγια η απαγόρευση στο Βρετανικό Μουσείο να εκχωρήσει ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί οποιουδήποτε εκθέματος δεν θα αλλάξει. «Είναι η θέση- θέσφατο της Βρετανικής Κυβέρνησης» τόνισε και λίγο αργότερα ανέφερε: «Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη ποια είναι; Δεν μας έχετε ενημερώσει. Με ενημέρωσαν ευτυχώς οι ιθύνοντες της Βρετανικής Κυβέρνησης. Μου λένε: Ο Πρωθυπουργός σας έχει τη στρατηγική του διαχωρισμού: Διαχωρίζει τη διαπραγμάτευση περί ιδιοκτησίας από μια συζήτηση για το πού θα είναι και πού θα δείχνονται τα Μάρμαρα, αν θα είναι στο Λονδίνο ή στην Αθήνα».