«Αυτή η τελευταία σφαγή των Παλαιστινίων είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να διασώσει την ψυχή μας και να επαναφέρει μια πραγματική αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη»
Αιχμηρή ήταν η παρέμβαση του γραμματέα του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη χθεσινή προβολή παλαιστινιακής ταινίας στον κινηματογράφο New Star Cinema, όπου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου σειρά προβολών και συζητήσεων που θα κορυφωθούν την παραμονή των Χριστουγέννων.
Στη χθεσινή συζήτηση όπου συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης, η πρόεδρος του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Carol Sansour και ο δημοσιογράφος του Lighthouse Report Daniel Howden, ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή πλεύσης της Ελλάδας, από μία δύναμη που στήριζε τον παλαιστινιακό αγώνα, σε μια χώρα πλήρως εναρμονισμένη με τα συμφέροντα του Ισραήλ, τονίζοντας ότι το σημείο καμπής για την αλλαγή στάσης της Ελλάδας ήταν η οικονομική κρίση.
Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη Γάζα, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν συντελείται πόλεμος, αλλά σφαγή. «Είναι σφαγή, δεν είναι πόλεμος. Η Γάζα δεν είναι κράτος, είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που βομβαρδίζεται τακτικά, τελετουργικά από ένα τρομοκρατικό κράτος εκτός ελέγχου, ένα κράτος-απαρτχάιντ που λέγεται Ισραήλ», είπε συγκεκριμένα.
Ευθύνες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της Ελλάδας
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέρριψε ευθύνες για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε ακόμη πιο εμφατικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις μια φιλοϊσραηλινή στάση κατά τη διακυβέρνησή του.
«Μετά το 2010, ο πρώην σύντροφός μου, ο Αλέξης Τσίπρας, αποδέχτηκε τον Νετανιάχου προσωπικά και έθεσε σε πρώτο πλάνο τη συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.
«Στην Ελλάδα ακόμη και η Δεξιά, οι συντηρητικοί ήταν υπέρ των Παλαιστινίων. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που αναγνώρισε το Ισραήλ αρκετά αργά σε σχέση με τις άλλες χώρες, ακριβώς επειδή στήριζε τους Παλαιστίνιους, σε αντίθεση προς την Καταστροφή (Νάκμπα) του 1948. Έτσι το 2008-2009 η Ελλάδα χρεοκόπησε. Υπάρχει λοιπόν μια παράλληλη εξέλιξη του αφηγήματος του Κέντρου και της οικονομικής εξουσιαστικής τάξης, ενός αφηγήματος υποταγής στους νέους μας κυβερνήτες, την τρόικα δηλαδή, και αυτό ταυτίζεται χρονικά με την πλήρη αποδοχή του Σιωνιστικού στόχου», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
Εξηγώντας την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής στάσης στο παλαιστινιακό ζήτημα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν προσωπικός φίλος του Γιάσερ Αραφάτ, έστειλε πολεμικά πλοία στον Λίβανο το 1982, για να μεταφέρουν την ηγεσία της PLO στην Ελλάδα».
«Αντιθέτως, το ίδιο κόμμα με πρόεδρο τον γιο του, ξεκίνησε τη διαδικασία ευθυγράμμισης με τους υπερ-Σιωνιστές. Ήταν η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που το “τσιμέτνωσε” και το μετέτρεψε σε μια κυνική «ρεαλιστική πολιτική» τύπου Κίσινγκερ: Το Ισραήλ αντιτίθεται στην Τουρκία, εμείς αντιτιθέμεθα στην Τουρκία, άρα, τα συμφέροντάς μας εκφράζονται από μια συμμαχία με το Ισραήλ που θα μας δώσει κάλυψη και τρόπο να συμμετέχουμε στα προϊόντα της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας», εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης.
Η χρεοκοπία άλλαξε τη στάση μας
«Συνεπώς η ελληνική καθεστηκυία τάξη, μέσω της Δεξιάς (ΝΔ), του Κέντρου (ΠΑΣΟΚ) και της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), εγκατέλειψαν πλήρως το Παλαιστινιακό Ζήτημα. Όταν ήμασταν στο κοινοβούλιο μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, είχαμε επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ, και είχαμε ζητήσει να περάσουμε ένα ψήφισμα στη Βουλή που θα ζητούσε από την ΕΕ να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης. Κανένα κόμμα δεν το δέχτηκε, εκτός από το ΚΚΕ που είπε ότι θα το στηρίξει αλλά δεν συνεργάστηκε μαζί μας», συνέχισε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25.
«Έχουμε λοιπόν ηττηθεί, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου καταλαβαίνει ότι το 2010 χάσαμε την κυριαρχία μας από τους δανειστές. Είναι μια χώρα που χρεοκόπησε και δεν βγήκε ποτέ από τη χρεοκοπία και τώρα 1,3 εκατ. Έλληνες θα χάσουν τα σπίτια τους από ξένα funds. Γι αυτό λέω ότι η Ελλάδα μοιάζει όλο και περισότερο με χώρα υπό κατοχή. Συνεπώς, η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τους εχθρούς του παλαιστινιακού λαού. Υπό μία έννοια, όπως είχε πει ο Έντουαρντ Σαΐντ, «μέχρι να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι, κανείς μας δεν είναι ελεύθερος». Το είπε για τις ΗΠΑ, αλλά αυτό ισχύει και για τους Έλληνες ακόμη περισσότερο».
«Κράτος-απαρτχάιντ εκτός ελέγχου το Ισραήλ»
«Αυτός ο πόλεμος… Ή μάλλον αυτή η σφαγή, δεν είναι πόλεμος, συγγνώμη. Είναι σφαγή. Δεν υπάρχει πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα. Η Γάζα δεν είναι κράτος, είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που βομβαρδίζεται τακτικά, τελετουργικά από ένα τρομοκρατικό κράτος εκτός ελέγχου, ένα κράτος-απαρτχάιντ που λέγεται Ισραήλ.
Αυτή η τελευταία σφαγή των Παλαιστινίων είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να διασώσει την ψυχή μας και να επαναφέρει μια πραγματική αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη», κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.