Η έκθεση Λύτρα αποκάλυψε και απέδειξε με επιστημονική επάρκεια και απολύτως μετρήσιμα στοιχεία αυτό που γνωρίζουμε όλοι: ότι η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας αποτελεί υγειονομικό έγκλημα.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός αμύνονται βγαίνοντας στην αντεπίθεση με τον μόνο τρόπο που γνωρίζουν: την αμφισβήτηση της επιστημονικής επάρκειας της μελέτης με χυδαίο τρόπο, μιλώντας γενικά για κενά και ασάφειες, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αμφισβητήσουν τους απόλυτους αριθμούς και τα ποσοστά που παραθέτει ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας.
Ο θάνατος άλλωστε είναι το πιο αδιαμφισβήτητο, αμετάκλητο και μετρήσιμο γεγονός.
Ελεγε ο Αμερικανός συγγραφέας Ρόμπερτ Χάινλαϊν: «Αν δεν μπορεί να εκφραστεί με αριθμούς, δεν είναι επιστήμη, είναι γνώμη».
Οταν η πρώτη έκθεση των καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα βρισκόταν στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου στο Μαξίμου ο επικίνδυνος και ψευδόμενος πρωθυπουργός έλεγε με οργίλο ύφος από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Εχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Εχετε εσείς; Φέρτε τη!».
Σήμερα το δεύτερο μέρος της μελέτης Λύτρα (χωρίς τον καθηγητή Τσιόδρα) κατέγραψε ότι εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% (από τους 1.084) των διασωληνωμένων ασθενών, ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε ΜΕΘ πέφτει στο 72,7%.
Εχει να μας πει κάτι ο κ. Μητσοτάκης;
Γιατί οι αριθμοί λένε ότι από τους 1.084 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ πέθαναν οι 1.059, ενώ αν ήταν εντός ΜΕΘ, θα είχαν πεθάνει 788, δηλαδή θα είχαν σωθεί 271 άνθρωποι.
Γιατί στην ΕΕ η θνησιμότητα εντός ΜΕΘ είναι –κατά μέσο όρο– 40% και όχι 72,7%, που σημαίνει ότι αν είχαμε τον ευρωπαϊκό μ.ό. θα είχαν διασωθεί (από τους εντός ΜΕΘ ασθενείς) και άλλοι 354 συνάνθρωποι μας.
Γιατί, όπως είπε ο εντατικολόγος γιατρός του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Βασίλης Τσάπας: «Το 97% θνητότητα είναι ισοδύναμο περίπου με τη θνητότητα πυροβολισμού στο κεφάλι εξ επαφής, για να ξέρουμε τι λέμε».
Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα δεν τολμάει να πει τίποτε, τολμάει όμως –χωρίς ντροπή– ο Γιάννης Οικονόμου και λέει ότι «κάναμε ό,τι ήταν δυνατό με το εμβόλιο για να μη φτάσουν στις ΜΕΘ» και τολμάει ο υπουργός Θ. Πλεύρης, που μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε νεκροταφεία, να δηλώνει ότι «προφανώς θα επιδεινώνονταν τα στοιχεία σε μια πανδημία».
Γι’ αυτό και ο Παύλος Πολάκης τον αποκάλεσε «βαρκάρη του Αχέροντα».